Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Triduumul pascal în Parohia "Sfântul Nicolae"

Pentru comunitatea din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, triduumul pascal (13-15 aprilie 2017) a fost trăit în mod intens de la cei mai mici până la cei mai mari.

Liturghia în Cina Domnului din Joia Sfântă a început de la ora 18.00 celebrată de părintele Paul Căliman și ceilalți concelebrați. În centrul celebrării a stat mesajul lecturilor care au reamintit credincioșilor despre celebrarea Paștelui ebraic la eliberarea din Egipt. O dată cu Paștele celebrat de Isus, el este Mielul jertfit care ni se dăruiește în sacramentul Euharistiei. Părintele Paul a subliniat la predică faptul că sfânta Euharistie pe care Isus a instituit-o este masa care ne unește pe toți în jurul său și ne potolește foamea spirituală, fiind astfel un semn profund al iubirii lui Cristos împărtășită nouă tuturor.

Un alt moment important a fost cel al spălării picioarelor, gest pe care Isus l-a săvârșit față de ucenicii săi pentru a le arăta că porunca iubirii nu are nicio valoare dacă nu este pusă în practică.

La sfârșitul Liturghiei, sfântul sacrament a fost mutat într-un loc special unde a putut fi adorat pe rând de către copii, tinerii, persoane consacrate și apoi întreaga comunitate.

Triduumul pascal a continuat cu ziua de Vinerea Sfântă în care s-a celebrat Pătimirea Domnului. Aceasta a fost precedată de Calea sfintei cruci condusă de părintele diacon Valentin Giurgică. Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan a fost cântată în mod solemn pe roluri, lucru care i-a ajutat pe toți credincioșii să ia parte la suferințele mântuitoare ale lui Isus de pe Calvar.

Părintele Dominic Ciobanu care a prezidat celebrarea, la predică a subliniat foarte frumos că mântuirea noastră de păcate a fost "plătită" cu prețul vieții lui Cristos, cel care a suportat batjocuri din parte conaționalilor, suferințe teribile și moartea pe cruce. Celebrarea a continuat cu rugăciunea credincioșilor cântată de părintele diacon pentru diferitele categorii de grupuri din întreaga lume.

Un alt moment important a fost dezvelirea și adorarea sfintei cruci. Celebrarea s-a încheiat cu primirea sfintei Împărtășanii de către toți credincioșii.

Vigilia pascală din seara Sâmbetei Sfinte la care au participat toți preoții din parohie, dar și preoți oaspeți, a fost prezidată de părintele decan și paroh de Bacău, Isidor Dâscă. Ceremonia de binecuvântare a focului, de aprindere a lumânării pascale și de împărtășire a acestei lumini a culminat cu cântarea Preconiului pascal de către părintele Iulian Petrea. Toate aceste au avut scopul de a trăi Trecerea (Paștele) de la întunericul păcatului la harul dătător de lumină al lui Cristos.

În cadrul Liturgiei cuvântului credincioșii au luat parte la proclamarea lecturilor în care s-a amintit faptul că Dumnezeu așa cum i-a scos din sclavie la libertate pe evrei, tot la fel conduce noul popor al său de la condamnare veșnică la viața veșnică divină.

După ce părintele Isidor în cadrul omiliei ne-a arătat frumusețea acestei nopți a Învierii care aduce bucurie în suflet, credincioșii au luat parte la Liturgia baptismală în care apa pentru botez a fost binecuvântată, a fost invocată mijlocirea sfinților și apoi au fost reînnoite făgăduințele de la botez.

La Liturgia euharistică s-au bucurat toți credincioșii de prezența Celui Înviat din sfânta Euharistie pe care au primit-o cu inimi curate. La toate aceste sfinte celebrări a participat un număr foarte mare de credincioși care s-au împăcat cu Dumnezeu în sacramentul Spovezii la care au luat parte în zilele precedente.

Celebrările au fost animate de cântul corurilor reunite ale adulților și tinerilor dirijate de părintele Iulian Petrea. Frumusețea cântului a culminat în cadrul Vigiliei Pascale la Mărire când vocile coriștilor s-au unit cu sunetele instrumentelor, totul într-o armonie perfectă care i-a ajutat pe credincioși să ia parte cu trupul și sufletul la bucuria Învierii.

După ce toți au luat parte la masa euharistică, credincioșii alături de păstorii lor au dat mărturie despre credința în Învierea lui Isus în mod public participând la procesiunea de pe străzile Bacăului. Cu toții s-au unit într-un singur cânt, "Cristos a înviat", și în rugăciune, împărtășind astfel bucuria cu credincioșii ortodocși.

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-15 aprilie: Bacău: Triduumul pascal în Parohia "Sfântul Nicolae"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat