Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lombardi: A privi ochii lui Ratzinger, intuiesc adevărul

De Federico Lombardi, SJ

Pe bună dreptate această nouă carte despre Joseph Ratzinger, Benedict al XVI-lea, poartă subtitlul "Imagini ale unei vieți", pentru că ceea ce o caracterizează față de alte opere asemănătoare este tocmai marea trusă de imagini care însoțește toată dezvoltarea textului, încă din anii copilăriei și ai tinereții, pentru care probabil că era mai greu de găsit fotografiile dorite.

Fața senină și obișnuită a protagonistului ni se prezintă astfel de-a lungul paginilor în diferitele perioade ale vieții, dar mereu putând fi recunoscut perfect în identitatea sa, în ascuțimea privirii sale; o privire care pare să ne interpeleze încontinuu și să ne lase să intuim profunzimea gândirii și limpezimea spiritului care vin spre noi prin ochii și cuvintele acestui om și acestui preot. Chiar dacă circumstanțele și locurile se schimbă și culoarea hainelor trece de la negru la roșu la alb, nu este nicio îndoială că aceea care ne însoțește prin paginile acestei cărți este mereu aceeași persoană și că firul interior care se dezvoltă de-a lungul vieții sale manifestă o unitate de orientare și o continuitate de inspirație extraordinară.

În volum nu sunt numai imaginile. Este și relatarea unei vieți ajunse la ținta celor nouăzeci de ani și în ansamblu împlinite. De fapt, etapa actuală a vieții retrase din Conventul Mater Ecclesiae este foarte importantă în itinerarul uman și spiritual al lui Joseph Ratzinger, dar poate să fie considerată conclusivă și este despuiată de o ulterioară înmulțire a evenimentelor. Deci relatarea vieții are deja sens chiar oprindu-se aici.

Narațiunea celor nouăzeci de ani este împărțită în nouă capitole, dând astfel un ritm plăcut și stimulant lecturii și ajutându-ne efectiv să reparcurgem aproape un secol de istorie dându-ne seama de treptata îmbogățire și lărgire a experienței personale, culturale și ecleziale a lui Joseph Ratzinger. De la viața familială senină în micile centre din Bavaria nativă, la tragedia uriașă a războiului mondial; la vocația și la formarea sacerdotală; la descoperirea minunată a profunzimilor reflecției despre credință; la gustul predării teologiei; la chemarea de a da o contribuție foarte importantă la Conciliu, participând la el în dialog cu teologii cei mai mari ai timpului; la conducerea pastorală a unei mari dieceze; la colaborarea cu Ioan Paul al II-lea timp de peste douăzeci de ani, în magisteriul său doctrinal și moral, pentru a ajuta comunitatea Bisericii să înțeleagă, să gândească și să păstreze corect credința sa; la chemarea mai înaltă și angajantă, aceea a conducerii comunității universale a credincioșilor... Gândirea lui Joseph Ratzinger se dezvoltă în direcția profunzimii și a conștiinței provocărilor contextului cultural de astăzi, dar în același timp orizontul său se lărgește progresiv în mărime, ajungând să devină universal și atotcuprinzător: experiența trăită a conciliului, responsabilitatea Congregației pentru Doctrina Credinței, aproape de papa, fac în așa fel încât teologul Ratzinger să aibă o viziune tot mai clară a întrebărilor și a așteptărilor spirituale cele mai fundamentale și urgente ale omenirii și ale Bisericii din timpul nostru.

De aici orientarea și preocupările magisteriului lui Benedict al XVI-lea, marcat în mod clar de primatul lui Dumnezeu și de riscul dramatic al uitării sale în societatea contemporană, concentrat în sfârșit pe credința credincioșilor și apoi pe căutarea feței lui Isus, revelație a lui Dumnezeu pentru fiecare bărbat, pentru fiecare femeie din orice timp și loc.

Suntem astfel în inima misiunii Bisericii, deci a slujirii papei. Mi se pare că încă n-a fost scos în evidență suficient că încheierea pontificatului coincide practic cu încheierea trilogiei lui Benedict al XVI-lea despre Isus. Această trilogie - așa cum a spus el - nu este propriu-zis operă de magisteriu, ci rod al căutării personale a feței vii a lui Isus.

Dar el era papa care "întărește pe frații săi": căutarea sa și mărturia sa personală de credință nu poate să fie separată de slujirea sa eclezială și are o valoare imensă pentru toată Biserica.

Teologul Joseph Ratzinger, care la sfârșit a fost chemat să fie papa Benedict al XVI-lea, împlinește misiunea unică și unitară a vieții sale căutând fața vie a lui Isus și ajutându-i pe toți să-l întâlnească.

Și asta e ceea ce continuă să facă și acum, în rugăciune, în tăcerea Conventului Mater Ecclesiae.

Desigur există multe aspecte și evenimente ale pontificatului care sunt amintite într-o biografie ca aceasta. Există de exemplu cele ale călătoriilor în diferitele continente sau acela - după părerea mea extrem de semnificativ - al angajării de purificare a Bisericii încercate de răul abuzurilor sexuale; există și momentele dificile, deja cunoscute din belșug din cronicile din anii trecuți. Dar, pentru a încheia, să-mi fie permis să insist că utilitatea cea mai mare a unei biografii complexe nu mi se parte atât aceea a înmulțirii curiozităților sau a amănuntelor care cu timpul vor deveni tot mai marginale, cât mai ales aceea de a ne ajuta să înțelegem care este sensul cel mai profund al vieții care se relatează. Și dat fiind că această biografie este făcută și cu imagini, pentru a o înțelege invit încă o dată să privim fața lui Joseph Ratzinger, ochii săi. Sunt aceia ai unuia care caută adevărul și care-l intuiește. Și noi îi percepem reflexia în ochii săi și am perceput asta de atâtea ori în cuvintele sale. Și la sfârșit acest Adevăr strălucește - pentru el și pentru noi - pe fața lui Isus.

(După Vatican Insider, 15 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat