Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Opriți-i pe stăpânii războiului, violența lor distruge lumea"

Interviu acordat ziarului Repubblica

De Paolo Rodari

"Cred că astăzi păcatul se manifestă cu toată forța sa de distrugere în războaie, în diferitele forme de violență și maltratare, în abandonarea celor mai fragili. Lumea trebuie să-i oprească pe stăpânii războiului. Pentru că acei care suportă consecințele sunt întotdeauna cei din urmă, cei lipsiți de apărare". Papa Francisc a mers la Penitenciarul din Paliano (Frosinone) pentru a celebra Liturghia In Coena Domini cu ritul spălării picioarelor pentru câțiva deținuți. Vizita la pușcăriași este ocazie pentru o reflecție mai amplă pe care Francisc acceptă s-o facă împreună cu Repubblica despre o misiune pe care Biserica n-o poate eluda: "A se apropia de cei din urmă, de cei marginalizați, de cei rebutați". Spune papa Bergoglio: "Cine nu este vinovat să arunce prima piatră. Să ne privim înăuntru și să încercăm să vedem păcatele noastre. Atunci, inima va deveni mai umană".

Cum trăiește Francisc această veghe de Paște caracterizată de un scenariu mondial la înaltă tensiune?

Îmi vine doar să cer cu mai multă forță pacea pentru această lume supusă traficanților de arme care câștigă prin sângele bărbaților și femeilor.

Sfinte Părinte și în această Joia Sfântă veți merge în închisoare. De ce?

Textul evanghelic despre judecata universală spune: "Am fost în închisoare și ați venit la mine". Iată, mandatul lui Isus este valabil pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru episcopul care este tatăl tuturor.

Dumneavoastră ați spus de mai multe ori că vă simțiți păcătos ca pușcăriașii. În ce sens?

Unii spun: sunt vinovați. Eu răspund prin cuvântul lui Isus: cine nu este vinovat să arunce prima piatră. Să ne privim înăuntru și să încercăm să vedem păcatele noastre. Atunci, inima va deveni mai umană.

Aceasta trebuie să o facă păstorii, să fie în slujba tuturor?

Ca preoți și ca episcopi trebuie să fim mereu în slujire. Așa cum am spus la vizita într-o închisoare pe care am făcut-o în prima Joia Sfântă după alegere: este o datorie care-mi vine din inimă.

Cine v-a învățat aceasta, care a devenit de acum o tradiție?

M-a învățat mult exemplul lui Agostino Casaroli, mort în anul 1998 după ce a fost secretar de stat al Vaticanului și cardinal. Ca preot a desfășurat mulți ani apostolat în închisoarea pentru minori Casal del Marmo. În fiecare sâmbătă seara dispărea: "Se odihnește", se spunea. Mergea cu autobuzul, cu geanta sa de muncă, și rămânea să-i spovedească pe tineri și se juca împreună cu ei. Îl numeau părintele Agostino, nimeni nu știa bine cine era. Când Ioan al XXIII-lea l-a primit după prima sa vizită în țările din est, în misiune diplomatică în plin război rece, la sfârșitul întâlnirii l-a întrebat: "Spuneți-mi, continuați să mergeți la tinerii aceia?" "Da, Sanctitate". "Vă cer o favoare, să nu-i abandonați niciodată". Acela a fost mandatul dat lui Casaroli de "Papa cel Bun", care avea să moară după câteva luni.

Așadar, după părerea dumneavoastră, Biserica trebuie înainte de toate să meargă în întâmpinarea celor refuzați de societate. Aceasta este acțiunea principală care îi este cerută?

Eu cred că da. A merge, a se apropia de cei din urmă, de cei marginalizați, de cei marginalizați. De exemplu, când sunt în fața unui pușcăriaș mă întreb: de ce el și nu eu? Merit eu mai mult decât el care stă acolo înăuntru? De ce el a căzut și eu nu? Este un mister care mă apropie de ei.

În interviul dumneavoastră dat la revista La Civiltà Cattolica la întrebarea despre cine era Jorge Mario Bergoglio ați răspuns: "Un păcătos". Așa este?

Așa mă simt, desigur. Moto-ul stemei mele este o frază de sfântul Beda Venerabilul cu privire la sfântul Matei: "Dumnezeu și-a îndreptat ochii săi". "Miserando atque eligendo", "L-a privit cu sentiment de iubire și l-a ales". Este mai mult decât un simplu moto. Este steaua mea polară. Pentru că în ea este conținut misterul unui Dumnezeu dispus să ia asupra sa răul lumii numai să-și demonstreze iubirea sa față de ființa umană.

Evanghelia este plină de episoade în care Isus se apropie de cei pe care societatea îi marginalizează.

"Dacă voi reuși și numai să ating mantia sa, voi fi salvată", spune cu mare credință femeia care suferea de hemoragie, ce simțea înlăuntrul ei că Isus poate s-o salveze. Conform evangheliilor era o femeie marginalizată de societate, căreia Isus îi dăruiește sănătatea și libertatea de discriminările sociale și religioase. Acest caz ne face să reflectăm asupra faptului că inima lui Isus este mereu pentru ei, pentru cei excluși, așa cum printre altele era percepută și reprezentată atunci femeia.

Și astăzi continuă în parte această discriminare.

Toți suntem avertizați, și comunitățile creștine, cu privire la viziuni despre feminitate afectate de prejudecăți și suspiciuni care lezează demnitatea sa intangibilă. În acest sens tocmai evangheliile restabilesc adevărul și conduc din nou la un punct de vedere eliberator. Isus a admirat credința acestei femei pe care toți o evitau și a transformat speranța sa în mântuire.

Femeia aceea se simțea exclusă și din cauza păcatului său.

Toți suntem păcătoși, dar Isus ne iartă cu milostivirea sa. Femeia care suferea de hemoragie era temătoare, nu voia să se arate, dar când Isus întâlnește privirea sa nu o ceartă: o primește cu milostivire și duioșie și caută întâlnirea personală cu ea, dându-i demnitatea. Acest lucru este valabil pentru noi toți când ne simțim marginalizați din cauza păcatelor noastre. Astăzi, Domnul ne spune nouă tuturor: "Curaj, vino! Nu mai ești refuzat, nu mai ești refuzată: eu te iert, eu te îmbrățișez". Așa este milostivirea lui Dumnezeu. Trebuie să avem curaj și să mergem la el, să cerem iertare pentru păcatele noastre și să mergem înainte, plini de curaj, așa cum a făcut această femeie.

Adesea cel care se simte exclus se rușinează.

Cine se simte respins ca leproșii sau cei fără adăpost se rușinează și ca femeia suferindă de hemoragie, face lucrurile pe ascuns. În schimb, Isus ne ridică în picioare, ne dă demnitatea. Mântuirea pe care Isus o dăruiește este una totală, care reintegrează viața femeii în sfera iubirii lui Dumnezeu și, în același timp, o restabilește în demnitatea sa. Isus indică astfel Bisericii parcursul care trebuie făcut pentru a merge în întâmpinarea fiecărei persoane, pentru ca fiecare să poată fi vindecat în trup și în spirit și să recupereze demnitatea de fiu al lui Dumnezeu.

Și în aceste zile armele ucid. Ce părere aveți?

Cred că astăzi păcatul se manifestă cu toată forța sa de distrugere în războaie, în diferitele forme de violență și maltratare, în abandonarea celor mai slabi. Cei care suportă consecințele sunt mereu cei din urmă, cei lipsiți de apărare. Îmi vine numai să cer cu mai multă forță pacea pentru această lume supusă traficanților de arme, ce câștigă prin sângele bărbaților și al femeilor. Așa cum am spus și în recentul mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii, secolul trecut a fost devastat de două războaie mondiale teribile, a cunoscut amenințarea războiului nuclear și un mare număr de alte conflicte, în timp ce astăzi din păcate ne confruntăm cu un teribil război mondial pe bucăți. Nu este ușor să ne dăm seama dacă lumea de astăzi este mai mult sau mai puțin violentă decât a fost ieri, nici dacă mijloacele de comunicare și mobilitatea care caracterizează epoca noastră ne fac mai conștienți de violență sau mai obișnuiți cu ea.

După părerea dumneavoastră, care este scopul acestor războaie continue?

Mă întreb și eu mereu. În ce scop? Permite violența să se obțină obiective de valoare durabilă? Tot ceea ce se obține nu este oare dezlănțuirea unor represalii și spirale de conflicte letale care aduc beneficii numai câtorva "stăpâni ai războiului"? Am spus de mai mult ori și o repet: violența nu este îngrijirea față de lumea noastră fărâmițată. A răspunde la violență cu violența conduce, în cea mai bună dintre ipoteze, la migrații forțate și la suferințe uriașe, pentru că mari cantități de resurse sunt destinate pentru scopuri militare și sustrase de la exigențele zilnice ale tinerilor, ale familiilor aflate în dificultate, ale bătrânilor, ale bolnavilor, ale marii majorități a locuitorilor din lume. În cel mai rău dintre cazuri poate duce la moartea fizică și spirituală a multora, dacă nu chiar a tuturor.

În închisoare duceți un mesaj de pace precum și de speranță în pofida a toate?

Uneori, o anumită ipocrizie face să se vadă în deținuți numai niște persoane care au greșit, pentru care singura cale este cea a închisorii. Dar, repet încă o dată, toți avem posibilitatea de a greși. Toți, într-o manieră sau alta, am greșit. Și ipocrizia face în așa fel încât să nu ne gândim la posibilitatea de a schimba viața: există puțină încredere în reabilitare, în reinserarea în societate. Dar în acest mod se uită că toți suntem păcătoși și, adesea, suntem și prizonieri fără să ne dăm seama. Când rămânem închiși în propriile prejudecăți, suntem sclavi ai idolilor unei bunăstări false, când ne mișcăm în scheme ideologice sau se absolutizează legile pieței care strivesc persoanele, în realitate nu se face altceva decât a sta între pereții strâmți ai celulei individualismului și autosuficienței, privați de adevărul care generează libertatea. Și a arăta cu degetul împotriva cuiva care a greșit nu poate deveni un alibi pentru a ascunde propriile contradicții.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat