Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răducăneni: Cu familia la mormântul gol

În perioada 13-18 aprilie 2017, în Parohia Răducăneni, la inițiativa părintelui paroh Iulian-Eugen Kropp, au avut loc câteva zile dedicate familiei. Evenimentul l-a avut ca protagonist pe pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Familii, și, chiar dacă s-a suprapus cu triduumul pascal, precum și cu primele zile ale sărbătorii Învierii, însă acestea din urmă nu au fost afectate, primind în schimb o nouă conotație.

Astfel, încă din Joia Mare, familia a fost invitată să redescopere porunca iubirii, importanța Euharistiei în viața membrilor ei, precum și preoția baptismală, la care suntem chemați cu toții prin Botez.

"Soții prezenți, a spus părintele Felician, mergeți acasă după Cina Domnului și spălați-vă picioarele unul altuia. Chiar dacă pare un gest de umilință, este unul dintre cele mai profunde acte de slujire. Nu vă rușinați să o faceți! Apoi reîntoarceți-vă la adorație și mulțumiți-i lui Isus pentru darul căsătoriei".

În Vinerea Mare, ziua celebrării pătimirii lui Isus, a fost lansată din nou o provocare pentru familie. "Mergeți acasă și, privind la stațiunile a V-a și a VI-a, întrebați-vă din nou: «Tu simți grija mea față de tine? Tu te simți bine alături de mine? Tu ești bucuros că mă ai de soție? Ești bucuroasă că mă ai de soț?"

În noaptea învierii, folosindu-se lecturile sfinte, părintele ne-a pus din nou pe gânduri. "Dumnezeu a vrut să ne aducă de la nonexistență la existență, ca atare este un Dumnezeu al vieții. Eliberându-l pe Israel din Egipt, l-a vrut pe om de la sclavie la libertate, ca atare este un Dumnezeu al libertății. Schimbând inima de piatră cu o inimă de carne, ne-a arătat că este un Dumnezeu al milostivirii. Familia este voită de Dumnezeu ca leagăn al vieții, al libertății și al milostivirii. Învierea este acolo unde este prețuită viața, unde este respectată libertatea, unde milostivirea este hrana de zi cu zi a soților".

Folosindu-se de imaginea giulgiurilor frumos aranjate, pe care le-au găsit femeile și ucenicii în mormânt în ziua învierii, părintele Felician ne-a amintit că prin patima, moartea și învierea sa, Isus a lăsat omenitatea noastră frumos aranjată, a răscumpărat-o. De aici este misiunea fiecăruia, mai ales în familie, de a-i oferi lui Dumnezeu un giulgiu pe măsură, curaj și frumos aranjat.

Folosindu-se apoi de evanghelia din a doua și a treia zi de Paști, ne-a invitat la dialog în familie, pentru că dialogul evită suspiciunile și corupția, trezește dorința după frumos și autentic și mai ales pentru misiune, pentru o misiune care să aibă al bază iubirea lui Isus cel înviat.

Inițiativa și-a dovedit oportunitatea nu doar la nivel de temele propuse, ci și la nivel de confesional. Oamenii au venit și s-au spovedit, au participat din plin la toate celebrările pre și post pascale, iar familia s-a simțit reîmprospătată în esența ei, care este iubirea lui Isus cel înviat.

Mulțumim, părinte paroh, pentru gândul bun pe care l-ați avut de a-l invita pe pr. Felician!

Isus cel înviat să binecuvânteze familiile noastre cu victoria sa!

Maria-Magdalena Giurgi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-18 aprilie: Răducăneni: Cu familia la mormântul gol


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat