Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Egipt, celebrate deja funeraliile martirilor din Tanta. Tawadros: "Au trecut de la durere la bucurie"

"Cu sărbătoarea intrării lui Isus în Ierusalim ne-am luat rămas bun de la martirii noștri dragi din biserica «Mar Girgis» de la Tanta. Ei au fost chemați în cer în ziua de sărbătoare, pentru a purta ramurile de palmier și de măslin în fața lui Cristos însuși. Se pregătiseră în post ca să celebreze sfintele mistere, și rugându-se și lăudând cu toată inima, în momentul martiriului au trecut, prin durere, la bucuria glorioasă a Învierii". Sunt cuvintele emoționate pe care patriarhul copt ortodox Tawadros al II-lea le-a trimis într-un mesaj - difuzat de agenția Fides - episcopului Anba Paula și credincioșilor din Tanta, dieceză în nordul orașului Cairo, lovit ieri de un teribil atentat în biserica coptă dedicată sfântului Gheorghe.

Ieri seară au fost deja celebrate înmormântările celor 29 de victime ucise de explozia unui kamikaze în timpul liturghiei pentru Duminica Floriilor. Transmite acest lucru tot Fides explicând că funeraliile s-au desfășurat chiar în ziua măcelului, pentru că tradiția liturgică coptă nu prevede ceremonii funebre în timpul Săptămânii Sfinte. În puține ore, credincioșii au construit deci mormintele unde au fost înmormântate trupurile victimelor chiar la biserica asaltată. Celebrarea a fost prezidată de episcopul Paul și au participat și alți episcopi din Sinodul copt.

În mesajul trimis de patriarh, citit în timpul liturghiei funebre, se exprimă privirea de credință cu care atâția creștini egipteni trăiesc faptele tragice care i-au lovit la puține zile de la Paște. Tawadros nu cere să se ascundă durerea datorată despărțirii de frații măcelăriți de teroriști "pentru că îi iubim", dar îi invită pe toți să găsească mângâiere în speranța încrezătoare că martirii din Duminica Floriilor au fost primiți "de îmbrățișarea lui Cristos" și acum trăiesc cu El.

Bilanțul provizoriu al celor două atacuri teroriste este până acum de 47 de victime. În biserica "Sfântul Gheorghe", la Tanta, s-au înregistrat 29 de morți și peste 70 de răniți, în timp ce atentatul împotriva bisericii "Sfântul Marcu" la Alexandria a provocat moartea a 18 de persoane.

(După Vatican Insider, 10 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat