Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Cu familia în drum spre Înviere

În perioada 3-9 aprilie 2017, în Parohia "Sfântul Anton" din Pașcani a avut loc "Săptămâna familiei", o inițiativă a Oficiului Diecezan pentru Pastorația Familiei. Cel care ne-a condus pașii prin misterul lui Dumnezeu și al familiei a fost chiar coordonatorul acestui oficiu, pr. Felician Tiba.

Încă de la început, părintele paroh, Mihai Cătău, i-a urat bun venit părintelui Felician invitându-l să se lase purtat de șoaptele Duhului Sfânt, astfel încât, plin de curaj, să transmită familiei acel mesaj pe care Dumnezeu îl vrea pentru vremurile de astăzi. Și Duhul Sfânt nu s-a lăsat mai prejos!

Vom porni de jos, a spus pr. predicator, de la om, de la această bijuterie a creației, pe care Dumnezeu a creat-o și a pus-o în paradisul pământesc spre a fi un semn al providenței divine. Omul însă, prin neascultare, a adus păcatul în lume și odată cu el tot ceea ce înseamnă rău, suferință, încercare, ispită, păcat. Nici Dumnezeu nu s-a lăsat mai prejos și a promis un Mântuitor. Până să vină însă, chiar de la început, din paradisul pământesc, parcă intuind ceea ce avea să urmeze, același Dumnezeu îi oferă primului om în dar o femeie. Avea să fie prima familie, un proiect pe care Creatorul l-a dorit încă de la început pentru omenire, pentru menținerea și dezvoltarea creației, dar și ca imagine a sa, a Sfintei Treimi în lume.

În momentul în care Dumnezeu oferă în dar unui bărbat o femeie și unei femei un bărbat, chemându-i la viața de familie, în acel moment, prin iubirea care îi unește, cei doi primesc tot ceea ce au nevoie pentru a face față noului proiect. Munca lor este a ceea de a continua ceea ce Dumnezeu le dă ca germen și anume, să facă astfel încât iubirea primită să crească în fiecare zi prin gesturi concrete, prin respectul și dăruirea reciprocă de sine, prin slujirea și îngăduința pe care zi de zi fiecare trebuie să o cultive în favoarea celuilalt.

Copii privesc la părinți, mai spunea pr. Felician și iau cu ei ceea ce îi entuziasmează. Dacă văd neînțelegeri, mai mult ca sigur se vor închide în ei înșiși, își vor aștepta "momentul" și de cele mai multe ori se vor comporta mai rău decât părinții. Dar dacă vor vedea că părinții se iubesc, se respectă și își vorbesc frumos, aceasta îi va motiva să lucreze la întemeierea unei familii frumoase și pline de viață.

După ce ne-a vorbit despre rolul lui Isus în familie, a Bisericii și a societății, cu multă autoritate, a subliniat și câteva aspecte concrete care țin strict de munca celor doi soți: să nu lipsească dialogul; actul conjugal este sărbătoarea familiei, nu mormântul ei; copiilor nu le trebuie oferit totul fără a li se cere măcar un minim în schimb; violența în familie este un semn de slăbiciune, nu de bărbăție; rugăciunea consolidează iubirea dintre soți, dintre părinți și copii.

Sâmbătă seara, cu jumătate de oră înaintea Liturghiei, doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, a ținut o conferință despre familie, în cadrul căreia, în cuvinte frumoase și pline de înțelepciune, a trasat tot ceea ce trebuie făcut pentru a avea o familie fericită: să fie în Domnul, el să fie centrul vieții membrilor ei; femeia să fie supusă bărbatului care la rândul său este supus lui Dumnezeu, supusă în sensul să fie pregătită oricând să-i stea alături, așa cum și el, prin munca pe care o face în favoarea familie, stă alături de toți membrii ei. Nu ezitați să alergați la un preot, la un specialist, dacă vedeți semne care arată altceva decât binele familiei, spunea doamna Eugenia. Dumnezeu vrea familii fericite și pentru asta trebuie să muncim mult.

Tot sâmbătă, dar după Liturghie, mamele din Uniunea Mamelor Milostive au participat alături de comunitatea catolică din Pașcani la un moment de adorație pentru familii și pentru viață.

"Săptămâna familiei" s-a încheiat duminică, în Duminica floriilor, ocazie pe care pr. Felician nu a pierdut-o pentru a mai sublinia încă odată vocația familiei, aceea de a ajuta la purtarea crucii. Soții, spunea părintele, au nevoie unul de celălalt tocmai pentru a se ajuta în purtarea crucii de fiecare zi.

Comunitatea catolică din Pașcani mulțumește păstorului diecezei pentru că a pus la dispoziția familiei un oficiu din curia diecezană, mulțumește păstorului parohiei, pentru că a deschis poarta comunității unui astfel de eveniment, dar mulțumește și părintelui Felician Tiba, pentru disponibilitatea de a fi împărtășit cu noi această minunată săptămână.

Comunitatea din Pașcani

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-9 aprilie: Pașcani: Cu familia în drum spre Înviere


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat