Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminica Paștelui la Ciugheș

15 aprilie 2017, ora 20.30.

Am sosit cu soția în satul natal cu o oră înaintea începerii Liturghiei Învierii Domnului. Toată comunitatea mergea într-o singură direcție. Sfântul lăcaș. Pe pridvorul bisericii ardea focul, ce urma să fie sfințit de parohul Anton Egner de la flacăra căruia urma să se aprindă lumânarea pascală.

Tradiția în comunitatea Ciugheș este ca acest foc să se aprindă cu instrumente arhaice: amnar, cremene și iască, instrumente rămase ca moștenire de la Ionică Palincașu (Ioan Gabor), bunicul preotului Costel Țăran și unchiul soției.

Obiceiul aprinderii focului cu asemenea instrumente amintește faptul că în urmă cu aproape 2000 de ani nu existau brichete și chibrituri.

La ora 20.20 din turla bisericii s-a auzit sunetul de toacă. Toaca, instrument străvechi ce înlocuia clopotul, începând cu Joia Mare și până la înviere. Aceeași toacă s-a păstrat în turla bisericii de când eram copil. Vecin fiind cu clopotarul bisericii și prieten cu unul din feciorii lui Ciril, la vremea prânzului eram nelipsit de la Joia Mare și până sâmbătă să bat toaca. În acea seară liniștită doar câteva glasuri de păsări se auzeau prin copacii proaspăt înmuguriți.

La ora 20.30 apar pe pridvorul bisericii, într-o procesiune impecabilă ministranții și parohul comunității. Se sfințește focul. Întunericul se lasă treptat peste sat. Păsările și-au terminat trilul. De la torța preotului și a ministranților creștinii primesc Lumina Învierii, după care pătrund în sfântul lăcaș, scufundat în întuneric. Luminițele de la lumânări creează o imagine de vis. Doar vocea parohului răsună rostind: LUMINA LUI CRISTOS!

Prin vocea tinerilor și a creștinilor din comunitate de la amvon s-au citit lecturi din Vechiul Testament, prorocul David și prorocul Moise, amintind de exodul evreilor și trecerea acestora peste Marea Roșie, originea sărbătorii Paștelui.

După cele nouă lecturi lumina în sfântul lăcaș creste treptat în intensitate. Când s-a luminat, pe altar alături de paroh a apărut și părintele Francisc, iar din vocea amândurora a răsunat - GLORIA IN ECELSIS DEO. Ministranții agitau clopoțeii lor de argint. Clopotele din turlă răsunau în lungul și latul satului, corul și orga precum și întreaga asistență cântau CRISTOS A ÎNVIAT DIN MORȚI!

A urmat sfințirea apei de Botez, apă cu care din acest an și până la Paștele următor se vor boteza micuții ce se vor naște. Toată asistența a cântat la unison Litania Tuturor Sfinților. A fost o seară de neuitat. După sfânta Liturghie creștinii s-au îndreptat spre casele lor. Pe drum, grupuri de consăteni, frații ortodocși mergeau spre lăcașul lor sfânt la Liturghia învierii de la ora 23.55. Anul acesta cele două confesiuni au sărbătorit Paștele împreună.

Cu aparatul foto, am surprins fenomenul astronomic de lună plină, ce a avut loc pe data de 13 aprilie. M-am orientat după un calendar creștin catolic, unde cu ajutorul unor cerculețe sunt precizate fazele lunii.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare - luna plină. Iar prima duminică după aceste fenomene este ziua Paștelui.

Ajuns la căsuță am trecut cu soția peste drum la vecinul Traian și soția lui Margareta, La ora 00.01, 16 aprilie 2017, din coșul cu ouă roșii în formă de rățușcă, am luat un ou încondeiat. L-am spart și am rostit: CRISTOS A ÎNVIAT, DRAGI CIUGEȘENI, ORIUNDE V-AȚI AFLA!

Duminică, 16 aprilie 2017. Duminica Paștelui.

Dis de dimineață am ieșit în grădina căsuței să ascult ciripitul păsărilor. În bradul argintiu de lângă cerdac, o familia de sturzi și-a făcut cuib. Un membru al familiei clocea, iar celălalt stătea de strajă. Vecinii și trecătorii mă salutau rostind - CRISTOS A ÎNVIAT!

La ora 11.00 la sfânta Liturghie biserica era neîncăpătoare. În rândul întâi de bănci, se aflau copiii candidați la întâia sfântă Împărtășanie. Purtau veșminte albe cu cordon roșu pentru fete și albastru pentru băieți. Liturghia este celebrată de părintele Francisc, cunoscut comunității noastre de la sărbătoarea Nașterii Domnului. La momentul oferirii de daruri un grup de copii au adus la altar: potirul, vinul, pâinea și un miel alb și plăpând. Cucernicul preot a primit mielul în brațe a urcat pe sfântul altar. Mi-a apărut în acel moment imaginea vestitei icoane cu Mântuitorul Cristos având mielul în brațe. Lipsea doar toiagul.

Parohul Egner sa aflat la pupitrul corului de unde au răsunat frumoasele cântece. A fost sprijinit de Mădălina Paliștan, Rebeca Ciotloș și Cornel, un tânăr cu talent muzical, venit la Ciugheș din comunitatea romano-catolică Tămășeni.

La încheiere parohul a mulțumit părintelui Francisc, corului și a urat întregii comunități PAȘTE FERICIT!

S-a făcut o fotografie de amintire cu ministranții și cei doi preoți.

Luni, 17 aprilie 2017.

În comunitatea noastră au sosit un grup de călugărițe romano-catolice, aflate ca misionare în Dieceza de Iași. Și-au găsit locul printre copii și tinerii aflați în biserică. Una dintre călugărițe a avut prilejul să lectureze evanghelia zilei. Liturghia a fost celebrată de părintele Francisc. La momentul ofertoriului același mieluț a fost strâns la pieptul preotului cu mai multă duioșie. Bietul mieluț tot pe mama lui o striga scoțând un zbierăt speriat și duios.

La sfârșitul Liturghiei parohul Egner a mulțumit celor care au sprijinit prin munca lor desfășurarea sărbătorii Învierii. A prezentat grupul de călugărițe, după care a invitat pe una din delegația aflată în biserică să ne vorbească. Fiind italiancă, dar într-o limbă română aproape impecabilă, a salutat asistența și s-a bucurat de numărul mare de copii, ce vor primi Întâia Sfântă Împărtășanie.

În satu-n care m-am născut,
Și acolo unde am crescut
Jos, la vatra părintească
Duceam viață boierească.
Munți frumoși mă-nconjurau,
Mierle, presuri îmi cântau
Răsuna doina de jale
De pica frunza pe cale.
Dar satul a rămas pe vale,
Eu pribeag prin lumea mare.
 
În satul meu se duc încet,
Bătrânii resemnați ne pleacă,
Și când pornesc din poartă nu-s,
Nepoți din urmă să-i petreacă.
Plecară-n-lume rătăciți
Și satul părăsit se schimbă
S-au dus în lume salahori
S-au dus să-nvețe altă limbă.
Dar satul a rămas pe vale,
Eu pribeag prin lumea mare
Acum doina nu-mi mai sună
Ciugheșule, noapte bună......
(Cântec din Ardeal)

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-17 aprilie: Duminica Paștelui la Ciugheș


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat