Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Missa in Jazz" în primă audiție și integral, în concert al corului "Juvenes Ecclesiae"

"Juvenes Ecclesiae", corul de tineri al catedralei romano-catolice din Iași, a susținut în primă audiție și integral, în concert, lucrarea "Missa in Jazz", duminică, 21 mai 2017, la ora 19.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Cine este autorul acestei lucrări?

Peter Schindler s-a născut în Altensteig, Germania, în 1960. A absolvit, printre altele, Universitatea de Muzică din Stuttgart, specializarea jazz și muzică pop. Este compozitor, pianist și organist, scriind muzică pentru balet și teatru, film, aranjamente instrumentale și corale, precum și lucrări de muzică sacră. Este pasionat, în compozițiile sale, de lumea copilăriei și a tinereții. A fondat cvintetele Saltacello și Pipes and Phones în care este și membru, în calitate de pianist și organist.

Missa in jazz a fost compusă în anul 2001 și se bazează pe cele cinci texte ale Liturghiei catolice (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, și Agnus Dei), păstrate în limba latină. Compoziția cuprinde elemente specifice muzicii jazz bazate pe improvizație și ritm.

Ce compoziție s-a interpretat?

"Din dorința de a ajunge la un auditoriu care nu este familiarizat cu textul Liturghiei latine tradiționale, mărturisește însuși autorul, Peter Schindler, am compus Missa în jazz. E vorba de o interpretare a Liturghiei catolice într-un limbaj de tonuri moderne".

Contrastele caracterizează Missa lui Peter Schindler, care, în conformitate cu cele mai vechi tradiții, se bazează integral pe textul latin al Liturghiei catolice, dar pe care le prezintă într-un limbaj muzical contemporan. Lumina stă lângă întuneric; registrul piano lângă un forte mișcător; pasaje meditative lângă o cântare explozivă, euforică. Există un echilibru ideal între corul pe patru voci și trioul instrumental: saxofon, pian și percuție.

Sunt îmbinate ecouri istorice cu ritmurile și tonurile din jazzul contemporan.

Rezultatul este o succesiune de mișcări extrem de imaginative, care nu neagă originea. Da, se câștigă impuls prin instrumentele de jazz - saxofon, percuție și orgă.

Cine a interpretat?

Juvenes Ecclesiae este corul de tineri al catedralei noastre din Iași. E format din tineri, iubitori ai muzicii care oferă cu bucurie din timpul lor pentru a pregăti celebrările sacre. În fiecare duminică, la ora 16.00, animă sfânta Liturghie, facilitând, prin cântul lor, înălțarea minții către Dumnezeu.

După o lungă perioadă de pregătire, de trudă, de cucerire a fiecărei note muzicale prezentă în partitura acestei misse, tinerii interpreți au înălțat tribut divinității, invitându-i și pe cei prezenți la o nobilă adorație.

La orgă, Paul Pintilie. Percuție: Teodor Popescu. Saxofon: Răzvan Trifan. Soliști: Ecaterina Blaj, Maria Miler, Marian Blaj. Dirijor: Maximilian Husaru.

S-a spus că muzica îl face pe om contemporan cu eternitatea, că e o compensație, poate, a raiului pierdut prin păcat, că poate face chiar și dintr-un suflet răvășit o catedrală. De ce? Pentru că muzica este o rugăciune.

Prin interpretarea acestei misse, tinerii interpreți au creat un moment deosebit de frumos de rugăciune în catedrala ieșeană.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 mai: Iași: "Missa in Jazz" în primă audiție și integral, în concert al corului "Juvenes Ecclesiae"

Înregistrarea video a concertului:


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat