Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Irlanda, pentru Săptămâna Sfântă o rugăciune pentru pacea în nord

De Francesca Lozito

Săptămâna Sfântă în Biserica irlandeză este caracterizată de preocupări datorită staționării colocviilor dintre catolici și protestanți la Parlamentul din Stormont care deține puterile încredințate de la Westminster în cele șase județe britanice în nordul țării. După ce a expirat termenul de trei săptămâni de colocvii pentru a găsi după alegerile din 2 martie un acord pentru a forma un guvern comun, secretarul de stat britanic pentru problemele nord-irlandeze, James Brookenshire, a decis să țină deschisă masa tratativelor în continuare, până la obținerea unui acord.

Însă Sinn Fein, partidul catolic republican care a ieșit de la urne pentru prima dată la numai loc de distanță de DUP, partidul democratic unionist, protestant, rămâne ferm în pozițiile sale: cerând o lege care să recunoască limba celtică drept limbă oficială împreună cu engleza știe bine că cere ceva imposibil pentru protestanți. Și obiectivul pare să fie un altul: a ajunge să obțină, grație unui status special pentru nord, o Irlandă unită cu partea de sud a insulei.

Biserica Catolică este cu siguranță astăzi unica exprimare de unire a nordului cu sudul. Și dacă Lunea Sfântă din 2017 a coincis cu a nouăsprezecea aniversare a lui Good Friday agreement, care a adus pacea în Irlanda de Nord după peste trei ani de război civil, arhiepiscopul de Armagh și primatul Bisericii catolice Eamon Martin a voit să remarce preocuparea că oprirea de la Stormont duce la noi tensiuni cu două gesturi importante.

De fapt, monseniorul Martin a voit să răspândească o rugăciune pentru Irlanda scrisă în timpul Troubles de reverendul Cecil Kerr, una dintre figurile cele mai importante care s-au angajat pentru "încetarea focului" în 1998. A însoțit-o în mesajul său cu aceste cuvinte: "Știu bine - a afirmat el - că ne aflăm într-un moment critic pentru procesul de pace. Politicienii noștri continuă să caute o cotitură în colocviile de la Stormont și eu vreau să-i încurajez pe toți să se roage pentru ca aceste colocvii să poată fi conduse de înțelepciune, curaj și o judecată dreaptă. Precum și de un spirit de cooperare și compromis".

Rugăciunea reverendului Kerr într-un pasaj recită: "Doamne, cu puterea Duhului Sfânt fă inimile noastre împietrite o singură inimă și elimină orgoliul și prejudecata care ne despart pe unii de alții". Și tocmai pentru a marca acest spirit de unire ca arhiepiscop de Armagh, oraș din Irlanda de Nord, arhiepiscopul Martin a difuzat un al doilea mesaj care poartă semnătura dublă cu reprezentantul Bisericii anglicane din Irlanda tot la Armagh, Richard Clarke. Tema este semnificativă, adevărul, iar reflecția pornește de la versetul din Evanghelia lui Ioan la capitolul 8: "Adevărul vă va face liberi".

Mesajul comun afirmă: "Ponțiu Pilat, din poziția sa de putere, vedea adevărul ca opțional, irelevant și ca acela care dorește fiecare ca să fie. În lumea de astăzi ar părea că același model începe să se impună: persoanele vorbind despre un adevăr economic, mai degrabă despre răstălmăcire decât despre minciună, mai degrabă despre fake news decât despre știri incomode. Adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în trecut poate să fie manipulat, ascuns, revizuit și prezentat ca potrivit pentru agenda celui care deține astăzi puterea".

Cei doi reprezentanți ai principalelor Biserici din orașul nord-irlandez mai amintesc că "creștinii nu trebuie să se mulțumească să stea în tăcere într-o lume care crede că adevărul este în mod comod la dispoziție". Deși nu face referință la situația politică, sună desigur ca o invitație adresată celor două părți să întreprindă un drum comun după anii dificili ai sectarismului. Care astăzi ar putea să fie depășiți chiar și numai privind la numere: nu numai conform votului politic, ci și conform ultimului recensământ, protestanții ar fi pentru prima dată 50% din populația Irlandei de Nord. Așadar, o invitație de a continua drumul comun pornind de la provocarea Brexit-ului.

(După Vatican Insider, 12 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat