Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sună la interfon. "Cine e?". "Sunt papa!"

De Domenico Agasso jr.

Imaginați-vă într-o după-amiază oarecare să auziți că sună la ușă, să răspundeți și să auziți spunând: "Sunt pontiful". Ați crede? Probabil că nu, și totuși astăzi la Ostia s-a întâmplat asta. În periferia romană umbla un "paroh îmbrăcat în alb" care suna la interfoane. De fapt, după-amiază papa Francisc a ieșit din Vatican și, ca semn de apropiere de familiile care locuiesc în zonă, a decis că va binecuvânta casă cu casă locuințele lor, așa cum face preotul care conduce o parohie în fiecare an, chiar în timpul perioadei pascale.

Astfel pontiful a voit, și în lunea mai, să continue "Vinerile Milostivirii", semne inspirate din faptele de milostenie trupească și sufletească pe care papa le-a făcut în timpul Jubileului.

Sala de Presă a Vaticanului a făcut cunoscut că în urmă cu două zile, părintele Plinio Poncina, paroh de "Stella Maris", una dintre cele șase parohii din Ostia, a afișat - ca de obicei - un anunț pe ușa blocurilor populare, avertizând familiile că avea să treacă pentru a le vizita pentru obișnuita binecuvântare pascală.

Astăzi a fost mare surpriza când, sunând la ușă, în locul parohului locuitorii l-au văzut pe papa Francisc. Papa s-a "făcut paroh": cu mare simplitate s-a întreținut cu familiile, a binecuvântat circa douăsprezece apartamente care compun blocul din Piața "Francesco Conteduce", 11, lăsând în dar rozariul. Glumind, a voit să-și ceară scuze pentru deranj, asigurând însă că a respectat orarul de tăcere în care locatarii se odihnesc după prânz, așa cum afirmă afișul de la intrarea în bloc.

Deși aparține teritoriului primăriei de Roma, Ostia, cu cei circa 100.000 de locuitori, constituie un nucleu de sine stătător, primind în cadrul contextului său urban o comunitate vie de credincioși. Biserica, parohia și micul teren de fotbal adiacent devin adesea un punct de referință pentru comunitate și construiesc un punct de sosire pentru acele realități sociale și existențiale care adesea, îndurând forme de excludere, rămân la margini.

(După Vatican Insider 19 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat