Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul urbi et orbi de Paști 2017

Iubiți frați și surori, Paște fericit!

Astăzi, în toată lumea, Biserica reînnoiește vestea plină de uimire a primilor discipoli: "Isus a înviat!" - "A înviat cu adevărat, așa cum a prezis!".

Vechea sărbătoare a Paștelui, memorial al eliberării poporului ebraic din sclavie, ajunge aici la împlinire sa: cu învierea sa, Isus Cristos ne-a eliberat din sclavia păcatului și a morții și ne-a deschis trecerea spre viața veșnică.

Noi toți, când ne lăsăm dominați de păcat, pierdem calea cea bună și rătăcim ca niște oi risipite. Însă Dumnezeu însuși, Păstorul nostru, a venit să ne caute, și pentru a ne mântui pe noi s-a înjosit până la umilirea crucii. Și astăzi putem proclama: "A înviat Păstorul cel bun care pentru turma sa a mers la moarte, aleluia!" (Liturghierul Roman, Duminica a IV-a a Paștelui, antifonul de la Împărtășanie).

De-a lungul timpurilor, Păstorul Înviat nu încetează să ne caute pe noi, frații săi rătăciți în deșerturile lumii. Și cu semnele Pătimirii - rănile iubirii sale milostive - ne atrage pe calea sa, calea vieții. Și astăzi El ia pe umerii săi pe atâția frați și surori ai noștri oprimați de rău în diferitele sale forme.

Păstorul Înviat merge să-l caute pe cel care este rătăcit în labirinturile singurătății și marginalizării; merge în întâmpinarea lor prin frații și surorile care știu să se apropie cu respect și duioșie și să-și facă auzit glasul lor la acele persoane, un glas care nu e uitat niciodată, care le cheamă din nou la prietenia cu Dumnezeu.

Ia asupra sa pe cei care sunt victime ale sclaviilor vechi și noi: locuri de muncă inumane, traficuri ilegitime, exploatare și discriminare, dependențe grave. Ia asupra sa copii și adolescenți care sunt privați de veselia lor pentru a fi exploatați; și pe cel care are inima rănită datorită violențelor pe care le îndură între zidurile propriei case.

Păstorul Înviat devine însoțitor de drum pentru cei care sunt constrânși să părăsească propria țară din cauza conflictelor armate, a atacurilor teroriste, a foametei, a regimurilor opresive. Pe acești migranți forțați El face ca să fie întâlniți de frați sub orice cer, pentru a împărtăși pâinea și speranța pe drumul comun.

În evenimentele complexe și uneori dramatice ale popoarelor, Domnul Înviat să conducă pașii celui care caută dreptatea și pacea; și să dăruiască responsabililor națiunilor curajul de a evita răspândirea conflictelor și de a opri traficul armelor.

În aceste timpuri, în mod deosebit să susțină eforturile celor care se străduiesc activ să ducă alinare și întărire populației civile din Siria, iubita și martirizata Siria, victimă a unui război care nu încetează să semene oroare și moarte. De ieri este știrea despre ultimul atac mârșav împotriva evacuaților care fugeau, ce a provocat numeroși morți și răniți. Să dăruiască pace întregului Orient Mijlociu, începând de la Țara Sfântă, precum și în Irak și în Yemen.

Să nu lipsească apropierea Bunului Păstor de populațiile din Sud Sudan, din Sudan, din Somalia și din Republica Democratică din Congo, care îndură perpetuarea conflictelor, agravate de foametea foarte gravă care lovește unele regiuni din Africa.

Isus înviat să susțină eforturile celor care, în special în America Latină, se angajează să garanteze binele comun al societăților, uneori marcate de tensiuni politice și sociale care în unele cazuri s-au terminat în violență. Să se poată construi punți de dialog, perseverând în lupta împotriva plăgii corupției și în căutarea de soluții pașnice valabile la controverse, pentru progresul și consolidarea instituțiilor democratice, respectând pe deplin statul de drept.

Bunul Păstor să ajute Ucraina, chinuită încă de un conflict sângeros, să regăsească înțelegerea și să însoțească inițiativele menite să aline dramele celor care îndură consecințele.

Domnul înviat, care nu încetează să umple continentul european cu binecuvântarea sa, să dăruiască speranță celor care trec prin momente de criză și dificultate, în special din cauza marii lipse de locuri de muncă mai ales pentru tineri.

Iubiți frați și surori, anul acesta noi creștinii de orice confesiune celebrăm împreună Paștele. Astfel răsună într-un singur glas în orice parte a pământului vestea cea mai frumoasă: "Domnul a înviat cu adevărat, așa cum a prezis!". El, care a învins întunericul păcatului și al morții, să dăruiască pace zilelor noastre.

Paște fericit!

__________________

Iubiți frați și surori,

Adresez urarea mea de Paște Fericit vouă tuturor, veniți aici din Italia și din diferite țări, precum și celor care sunt în legătură prin diferitele mijloace de comunicare. Vestea pascală a lui Cristos Înviat să poată reînvia speranțele familiilor voastre și ale comunităților voastre, îndeosebi ale noilor generații, viitor al Bisericii și al umanității.

O mulțumire specială se îndreaptă spre cei care au dăruit și spre cei care au compus decorațiunile florale, care și anul acesta provin din Olanda.

Fie ca să puteți simți în fiecare zi prezența Domnului Înviat și să împărtășiți cu alții bucuria și speranța pe care el ni le dăruiește. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Sărbătoare frumoasă și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat