Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bergoglio la Cairo se va prezenta ca un frate

De Andrea Tornielli

La sfârșitul Liturghiei din Duminica Floriilor celebrată în Piața "Sfântul Petru", grație unei foi care i s-a dat în ultimul moment de către ceremonier, papa Francisc s-a rugat pentru victimele atentatelor săvârșite în Egipt. "Iubitului meu frate", papa Tawadros al II-lea, "Bisericii copte și întregii iubite națiuni egiptene exprim condoleanțele mele profunde - a spus Bergoglio -, mă rog pentru răposați și pentru răniți, sunt aproape de rude și de întreaga comunitate. Domnul să convertească inima persoanelor care seamănă teroare, violență și moarte". Adăugând liber: "precum și inima celor care fac și trafichează armele".

Peste mai puțin de trei săptămâni, la 28 aprilie 2017, Francisc va fi la Cairo pentru o călătorie de două zile: vizită ecumenică la frații copți, printre creștinii care au plătit un mai mare tribut de sânge în ultimii ani, dar și semnificativă pentru dialogul interreligios, pentru că papa îl va vizita pe marele imam de la universitatea sunnită Al-Azhar, Ahmad al-Tayyib și va saluta circa o mie de participanți la Conferința Internațională despre Pace. Atentatele de ieri aruncă noi umbre asupra misiunii papale, însă în Vatican se afirmă că această călătorie nu este considerată deosebit de angajantă din punctul de vedere al securității: cea mai mare parte a întâlnirilor pontifului vor fi instituționale și se vor petrece în locuri super-controlate. Chiar și la Liturghia pe care la 29 aprilie papa Francisc o va celebra pe un stadion închis din Cairo, cu circa 30.000 de credincioși, securitatea va fi garantată.

Creștinii copți aparțin unei Biserici antice și consistente din punct de vedere numeric, capabile să-și facă auzit public glasul său și să ceară respectul față de drepturile lor. Sunt în vizorul fundamentaliștilor și pentru că l-au susținut, împreună cu musulmanii de la Al-Azhar, pe președintele al-Sisi, care se angajează în apărarea lor. Călătoria lui Francisc va fi așadar una caracterizată de "ecumenismul sângelui", dat fiind că persecuțiile unesc astăzi pe creștinii de diferite confesiuni. Papa de la Roma se va prezenta mai mult ca un frate pentru papa copt Tawadros și un prieten pentru islamul care condamnă violența, decât ca un lider din Occident venit să invoce protecție pentru minoritatea creștină.

(După Vatican Insider, 10 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat