Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mariapoli România 2017

Ca în fiecare an ne-am întâlnit din toate părțile țării pentru a construi un mic oraș temporar - Mariapoli, orașul Mariei - format din tineri, copii, adulți, preoți, de diferite limbi și apartenențe religioase, dar care am simțit atracția de a face această experiență de familie animată de spiritul unității. Anul aceasta am avut bucuria de a ne întâlni la Șumuleu Ciuc, sub mantia Mariei, în perioada 28 aprilie - 1 mai 2017. Din Moldova au participat copii, tineri, adulți din Roman, Valea Mare, Gioseni, Pildești, Săbăoani, Huși, Bîra, Buhoci, Buhonca, Comănești și Piatra Neamț.

Tema centrală a Mariapolis-ului, care este și tema anului în Mișcarea Focolarelor, a fost Isus Părăsit, adică Isus crucificat și abandonat, care a luat asupra sa lipsa de unitate, lipsa de iubire, pentru a-i reuni pe toți.

Nu se va putea niciodată cuprinde într-un simplu articol ce se trăiește la un Mariapoli, dar voi încerca să exprim frânturi din ceea ce au trăit unii participanți.

Dacă o mamă povestește despre copilul ei că însemna în calendar fiecare zi care îi rămânea până la plecarea spre Mariapoli, vă dați seama de nerăbdarea copiilor pentru a reveni în acest orășel. Aceeași mama își întreabă copilul: "Ce ați făcut la grupul copiilor? V-ați jucat?" Și el răspunde: "Mama, noi nu ne jucăm! Noi învățăm să iubim!" Și într-adevăr ei au învățat să iubească aruncând zarul artei de a iubi cu cele șase fețe: să-i iubim pe toți; să iubim primii; să-l vedem pe Isus în celălalt; să fim cu toți una; să ne iubim reciproc; să ne iubim dușmanii.

Copiii puțin mai mari, adolescenții și tinerii s-au înscris la "Universitatea Unității", și-au ales "facultatea" pe care au dorit să o urmeze: "facultatea" de sport, "facultatea" de științe exacte, "facultatea" de artă etc, au aflat că există un regulament (ex. Să folosim telefonul doar pentru strictul necesar și să nu-l punem mai presus de aproapele), au primit "carnet de note" și în ultima zi au avut "examen" la unitate. Ne-au invitat pe noi, adulții, la o adorație pregătită de ei și ne-au uimit că au reușit să găsească soluția pentru a face o adorație cu 300 de persoane într-o sală relative mică pentru acest număr. Ei au fost provocați, printre altele, de o întrebare: "Dacă sfânta Maria ar trăi în zilele noastre, oare cum s-ar îmbrăca?" și o sarcină grea: să ceară iertare de la planeta noastră pentru toată poluarea care există în lume!!!

Familiile prezente nu s-au lăsat mai prejos, au preluat ștafeta de la copii și au lansat zarul iubirii în familie cu cele șase fețe: să oferim siguranță, să fim sensibili la sentimentele celorlalți, să fim atenți la ceea ce trăiește celălalt, să fim atenți la tonul vocii, să ascultăm sincer, să nu uităm de gesturile concrete. Mărturiile familiilor presărate cu bucurii și greutăți, au fost edificatoare și ne-au întărit în convingerea că iubirea față de Isus Părăsit este cheie de rezolvare a multor dificultăți. Și tocmai aceste mărturii împărtășite, cuvântul trăit, iubirea cu care ai fost primit, devin molipsitoare, vrei la rândul tău să dăruiește ceea ce ai primit și să spui tuturor ceea ce ai descoperit: Dumnezeu - Iubire ... la fel ca sfânta Maria. De aceea se numește Maria-poli!

Ne revedem anul viitor! Până atunci, o bună trăire!

Iuliana Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 aprilie - 1 mai: Șumuleu Ciuc: Mariapoli România 2017


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat