Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Henryk Hoser: "Medjugorje? Este un teren fertil"

De Gerolamo Fazzini

"Din punct de vedere religios, Medjugorje este un pământ foarte fertil". Așa a afirmat, în urmă cu două zile, Monseniorul Henryk Hoser, arhiepiscop de Warszawa-Praga și trimis special al Sfântului Scaun în Bosnia-Herțegovina. Cel pe care unele mass-media l-au reprezentat ca un soi de "comisar", a vorbit în schimb cu tonuri de mare deschidere (primite cu uimire mai întâi de jurnaliștii locali), în timpul unei conferințe de presă la Medjugorje, convocată de el, cu 27 de reprezentanți prezenți.

Medjugorje - a explicat Hoser - este un loc cu o puternică specificitate a sa: prin durată (36 de ani) și prin numărul de apariții (circa 47.000). În afară de asta, dacă "la Lourdes Fecioara a apărut mereu în grotă, la Fatima deasupra unui copac, aici - conform mărturiei vizionarilor - ei pot avea aparții în biserică, în casă, pe stradă. Toate acestea sunt specifice și îngreunează munca referitoare la decizia finală". "Este timpul pentru a face un prim bilanț pentru dezvoltarea viitoare a acestui loc", a adăugat episcopul, explicând: "Odinioară Medjugorje nu era cunoscut în lume, era un mic sat pierdut printre munți. Astăzi este cunoscut pretutindeni: pelerinii vin din circa 80 de țări ale lumii. La Medjugorje sunt 2,5 milioane de pelerini pe an, la Lourdes 6 milioane. Însă Lourdes există de 150 de ani, în timp ce Medjugorje are o istorie de doar 36 de ani".

Apoi Monseniorul Hoser a prezentat o serie de date interesante: 610 vocații sacerdotale și călugărești, înflorite grație lui Medjugorje, cea mai mare parte în Italia, Statele Unite și Germania; peste 37 de milioane de împărtășanii distribuite. În sfârșit, circa treizeci de comunități care lucrează în domeniul caritativ, născut pe valul "fenomenului Medjugorje".

Exista multă curiozitate, din partea mass-media, cu privire la evaluarea episcopului despre veridicitatea aparițiilor. Răspunsul a fost lapidar: "Rolul meu nu este acela de a mă exprima despre asta, pentru că Biserica nu s-a declarat în această privință". Și despre vizionari: "Mă abțin să evaluez, pentru că aceasta nu este misiunea mea, ci este aceea, uriașă, a comisiei prezidate de cardinalul Ruini". În centrul cuvintelor Monseniorului Hoser - și nu putea să fie altfel, mandatul său fiind unul de natură pastorală - a fost mai degrabă tema pelerinilor: "Două milioane și jumătate pe an - a precizat prelatul - o cifră care tinde să crească", ceea ce reprezintă "o provocare enormă pentru preoții care slujesc aici".

De fapt, dacă este adevărat că în ultimii 2-3 ani a scăzut un pic prezența pelerinilor italieni, a crescut însă mult afluența pelerinilor care provin din alte țări (mai ales din Europa de Est), din Irlanda și din alte continente (inclusiv Asia, cu credincioși din Filipine, Vietnam și Coreea de Sud). În unele date (Festivalul tinerilor la începutul lunii august, cu ocazia aniversării primelor apariții la 23 iunie sau la 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului), s-au numărat la Medjugorje până la 50.000 de prezențe în fiecare zi. Acest fenomen a produs, în cheie pastorală, "o creștere a infrastructurilor pentru a răspunde la necesitățile pelerinilor". Hoser nu ezită să prezinte "impactul" pe care l-a creat Medjugorje: "Vedem și dezvoltarea localității însăși: tot mai multe hoteluri, restaurante și magazine. Medjugorje îmi amintește deja de un «mic Lourdes»". Și a adăugat: "După Paris, Lourdes este destinația hotelieră cea mai mare din Franța; probabil că acesta este viitorul lui Medjugorje față de Sarajevo".

Episcopul polonez - care înainte nu fusese niciodată la Medjugorje și a declarat că nici n-a citit dosarul Comisiei prezidate de cardinalul Ruini - a subliniat importanța locului cu cuvinte semnificative: "Cred că Medjugorje este deja în linia dreaptă a noii evanghelizări. Cifrele pe care le-am prezentat dovedesc asta". "Ce crede papa despre apariții și despre roade?", l-a întrebat un jurnalist. Și el: "Frumoasă întrebare. Nu știu, nu mi-a spus niciodată. Cred că, referitor la importanța pe care Medjugorje o are în privința noii evanghelizări, acest lucru va avea desigur efect asupra deciziei finale".

De ce merg atâtea persoane la Medjugorje? Monseniorul Hoser își explică astfel: "Pe de o parte cu siguranță pentru că au auzit vorbindu-se despre aparițiile petrecute pentru prima dată în 1981, pe de altă parte pentru că acela care vine aici descoperă ceva extraordinar", adică "ambientul, atmosfera de pace interioară". Apoi a adăugat o precizare care nu este deloc secundară: "De obicei se spune că Medjugorje este un loc de devoțiune mariană și acest lucru e adevărat. Dar dacă privim mai profund vedem că devoțiunea, aici la Medjugorje, este cristocentrică, deoarece în centru este celebrarea Euharistiei, transmiterea Cuvântului lui Dumnezeu și adorația la preasfântul sacrament. Unii descoperă rugăciunea Rozariului care este rugăciunea meditativă asupra misterelor credinței noastre; sau, când se roagă Via Crucis, intră în misterul pascal, al pătimirii, morții și învierii lui Cristos".

(După Vatican Insider, 7 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat