Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preotul: "copacul din pădure care cade" sau "foșnetul pădurii care crește"?

"Ce v-a determinat să vă faceți preot, părinte?", întreba într-o zi o bătrânică plină de zile, care văzuse de toate la viața ei; "că urât nu sunteți, olog, orb sau surd, nici atât. Un motiv trebuie să fi fost că nu v-ați găsit o fată frumoasă pe care să o luați de soție!"

"E adevărat, un motiv trebuie să fie, i-am răspuns oarecum privind departe. Trebuie să fie un motiv, dar credeți-mă, că nici eu nu-l știu. De ce m-am făcut preot? Hm, dar dumneavoastră de ce sunteți căsătorită cu cel care vă este soț aproape cincizeci de ani și nu cu un altul?"

"La asta nu m-am gândit niciodată!" "Cu siguranță v-ați gândit, dar nu ați reușit să găsiți un răspuns, pentru că nu avem răspunsuri chiar la toate întrebările vieții. Asta înseamnă că Dumnezeu l-a vrut pe el și nu pe altul, așa cum Dumnezeu asta a vrut de la mine, să fiu preot și nu altceva. Așa cum dumneavoastră nu l-ați plătit pe soț ca să vă fie soț și nici el ca să-i fiți soție, la fel, nici eu nu l-am plătit pe Dumnezeu ca să mă cheme să fiu preot".

"Dar..., părinte, observ că se spun și se scriu atâtea lucruri despre preoți, ce să mai înțeleg? Cine este cu adevărat preotul?"

Preotul e înainte de toate un om, un om născut la rândul lui din doi părinți, care la un moment dat a simțit ceea ce numim "vocație", adică chemarea tainică a lui Dumnezeu, pe care nici el nu o poate explica, s-a prezentat la seminar, a dat examen, a avut emoții, poate a și plâns, e un om care se bucură, care râde, care greșește, pe care îl doare, e un om ca toți ceilalți oameni.

"Și totuși, ce îl face atât de special?"

"Special e că «are pe mâini» harul lui Dumnezeu, pe care este chemat să-l împartă cu o generozitate specifică celui care l-a chemat la această slujire. Vedeți, el poate să celebreze Sfânta Liturghie, dumneavoastră nu puteți; el poate să spovedească, dumneavoastră nu, prin consacrare el e liber să se dedice slujirii tuturor, dumneavoastră trebuie să-l slujiți mai întâi pe soț, apoi pe ceilalți. Și mai are ceva, are acel ceva ce îl face să fie unic, plăcut la chip, senin și mereu disponibil, ceva ce se cheamă curăție, un dar pe care soții îl au doar dacă știu să se respecte între ei".

"Și cu cei care abandonează preoția, cum rămâne, părinte?" "E simplu, e mai ușor să auzi un copac din pădure care cade, decât să auzi foșnetul pădurii care crește. Nu o spun eu, a spus-o papa Francisc".

"Și noi, mai ușor vedem în familii ceea ce nu funcționează, decât ceea ce e frumos și merge bine. Așa suntem noi, avem tendința de a vedea ceea ce nu funcționează, mai mult decât sacrificiul și efortul care stă în spatele a ceea ce funcționează. Iar atunci când cineva se angajează cu toată responsabilitatea în acest efort, îl va înțelege mereu și pe cel care se întâmplă să cadă.

Noi însă trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru preot, pentru cel care ne-a botezat, pentru cel care ne-a împărtășit, ne-a pregătit la mir, ne-a căsătorit și dacă am ști sigur cine ar fi la înmormântarea noastră, ar trebuie să-i mulțumim deja de pe acum, dar nu o să știm..."

Mulțumim Domnului pentru darul preoției, pentru darul slujirii preoțești, care ne aduce, nu doar mai aproape de el, ci și de om. Un preot bun este înainte de toate un om bun...

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat