Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (21 mai 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. In 14,15-21), continuare a celei de duminica trecută, ne duce la acel moment emoționant și dramatic care este ultima cină a lui Isus cu discipolii săi. Evanghelistul Ioan preia de pe buzele și din inima Domnului ultimele sale învățături, înainte de pătimire și de moarte. Isus le promite prietenilor săi, în acel moment trist, întunecat, că, după El, vor primi "un alt Mângâietor" (v. 16). Acest cuvânt înseamnă un alt "Avocat", un alt Apărător: "Duhul adevărului" (v. 17); și adaugă: "Nu vă voi lăsa orfani. Voi veni la voi" (v. 18). Aceste cuvinte transmit bucuria unei noi veniri a lui Cristos: El, înviat și glorificat, locuiește în Tatăl și, în același timp, vine la noi în Duhul Sfânt. Și în această nouă venire a sa se revelează unirea noastră cu El și cu Tatăl: "Veți cunoaște că eu sunt în Tatăl meu, iar voi în mine și eu în voi" (v. 20).

Meditând aceste cuvinte ale lui Isus, noi percepem astăzi cu simțul credinței că suntem poporul lui Dumnezeu în comuniune cu Tatăl și cu Isus prin Duhul Sfânt. În acest mister de comuniune, Biserica găsește izvorul inepuizabil al propriei misiuni, care se realizează prin iubire. Isus spune în Evanghelia de astăzi: "Cine are poruncile mele și le păzește, acela mă iubește, iar cine mă iubește va fi iubit de Tatăl meu și eu îl voi iubi și mă voi revela lui" (v. 21). Iubirea este cea care ne introduce în cunoașterea lui Isus, grație acțiunii acestui "Avocat" pe care Isus l-a trimis, adică Duhul Sfânt. Iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele este cea mai mare poruncă din Evanghelie. Domnul ne cheamă astăzi să corespundem cu generozitate la chemarea evanghelică la iubire, punându-l pe Dumnezeu în centrul vieții noastre și dedicându-ne slujirii fraților, în special a celor care au mai mare nevoie de sprijin și de mângâiere.

Dacă există o atitudine care nu este niciodată ușoară, nu este niciodată sigură chiar și pentru o comunitate creștină, este tocmai aceea de a ne ști iubiți, de a ne iubi după exemplul Domnului și cu harul său. Uneori contrastele, orgoliul, invidiile, diviziunile lasă semn și pe fața frumoasă a Bisericii. O comunitate de creștini ar trebui să trăiască în caritatea lui Cristos, și în schimb tocmai acolo cel rău "își bagă coada" și noi uneori ne lăsăm înșelați. Și cine suportă consecințele sunt persoanele mai slabe spiritual. Câte dintre ele - și voi cunoașteți unele -, câte dintre ele s-au îndepărtat pentru că nu s-au simțit primite, nu s-au simțit înțelese, nu s-au simțit iubite. Câte persoane s-au îndepărtat, de exemplu din vreo parohie sau comunitate datorită mediului de bârfă, de gelozii, de invidii pe care l-au găsit acolo. Și pentru un creștin a ști să iubească nu este niciodată o realitate dobândită o dată pentru totdeauna; în fiecare zi trebuie reînceput, trebuie să ne exercităm pentru ca iubirea noastră față de frații și surorile pe care-i întâlnim să devină matură și purificată de acele limite sau păcate care o fac parțială, egoistă, sterilă și infidelă. În fiecare zi trebuie învățată arta de a iubi. Ascultați asta: în fiecare zi trebuie învățată arta de a iubi, în fiecare zi trebuie mers cu răbdare la școala lui Cristos, în fiecare zi trebuie să se ierte și să se privească la Isus, și asta, cu ajutorul acestui "Avocat", al acestui Mângâietor pe care Isus ni l-a trimis, care este Duhul Sfânt.

Fecioara Maria, discipolă desăvârșită a Fiului și Domnului ei, să ne ajute să fim tot mai docili față de Mângâietorul, Duhul adevărului, pentru a învăța în fiecare zi să ne iubim așa cum ne-a iubit Isus.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Vin din păcate știri dureroase din Republica Centrafricană, pe care o port în inimă, în special după vizita mea din noiembrie 2015. Ciocniri armate au provocat numeroase victime și evacuați și amenință procesul de pace. Sunt aproape de populație și de episcopi și de toți cei care se străduiesc pentru binele oamenilor și pentru conviețuirea pașnică. Mă rog pentru răposați și pentru răniți și reînnoiesc apelul meu: să tacă armele și să prevaleze bunăvoința de a dialoga pentru a da țării pace și dezvoltare.

La 24 mai ne vom uni toți spiritual cu credincioșii catolici din China, cu ocazia comemorării Sfintei Fecioare Maria "Ajutorul creștinilor", venerată în sanctuarul din Sheshan la Shanghai. Le spun catolicilor chinezi: să ne ridicăm privirea spre Maria Mama noastră, pentru ca să ne ajute să discernem voința lui Dumnezeu cu privire la drumul concret al Bisericii din China și să ne susțină în primirea cu generozitate a proiectului său de iubire. Maria ne încurajează să oferim contribuția noastră personală pentru comuniunea dintre credincioși și pentru armonia întregii societăți. Să nu uităm să mărturisim credința cu rugăciunea și cu iubirea, menținându-ne deschiși la întâlnire și la dialog, întotdeauna.

Adresez salutul meu cordial vouă, credincioși din Roma și pelerini. Îndeosebi către Capilla de Musica de la Catedral de Pamplona; grupului de la Colégio S?o Tomás, din Lisabona; credincioșilor de la Capela Saint-Charles de la Spitalul Croix Saint-Simon, din Paris; celor din Torrent (Valencia, Spania), din Canada și din Statele Unite ale Americii, între care unii din insula Guam.

Un salut special tinerilor miruiți și care urmează să primească Mirul din dieceza de Genova: cu ajutorul lui Dumnezeu voi veni să vizitez orașul vostru sâmbăta viitoare. Precum și "buburuzelor" (scoutiști) din Frosinone și credincioșilor din parohia "Sfânta Maria Goretti" din Roma.

Iubiți frați și surori,

Doresc să anunț că miercuri 28 iunie voi ține un consistoriu pentru numirea a cinci noi cardinali. Proveniența lor din diferite părți ale lumii manifestă catolicitatea Bisericii răspândite pe întregul pământ și încredințarea unui titlu sau a unei diaconii în urbe exprimă apartenența cardinalilor la dieceza de Roma care, conform cunoscutei expresii a sfântului Ignațiu [de Antiohia], este în fruntea carității tuturor Bisericilor. Și joi 29 iunie, în solemnitatea sfinților apostoli Petru și Paul, voi concelebra Sfânta Liturghie cu noii cardinali, cu colegiul cardinalilor, cu noii episcopi, mitropoliți, episcopi și unii preoți.

Iată numele noilor cardinali: mons. Jean Zerbo, arhiepiscop de Bamako, în Mali; mons. Juan José Omella, arhiepiscop de Barcelona, Spania; mons. Anders Arborelius, episcop de Stockholm, Suedia; mons. Luis Marie-Ling Mangkhanekhoun, episcop titular de Acque Nuove di Proconsolare, vicar apostolic de Paksé, în Laos; mons. Gregorio Rosa Chávez, episcop titular de Mulli, auxiliar al arhidiecezei de San Salvador, El Savador.

Încredințăm pe noii cardinali ocrotirii sfinților Petru și Paul, pentru ca prin mijlocirea Principelui apostolilor, să fie slujitori autentici ai comuniunii ecleziale și cu aceea a apostolului neamurilor, să fie vestitori bucuroși ai Evangheliei în lumea întreagă și, cu mărturia lor și sfatul lor, să mă susțină mai intens în slujirea mea de episcop de Roma, păstor universal al Bisericii.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat