Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență dedicată persoanelor care suferă de boala Huntington (18 mai 2017)

Joi, 18 mai 2017, în Aula "Paul al VI-lea", Sfântul Părinte Francisc a primit în audiență persoanele care suferă de boala Huntington, însoțite de rudele lor. Întâlnirea dedicată bolii Huntington, în solidaritate cu America de Sud, unde boala este mai răspândită, are ca temă: Hidden No More (Oculta Nunca Más, Mai Pi? Nascosta, Să nu mai fie ascunsă). Publicăm în continuare discursul pe care papa l-a adresat celor prezenți la audiență:

Iubiți frați și surori,

Vă primesc cu bucurie și salut pe fiecare dintre voi prezent la acest moment de întâlnire și de reflecție dedicat bolii Huntington. Mulțumesc din inimă tuturor celor care s-au străduit pentru ca această zi să poată avea loc. Sunt recunoscător doamnei Cattaneo și domnului Sabine pentru cuvintele lor de introducere. Aș vrea să extind salutul meu la toate persoanele care în trupul lor și în viața lor poartă semnele acestei boli, precum și la cei care suferă de alte patologii așa-numite rare.

Știu că unii dintre voi au trebuit să înfrunte o călătorie foarte lungă și grea pentru a fi aici. Vă mulțumesc și mă bucur pentru prezența voastră. Am ascultat istoriile voastre și trudele pe care trebuie să le înfruntați în fiecare zi; am înțeles cu câtă tenacitate și cu câtă dăruire familiile voastre, medicii, lucrătorii sanitari și voluntarii sunt alături de voi pe un drum care prezintă atâtea urcușuri, unele foarte dure.

Prea mult timp fricile și dificultățile care au caracterizat viața persoanelor care suferă de boala Huntington au creat în jurul lor răstălmăciri, bariere, adevărate marginalizări. În multe cazuri bolnavii și familiile lor au trăit drama rușinii, a izolării, a abandonării. Însă astăzi suntem aici pentru că vrem să ne spunem nouă înșine și întregii lumi: "HIDEN NO MOR", "OCULTA NUCA MAS", "MAI PIU' NASCOSTA"! Nu este vorba pur și simplu de un slogan, ci de o angajare care trebuie să ne aibă pe toți protagoniști. Forța și convingerea cu care pronunțăm aceste cuvinte derivă tocmai din ceea ce ne-a învățat însuși Isus. În timpul activității sale, El a întâlnit atâția bolnavi, a luat asupra sa suferințele lor, a dărâmat zidurile stigmatizării și marginalizării care îi împiedicau pe atâția dintre ei să se simtă respectați și iubiți. Pentru Isus boala n-a fost niciodată un obstacol pentru a-l întâlni pe om, ba mai mult, contrariul. El ne-a învățat că persoana umană este mereu prețioasă, mereu înzestrată cu o demnitate pe care nimic și nimeni n-o poate șterge, nici măcar boala. Fragilitatea nu este un rău. Și boala, care este exprimare a fragilității, nu poate și nu trebuie să ne facă să uităm că în ochii lui Dumnezeu valoarea noastră rămâne mereu inestimabilă.

Și boala poate să fie ocazie de întâlnire, de împărtășire, de solidaritate. Bolnavii care-l întâlneau pe Isus erau regenerați înainte de toate de această conștiință. Se simțeau ascultați, respectați, iubiți. Niciunul dintre voi să nu se simtă vreodată singur, niciunul să nu simtă nevoia de a fugi. Voi sunteți prețioși în ochii lui Dumnezeu, sunteți prețioși în ochii Bisericii!

Acum mă adresez familiilor. Cel care trăiește boala Huntington știe că nimeni nu poate cu adevărat să depășească singurătatea și disperarea dacă nu are alături de el persoane care cu abnegație și statornicie devin "însoțitoare de călătorie". Voi sunteți toate acestea: tați, mame, soți, soții, copii, frați și surori care zilnic, în mod tăcut dar eficace, însoțesc pe acest drum dur propriile rude. Și pentru voi uneori drumul este în urcuș. Pentru aceasta vă încurajez și pe voi să nu vă simțiți singuri; să nu cedați ispitei sentimentului de rușine și de vină. Familia este loc privilegiat de viață și de demnitate, și voi puteți coopera la construirea acelei rețele de solidaritate și de ajutor pe care numai familia este în măsură să o garanteze și pe care ea cea dintâi este chemată s-o trăiască.

Și mă adresez vouă, medici, lucrători sanitari, voluntari din asociațiile care se ocupă de boala Huntington și de cei care suferă de ea. Între voi sunt și lucrători de la Spitalul "Casa de Alinare a Suferinței", care, fie cu asistența fie cu cercetarea, exprimă contribuția unei opere a Sfântului Scaun în acest domeniu așa de important. Slujirea voastră a tuturor este prețioasă, pentru că în mod sigur din angajarea voastră și din inițiativa voastră ia formă în mod concret speranța și elanul familiilor care se încredințează vouă. Provocările diagnostice, terapeutice și asistențiale pe care boala le propune sunt multe. Fie ca Domnul să binecuvânteze munca voastră: să puteți fi punct de referință pentru pacienți și rudele lor, care în diferite circumstanțe trebuie să înfrunte încercările deja dure pe care le comportă boala, într-un context socio-sanitar care adesea nu este pe măsura demnității persoanei umane. Însă astfel dificultățile se înmulțesc. La boală se adaugă adesea sărăcia, separările forțate și un sentiment general de rătăcire și de neîncredere. De aceea asociațiile și agențiile naționale și internaționale sunt vitale. Sunteți ca brațul pe care Dumnezeu îl folosește pentru a semăna speranță. Sunteți glas pe care aceste persoane îl au pentru a revendica drepturile lor!

În sfârșit, sunt prezenți aici genetiști și oameni de știință care de mult timp, fără a precupeți energii, se dedică studiului și cercetării unei terapii pentru boala Huntington. Este evident că asupra muncii voastre este o privire încărcată de așteptare: de eforturile voastre depinde speranța pentru a putea găsi calea pentru vindecarea definitivă de boală, dar și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestor frați și pentru însoțirea, mai ales în fazele delicate ale diagnozei, în fața apariției primelor simptome. Fie ca Domnul să binecuvânteze angajarea voastră! Vă încurajez s-o continuați mereu cu mijloace care nu contribuie la alimentarea acelei "culturi a rebutului" care uneori se strecoară și în lumea cercetării științifice. De fapt, unele filoane de cercetare utilizează embrioni umani cauzând în mod inevitabil distrugerea lor. Dar știm că nicio finalitate, chiar nobilă în ea însăși, cum este previziunea unei utilități pentru știință, pentru alte ființe umane sau pentru societate, nu poate justifica distrugerea de embrioni umani.

Frați și surori, după cum vedeți sunteți o comunitate numeroasă și motivată. Viața fiecăruia dintre voi, fie a celui care este direct marcat de boala Huntington fie a celui care se angajează zilnic să fie alături de durerea și de truda bolnavilor, poate să fie mărturie vie a speranței pe care Cristos ne-a dăruit-o. Și prin suferință trece un drum rodnic de bine pe care putem să-l parcurgem împreună.

Mulțumesc tuturor! Domnul să vă binecuvânteze și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine, așa cum eu mă voi ruga pentru voi. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat