Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție pentru Noaptea de Paște - 2017

Cristos înviat din morți nu mai moare (cf. Rom 6,9)

Este sfânta noapte de Paște, când Cristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le. Este sfânta noapte de Paște, când Cristos a înviat și se ridică biruitor din adâncuri, aducând la lumină și mântuire sufletele luate în captivitate de diavol. Este sfânta noapte de Paște, când Isus a înviat din morți și ne invită să-l urmăm pe drumul care duce de la pământ la cerul pe care ni l-a deschis în noaptea Învierii.

În această sfântă noapte de Paște, Isus spune tuturor oamenilor, frații săi: Dacă sunteți triști, veniți la mine căci eu sunt bucuria! Dacă sunteți în întuneric, veniți la mine căci eu sunt lumină! Dacă sunteți robi ai diavolului și ai patimilor rele, veniți la mine căci eu sunt libertatea fiilor lui Dumnezeu. Dacă sunteți sub stăpânirea morții păcatului, veniți la mine căci eu sunt viața cea nouă deoarece am înviat!

În această sfântă noapte de Paște, Isus ne cheamă la el și ne spune spre încurajare: Duhul Domnului Dumnezeu este peste mine, căci Domnul m-a uns să aduc vești bune celor nenorociți: El m-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să vestesc robilor eliberarea și prinșilor de război, libertatea; să vestesc un an de îndurare al Domnului și o zi de izbăvire a Dumnezeului nostru; să mângâi pe toți cei întristați; să dau celor întristați din Sion, o cunună împărătească în loc de cenușă, un untdelemn de bucurie în locul plânsului, o haină de laudă în locul unui duh mâhnit (cf. Is 61,1-3).

Da, Isus Cristos a înviat și a devenit pentru noi "tot ce este bun" și "tot ceea ce ne lipsește" pentru a fi fericiți. De aceea, când am venit prin întuneric la biserică, am fost întâmpinați de lumina lumânării pascale, simbolul lui Isus înviat și am mers după el în "casa Domnului". De aceea, când am venit descurajați de pe drumuri, am fost întâmpinați de imnul Preconiului pascal, care ne-a istorisit prin cânt tot ceea ce a făcut și tot ceea ce face Isus pentru noi, pentru a învia fericiți împreună cu el.

Este interesant de observat că toate ceremoniile Învierii Domnului încep din întuneric fizic sau moral și se împlinesc în lumină fizică sau în lumina interioară. Adică, încep din întunericul lumii, al păcatului, al suferinței sau al morții și se împlinesc în lumina harului, a bucuriei și a credinței în învierea lui Cristos și a noastră.

Firul comun care unește toate lecturile biblice din noaptea de Paște este tot întunericul și lumina, fie întunericul de afară, fie întunericul din inimii - întuneric care, prin grija lui Dumnezeu, va fi inundat și copleșit de lumina și bucuria lui Cristos înviat.

Toată această bucurie a învierii, izvorâtă din mormântul gol al lui Isus, este redată apoi de imnul "Gloria" și cântul "Aleluia", în dangătul clopotelor și în iluminarea completă a bisericii. Toate acestea exprimă bucuria și lumina deplină pe care le-au adus învierea lui Cristos și vestirea ei în lume.

Urmează apoi binecuvântarea apei de Botez, în care se introduce lumânarea pascală. Apa simbolizează întunericul mormântului de unde ne-a scos Isus, Lumina lumii, și ne-a introdus în intimitatea sa și a sfinților săi: "Fiind îngropați împreună cu el, prin Botez, și înviați în el și împreună cu el, prin credința în puterea lui Dumnezeu care l-a înviat din morți" (Col 2,12). "Așadar, voi nu mai sunteți nici străini, nici oaspeți ai casei, ci sunteți împreună concetățeni cu sfinții, oameni din casa lui Dumnezeu, fiind zidiți pe temelia apostolilor și a prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Cristos" (Ef 2,19,20). Nu sunt doar cuvinte frumoase, ci realități inefabile realizate prin Botez, începând din noaptea de Paște.

Învierea este punctul culminant al vieții și al activității lui Isus. Paștele este punctul central al istoriei. Paștele este cea mai mare și cea mai importantă sărbătoare din lumea creștină. Sfântul Augustin a numit noaptea de Paște "mama tuturor privegherilor sfinte, în care toată lumea trebuie să vegheze". Paștele este o sărbătoarea cu ziua cea mai lungă, care durează cât 50 de zile, prefigurată în oprirea soarelui pe cer de pe vremea lui Iosue (cf. Ios 10,13). Paștele este începutul nunții Fiului de împărat divin, al Mielului jertfit și înviat, al lui Isus, cu mireasa lui, Biserica (cf. Mt 22,2; Ap 19,7), nuntă care începe aici, pe pământ, și se desăvârșește în veșnicie, nuntă la care toți creștinii sunt invitați în calitate de mireasă (cf. Ap 19,9), nuntă care mai are încă porțile deschise ca mireasa lui Isus să se adune, să îmbrace haina de in, haina harului și să-și pregătească lampa credinței (cf. Mt 25,1-7).

Învierea este cea mai mare revelare a divinității și a iubirii lui Isus față de oamenii păcătoși, și nu numai, unul dintre multele miracole făcute în beneficiul multor oameni care au crezut în el. Învierea lui Isus este esența și piatra de temelie a creștinismului: "Căci, dacă credem că Isus a murit și a înviat, credem și că Dumnezeu va aduce înapoi, împreună cu Isus, pe cei ce au adormit în el" (1Tes 4,14). "Dacă Isus Cristos nu a înviat, zadarnică este predica noastră, zadarnică este și credința voastră" (1Cor 15,14).

Învierea lui Isus este și speranța învierii noastre: "Dumnezeu, care a înviat pe Domnul, ne va învia și pe noi cu puterea sa" (1Cor 6,14); "Cristos a înviat din morți, fiind pârga celor adormiți" (1Cor.15,20).

"Știm că cel ce a înviat pe Domnul Isus ne va învia și pe noi împreună cu Isus și ne va face să ne înfățișăm împreună cu voi" (2Cor 4,14).

Învierea lui Cristos este și tema centrală a predicii tuturor ucenicilor lui Cristos: "Dumnezeu l-a înviat, dezlegându-i legăturile morții, pentru că nu era cu putință să fie ținut de ea" (Fap 2,24). "Dumnezeu l-a înviat pe acest Isus și noi toți suntem martori lui" (Fap 2,32). "L-ați omorât pe Domnul vieții, pe care Dumnezeu l-a înviat din morți; noi suntem martori ai lui" (Fap 3,15). "Daca n-a înviat Cristos, atunci propovăduirea noastră este zadarnică și zadarnică este și credința voastră" (1Cor 15,14).

Învierea lui Isus, învierea noastră și învierea universului o predică și o cântă în acest timp și natura care înflorește după o iarnă grea.

Învierea lui Cristos este și principalul argument al faptelor noastre: "Fac totul pentru evanghelie, să am și eu parte de ea" (1Cor 9,23). Suntem credincioși sau nu, facem sau nu fapte bune, în funcție de credința noastră în înviere.

Sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859), fiind pe moarte, spunea: "N-aș fi crezut că e atât de dulce să mori". A cerut desingur sfintele taine. Plângea auzind clopoțelul care vestea că Isus vine să-l vadă și să-l ia cu el. A murit pe când preotul Monnin recita rugăciunea de recomandare a sufletului: "Sfinții îngeri ai lui Dumnezeu să vină întru întâmpinarea lui și să-l conducă în Ierusalimul ceresc".

Un preot, fiind la căpătâiul mamei, care era aproape de moarte, a întrebat-o: "Mamă, nu-ți este frică de moarte?" Ea l-a privit lung și i-a spus: "De ce să-mi fie frică? Dacă trebuie să mor, n-are de ce să-mi fie frică". "Ce semeni tu, nu învie, dacă nu moare mai întâi" (1Cor 15,36). Răspunsul ei sincer și calm l-a pus pe gânduri.

Celebrul Georg Friedrich Händel (1685-1759), un compozitor germano-englez care a trăit cea mai mare parte a vieții în Anglia, fiind pe patul de moarte, a cerut să i se citească Psalmul 91. După aceea, el a zis: "Este frumos! Acest psalm este o hrană care înviorează. Mai citește-mi și din 1Cor 15". "Da", a zis el după ce a ascultat citirea. "Aceasta este evanghelia: mântuit prin har, prin credința în Isus Cristos. Numai în tine, Doamne, mi-am pus speranța învierii în ziua de apoi". A murit șoptind aceste cuvinte: "Dumnezeu care l-a înviat pe Domnul, ne va învia și pe noi cu puterea sa" (1Cor 6,13). "Doamne Isuse, primește sufletul meu!"

La biruința asupra morții suntem chemați să lucrăm și noi, luând exemplu de la Cristos. Cum a învins Cristos moartea? Distrugând cauza morții, adică păcatul. Aici este cheia spovezilor de Paște. "Isus a murit pentru păcat o dată pentru totdeauna, iar acum trăiește, trăiește pentru Dumnezeu. Așa și voi, socotiți-vă că sunteți morți pentru păcat, dar că trăiți pentru Dumnezeu" (Rom 6,10-11). Aceasta este piatra care trebuie dată la o parte. Acesta este cutremurul pe care trebuie să-l producem (cf. Mt 28,2)!

Sfânta Margareta (+ 284) a fost interogată de judecătorul păgân asupra credinței. Ea i-a spus hotărât: "Sunt creștină". Judecătorul i-a replicat dur: "Este absurd să adori un om și, mai ales, un om mort pe cruce într-un chip rușinos". Margareta i-a răspuns cu toată liniștea: "De ce vorbești numai despre moartea lui Cristos și nu despre învierea lui? Pătimirile și moartea arată clar că el este om, dar învierea arată și mai clar că el este Dumnezeu". A murit martiră, refuzând orice tentație a păcatului.

Cântarea învierii spre mântuirea tuturor o vom face și după ce vom ajunge în cer. Victor Hugo (1802-1885), poet, dramaturg și romancier francez, zicea: "Când voi merge în mormânt, voi putea spune împreună cu alții: mi-am sfârșit lucrul. Dar nu voi putea spune: mi-am sfârșit viața. Lucrul meu va începe iarăși în dimineața următoare". Da, atâta timp cât mai sunt oameni de mântuit, nimeni nu se odihnește, nici creștinii de pe pământ, nici creștinii din paradis, nici îngerii, nici Dumnezeu (cf. In 5,17).

Cristos a înviat și tuturor sărbători frumoase de Paște! Nu vă temeți. Mergeți și dați mărturie despre învierea lui Isus, care este învierea și bucuria noastră!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat