Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: Jubileul de 25 de ani de Preoție al promoției 1992

Moment de înaltă sărbătoare pentru doi preoți, originari din România, la celebrarea a 25 de ani de preoție, împreună cu cardinalul de Viena, Christoph Schönborn, în ziua de 18 mai 2017, în domul "Sfântul Ștefan", care este emblema Vienei. Ridicarea edificiului a început în secolul al XII-lea. Astăzi, acesta reprezintă cea mai semnificativă construcție gotică din Austria.

Cardinalul de Viena, Christoph Schönborn, ne-a invitat în Ordinariat, unde am avut posibilitatea de a dialoga și reflecta împreună asupra acestui eveniment, 25 de ani de dăruire lui Dumnezeu, de a ne ruga împreună și de a celebra o sfântă Liturghie împreună cu cardinalul Christoph Schönborn, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul Preoției.

După sfânta Liturghie, am avut parte și de un moment de comuniune frățească, printr-un prânz oficial.

Am fost prezenți 14 preoți, din șapte țări de proveniență. Printre aceștia, s-au numărat și doi preoți români: pr. Ieronim Ciceu, care se află de 22 de ani în Arhidieceza de Viena, și pr. dr. Iosif Antoci, care se află de 20 de ani în Arhidieceza de Viena.

La sfânta Liturghie, prezidată de cardinalul Christoph Schönborn, i-am mulțumit împreună lui Dumnezeu, pentru darul Preoției și, totodată, ne-am rugat pentru superiorii noștri din Seminarul din Iași și, într-un mod cu totul deosebit, pentru episcopul consacrator, Preasfințitul nostru episcop Petru Gherghel, căruia îi dorim pe mai departe multă sănătate și ani mulți spre păstorire.

A fost un moment înălțător și de neuitat, gândindu-ne fiecare la darurile pe care Dumnezeu le-a realizat în fiecare dintre noi în cei 25 de slujire preoțească. Fiecare dintre noi a avut posibilitatea de a evoca misiunea ce i-a fost încredințată, drumul special pe care îl urmează precum și istoria proprie prin care Dumnezeu a intervenit în viața lui.

Cardinalul Christoph Schönborn, ne-a îndemnat în timpul sfintei Liturghii, să ne gândim înapoi în timp, la toate intervențiile lui Dumnezeu, pe care le-am avut în toți acești ani de slujire preoțească și, totodată, să-i aducem laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru această mare chemare la sfânta Preoție.

Din preoții jubiliari prezenți la altar, din cele șapte țări de culturi diferite și, totodată, de varietate în activitatea pastorală, cu toții am constatat la unison că, fără intervenția lui Dumnezeu, nu era posibil ca vocația noastră să ajungă la maturitate și să rămânem statornici în a putea sluji pe mai departe în via Domnului.

Chemarea lui Isus de odinioară este actuală și în ziua de astăzi, a fi preot nu presupune a fi pentru sine, ci a fi pentru Dumnezeu și oameni.

Papa Francisc spunea că "păstorul trebuie să simtă mirosul turmei", că preotul trebuie să stea între oameni, să-i ajute, să-i slujească și gândurile lor să le deslușească.

Eu îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de preoție, pentru cei 50 de ani de viață. Mă rog pe mai departe lui Dumnezeu pentru a rămâne statornic și pentru a avea mereu bucuria asupra credinței și vocației pe care am primit-o.

Pr. dr. Iosif Antoci


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat