Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preconiul pascal actualizat

Preconiul pascal reprezintă una dintre cele mai frumoase nestemate ale tezaurului liturgiei catolice și, în mod deosebit, ale centrului anului liturgic, vigilia pascală. Acest imn liturgic anunță mesajul învierii și celebrează minunile înfăptuite de Dumnezeu în noaptea luminată de Cristos cel înviat, care este simbolizat de lumânarea pascală.

Traducerea în limba română a Preconiului pascal din Liturghierul Roman conține o frază ce subliniază faptul că ceara lumânării pascale este rodul vizibil al muncii albinei mame: "Într-adevăr, ea [lumânarea pascală] se hrănește din ființa multor flori, preschimbată de albina mamă în ceară prețioasă". Întrucât această frază nu era prezentă în partitura muzicală a Preconiului, propunem cu binecuvântarea Episcopului Petru Gherghel o variantă actualizată și completă a acestei partituri care cuprinde și expresia lipsă. În acest mod se dorește respectarea normelor de traducere a textelor liturgice din instrucțiunea Liturgiam authenticam (2001), precum și sensibilizarea credincioșilor față de dimensiunea simbolică a limbajului liturgic.

Această dimensiune a fost ilustrată într-o manieră deosebită de către papa emerit Benedict al XVI-lea în ultima sa omilie pascală din anul 2012: "În Vigilia Pascală, noaptea noii creații, Biserica prezintă misterul luminii cu un simbol cu totul particular și foarte umil: cu lumânarea pascală. Aceasta este o lumină care trăiește în virtutea sacrificiului. Lumânarea luminează consumându-se pe sine însăși. Dă lumină dăruindu-se pe sine. Astfel reprezintă într-un fel minunat misterul pascal al lui Cristos, care se dăruiește pe sine și astfel dăruiește marea lumină [...]. Marele imn Exultet, pe care diaconul îl cântă la începutul Liturghiei pascale, ne face să remarcăm într-un fel foarte blând un alt lucru. Readuce în memorie că acest produs, lumânarea pascală, se datorează în primul rând lucrării albinelor. Astfel intră în joc o întreagă creație. În lumânare, creația devine purtătoare de lumină. După gândirea Părinților, este însă implicit și o referire la Biserică. Cooperarea comunității vii a credincioșilor în Biserică este aproape ca lucrarea albinelor. Construiește comunitatea luminii. Putem astfel să vedem în lumânare și o trimitere la noi înșine și la comuniunea noastră în comunitatea Bisericii, care există pentru ca lumina lui Cristos să poată ilumina lumea".

Varianta actualizată a partiturii Preconiului pascal poate fi descărcată aici (pdf) și va putea fi și achiziționată cu ocazia Liturghiei Crismei din Joia Sfântă.

Părintele Ciprian Antălucă pregătește deja o înregistrare a Preconiului pascal, a sfintei Liturghii cântate și a altor cântece importante din liturgie ce vor fi publicate anul acesta.

Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente
Pr. Daniel Iacobuț

Oficiul pentru Muzica Sacră
Pr. Ciprian Antălucă


 

lecturi: 483.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat