Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sankt Petersburg. Monseniorul Migliore: dialogul învinge terorismul

Orașul rus Sankt Petersburg în doliu după atentatul sinucigaș în metrou, care a provocat 14 morți și zeci de răniți. Spre Rusia se îndreaptă solidaritatea internațională, în timp ce investigațiile ar fi dus la identificarea teroristului autor al atentatului. Reportaj de Giancarlo La Vella:

Kamikaze din metroul din Sankt Petersburg este un cetățean rus de origine kirghiză în vârstă de 22 de ani. Revine acum agențiilor secrete să stabilească motivațiile gestului și eventualele legături ale atentatorului cu grupuri teroriste externe. Președintele Putin, marcat de cele întâmplate, a depus flori la locul exploziei. Șeful de la Casa Albă, Trump, l-a sunat la telefon, exprimându-i condoleanțele sale și intenția de a combate împreună terorismul. Consiliul de Securitate ONU vorbește despre act terorist mârșav. Din toată lumea vin sentimente de apropiere față de poporul rus. Confirmă asta nunțiul apostolic la Moscova, Monseniorul Celestino Migliore:

R. - Înainte de toate exprimarea unei apropieri umane și spirituale de victime și de întreaga societate care este uluită și apoi un mesaj care este valabil pentru fiecare dintre aceste evenimente triste în diferitele părți ale lumii, adică exprimarea condamnării și refuzării acestui gen de violență barbară este însoțită mereu, așa cum vedem și în cuvintele papei Francisc, de un apel de a nu neglija nimic neîncercat pentru a depăși și a înlătura circumstanțele în care ea se formează.

Î. - Istoria ne învață că violența nu poate fi învinsă niciodată cu altă violență: care este răspunsul cel mai eficace astăzi la terorism?

R. - Biserica oferă o contribuție după propriile sale modalități: adică, favorizează înainte de toate armonia și colaborarea între diferitele sale comunități pentru a spune lumii că o coexistență pașnică între oameni de diferită cultură, etnie și religie este posibilă și este productivă. Înțelegerea și colaborarea, și nu contrapozițiile violente, contribuie la binele comun al omenirii. Și calea mărturiei și a convingerii este un drum pe termen lung dar în definitiv este cea învingătoare.

Î. - În lumina multelor crize internaționale în curs, astăzi diplomația este chemată să desfășoare un rol fundamental care este acela de a dialoga: cum se poate duce înainte acest obiectiv, chiar cu intenția de a izola extremismul?

R. - Numai o muncă de diagnoză conduce la terapii eficace. O primă și stimulantă misiune a diplomației internaționale este aceea de a face diagnoze lucide, curajoase și în afara oricărui context al acelui "corect din punct de vedere politic".

(După Radio Vatican, 4 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat