Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Egipt, când Paul al VI-lea a restituit copților relicvele sfântului Marcu

De Luis Badilla - Francesco Gagliano

Catedrala ortodoxă coptă "Sfântul Marcu", biserică situată în districtul Abbasyia în Cairo (și de aceea cunoscută și drept catedrala din Abbassia sau Abbasyia), este sediul papei patriarh copt ortodox Tawadros al II-lea. Biserica are ca patron pe sfântul Marcu evanghelistul, considerat și venerat ca fondatorul Bisericii copte. Unele relicve ale sale sunt păstrate în interiorul templului. În iunie 1968, papa Paul al VI-lea a restituit copților ortodocși din Egipt o parte dintre relicvele evanghelistului ca urmare a unei cereri a patriarhului Ciril al VI-lea cu ocazia celebrărilor celor o mie nouă sute de ani de la martiriul sfântului Marcu. Relicvele sfântului au fost furate în 828 și duse la Veneția. Părțile restituite de papa Montini au fost "depuse cu mare devoțiune" într-un altar construit tocmai pentru acest scop și încă se află acolo. În templu se venerează și relicvele sfântului Atanasiu, patriarh de Alexandria.

Papii de la Roma și papii copți

Din acest moment raporturile dintre catolici și copți au început să crească în profunzime și frecvență; acesta este un element de care trebuie ținut cont foarte mult în "lectura" următoarei vizite a lui Francisc în Egipt, unde așa cum se știe îl va întâlni pentru a doua oară pe fratele său Tawadros al II-lea.

Prima întâlnire între un papă și un patriarh ortodox copt din Egipt dăinuie de la 10 mai 1973. Cu această ocazie, în Vatican, Paul al VI-lea și Shenouda al III-lea au semnat o importantă "Declarație" comună cristologică și au demarat dialogul ecumenic bilateral între cele două Biserici. Declarația începea cu afirmația că Biserica din Roma și Biserica din Alexandria împărtășesc aceeași credință în Isus Cristos, "Dumnezeu desăvârșit cu privire la dumnezeirea sa și desăvârșit cu privire la omenitatea sa".

Întâlnirea următoare, dintre papa Shenouda al III-lea și sfântul Ioan Paul al II-lea, a avut loc la Cairo în februarie 2000, în timpul pelerinajului jubiliar. Reuniunea cea mai recentă, la distanță de patruzeci de ani de la întâlnirea predecesorilor lor (1973), este din 10 mai 2013, când Papa Francisc și papa Tawadros al II-lea, ambii aleși recent la conducerea Bisericilor lor, s-au întâlnit la Roma.

Paul al VI-lea

Papa Paul al VI-lea, cu privire la sfântul Marcu, evanghelist pe care-l cunoștea și îl iubea mult, în cateheza din 25 aprilie 1967 a spus: "Istoria lui Marcu (a lui Ioan, numele său ebraic, numit Marcu, nume latin; cf. Fap 12,12) este foarte interesantă; se împletește probabil cu aceea a lui Isus, în episodul tânărului care, în noaptea prinderii lui Isus în Grădina Măslinilor, îl urma, după fuga discipolilor, acoperit cu o pânză - din curiozitate? Din devoțiune? - dar atunci când cei care l-au arestat pe Isus au încercat să-l prindă, tânărul le-a lăsat în mâini pânza și a fugit gol (Mc 14,52). Dar mai ales istoria lui Marcu se contopește cu aceea a apostolilor: Paul și Barnaba, în special, pe care el i-a urmat în Cipru în prima expediție apostolică (era verișor al lui Barnaba) și pe care după aceea, probabil obosit, probabil înfricoșat, ajuns la Perge, în Pamfilia, el i-a părăsit pentru a se întoarce singur la mama sa, la Ierusalim (cf. Fap 13,13). Paul a fost îndurerat pentru asta; așa încât nu l-a voit însoțitor, după trei sau patru ani, în a doua călătorie, cu toate că Barnaba mijlocea; așa că Barnaba și Marcu l-au lăsat pe Paul cu Sila pentru a naviga în Cipru (Fap 15,37-40). Dar după aceea Paul i-a iertat lui Marcu prima infidelitate în truda apostolică, pentru că de trei ori îl numește cu iubire în scrisorile sale (Flm 24; Col 4,10; 2Tim 4,11). Și despre raporturile dintre Petru și Marcu, în afară de cele amintite, știm puțin; dar ne este suficient aici să ne însușim concluzia tradiției și a studiilor moderne: Evanghelia sfântului Marcu este o reproducere scrisă a catehezei narative a apostolului Petru la Roma; ea reflectă, fără intenții literare, dar cu mare simplitate și vivacitate de amănunte, relatările sfântului Petru cu privire la memoriile lui; documentația sa este îndeosebi, dacă nu singura, însuși cuvântul apostolului, prezentat ca raport genuin al unui martor ocular, care păstrează cea mai nemijlocită impresie despre Isus".

Catedrala ortodoxă coptă "Sfântul Marcu"

Este cea mai mare catedrală din Africa și din Orientul Mijlociu. În realitate cu denumirea "Sfântul Marcu" se numește un ansamblu de clădiri religioase care fac parte toate din sediul primațial al patriarhului copt. Între aceste construcții este de exemplu mica biserică "Sfântul Petru și Sfântul Paul" unde ISIS a făcut, la 11 decembrie 2016 (sărbătoarea musulmană Mawlid) un atentat care a provocat 25 de victime și zeci de răniți. Inaugurarea catedralei a avut loc la 25 iunie 1968 într-o ceremonie la care au luat parte președintele egiptean Gamal Abdel Nasser și monarhul etiopian Haile Selassie.

Terenurile unde se înalță complexul "Sfântul Marcu", unde de-a lungul secolelor au fost construite, remodelate și dărâmate numeroase clădiri, au fost acordate Bisericii ortodoxe copte în îndepărtatul an 969 de generalul Gawhar, cuceritorul Africii de Nord pentru dinastia Fatimidilor și fondator al orașului Cairo, precum și a moscheii universități al-Azhar. A fost vorba despre o compensație pentru terenurile luate pentru a construi "Palatul Ma'ad al-Muizz Li-Deenillah", mare operă care intra în planurile urbanistice ale noii capitale a Egiptului. În secolul al XII-lea în zonă se înălțau deja zece biserici copte, dintre care însă mare parte au fost distruse după aceea, în timpul domniei lui Qalawun, la 18 februarie 1280.

Actualmente în zonă există șapte biserici între care, în afară de "Sfântul Marcu", "Sfinții Petru și Paul", vestita biserică Anba Rouis' construită în secolul al XIV-lea. Numele său original, Sfântul Mourkious, s-a schimbat după ce Anba Rouis a fost înmormântat în acest loc în 1404. În fiecare zi mii de persoane vizitează această biserică pentru a cere binecuvântarea și mijlocirea sfântului.

(După Vatican Insider, 6 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat