Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (17 aprilie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această zi de luni de sărbătoare, numită "Lunea Îngerului", liturgia face să răsune vestea Învierii proclamată ieri: "Cristos a înviat, aleluia!". În textul evanghelic de astăzi putem percepe ecoul cuvintelor pe care îngerul le-a adresat femeilor venite la mormânt: "Mergeți în grabă și spuneți discipolilor lui: «A înviat din morți»" (Mt 28,7). Simțim ca adresată și nouă invitația de a fi "în grabă" și de "a merge" să vestim bărbaților și femeilor din timpul nostru acest mesaj de bucurie și de speranță. De speranță sigură, pentru că de când, din zorii celei de-a treia zi, Isus răstignit a înviat, ultimul cuvânt nu mai este al morții, ci al vieții! Pentru aceasta repetăm atât de mult: "Cristos a înviat". Pentru că în El mormântul a fost învins, s-a născut viața.

În virtutea acestui eveniment, care constituie adevărata noutate a istoriei și a cosmosului, suntem chemați să fim bărbați și femei noi conform Duhului, afirmând valoarea vieții. Există viața! Asta înseamnă deja a începe să înviem! Vom fi bărbați și femei ai învierii, bărbați și femei ai vieții, dacă, în mijlocul evenimentelor care zbuciumă lumea - există atâtea astăzi -, în mijlocul mondenității care îndepărtează de Dumnezeu, vom ști să facem gesturi de solidaritate, gesturi de primire, să alimentăm dorința universală a păcii și aspirația la un mediu liber de degradare. Este vorba despre semne obișnuite și umane, dar care, susținute și însuflețite de credința în Domnul Înviat, dobândesc o eficacitate cu mult superioară capacităților noastre. Și asta este așa. Da, pentru că Cristos este viu și activ în istorie prin intermediul Duhului său Sfânt: răscumpără mizeriile noastre, ajunge la orice inimă umană și redă speranță oricui este oprimat și suferind.

Fecioara Maria, martoră tăcută a morții și a învierii fiului său Isus, să ne ajute să fim semne limpezi ale lui Cristos înviat în mijlocul evenimentelor din lume, pentru ca aceia care sunt în suferință și în dificultăți să nu rămână victime ale pesimismului și înfrângerii, ale resemnării, ci să găsească în noi atâția frați și surori care le oferă sprijin și mângâiere. Mama noastră să ne ajute să credem cu tărie în învierea lui Isus: Isus a înviat, este viu aici, între noi, și acesta este un minunat mister de mântuirea cu capacitatea de a transforma inimile și viața. Și să mijlocească îndeosebi pentru comunitățile creștine persecutate și oprimate care sunt astăzi, în atâtea părți ale lumii, chemate la o mărturie mai dificilă și curajoasă.

Și acum, în lumina și în bucuria Paștelui, ne adresăm ei cu rugăciunea care timp de cincizeci de zile, până la Rusalii, ia locul rugăciunii Angelus.

Regina caeli...

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat