Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciucani: Primiția pr. Augustin Tamaș

Fratele Augustin Tamaș, originar din Ciucani, hirotonit preot la 4 ianuarie 2017, în cadrul Familiei Mariane "Cinci Pietre" (Famiglia Mariana Cinque Pietre) din Italia, a celebrat prima Liturghie în satul natal la 23 aprilie.

A avut alături la acest eveniment alți patru membri ai familiei călugărești: două surori și alți doi preoți, unul dintre ei este fondatorul comunității, pr. Giovanni dell'Imacollata. A mai fost însoțit și de 12 laici din Italia.

Cu o zi înainte, sâmbătă, 22 aprilie 2017, la ora 17.00, fratele Augustin și acești membri au organizat la Ciucani un concert de cântece religioase pentru tineri, cu motoul "Lăudați pe Domnul pentru că este bun".

La întoarcerea în mănăstirea din Vitorchiano, în Italia, fratele Augustin Tamaș a realizat un montaj video cu imagini și filmări din timpul șederii grupului în România, la Ciucani, incluzând și mărturii video ale membrilor familiei sale călugărești. Redăm transcrierea audio editată a intervențiilor din cadrul înregistrării video.

*

"Lăudat să fii tu, Domnul meu" - cu aceste cuvinte ale sfântului Francisc de Assisi aș vrea să mulțumesc Domnului pentru acest dar mare care este Preoția. În marea lui îndurare a avut milă de mine și mă chemat ca să-l urmez. Acest dar în sufletul meu este o mare bucurie, mereu mulțumind și fiind recunoscător pentru tot ce mi-a dat Domnul.

În aceste zile, între 21 și 25 aprilie 2017, am mers cu câțiva frați, surori și laici din Italia în România, am trăit momente de bucurie și veselie, au făcut o experiență deosebită, pentru că împreună sărbătorind prima sfânta Liturghie a mea la Ciucani, satul meu natal, comuna Răcăciuni, au făcut experiența de la țară, a sărăciei și a simplității oamenilor, cu noroi și zăpadă, dar Dumnezeu i-a făcut să simtă bucuria de a sărbători cu mine.

Înainte de a asculta impresiilor lor despre cum au trăit acest moment de sărbătoare, aș vrea să spun câteva cuvinte despre familia călugărească din care fac parte eu aici, în Italia. Familia se numește Familia Mariana Cinci Pietre. Care sunt aceste cinci pietre? Rugăciunea, Biblia, Spovada, Euharistia și Postul. Prin aceste cinci pietre noi încercăm să dăruim lumii ceea ce Domnul ne-a dat nouă.

Părintele Giovanni: "În aceste puține zile pe care le-am petrecut în România am avut ocazia de a întâlni mai mute tipuri de sărăcie. A fi găzduit într-o parohie mi-a făcut să simt în mine suferințele și speranțele unui paroh. Acesta a fost foarte important pentru mine, m-a făcut să cunosc mai mult inima parohiei și a lumii din sat. Mai ales simplitatea pe care am văzut-o pe fața multor persoane va fi o amintire care o să port pentru mult timp cu mine. Dorința noastră, ca familie călugărească, este aceea de a trăim ca într-o familie împreună, frați și surori, ca să ne ajutăm unul cu altul pentru a crește în această iubire la care ne-a chemat Domnul, această iubire care ne transformă, și ajutându-ne unul pe altul, devenim mai puternici în necazuri".

Sora Maria Francesca: "Pace vouă! Mă numesc Maria Francesca. În Italia se spune că prima iubire nu se uită niciodată. Cu aceste cuvinte aș vrea să vă spun că România a fost prima experiență a mea în străinătate, m-am simțită primită, de o cultură altfel ca a mea, dar mi-a permis ca să mă simt parte din această casă care este lumea. Această casă a tuturor este Biserica pentru mine și este o casă frumoasă pentru că nu are frontiere, nu are diferențe de cultură, dar are un unic limbaj, aceea a iubirii. În aceste zile nu am putut să comunic cu cuvinte pentru că nu cunoșteam limba, dar s-a întâmplat ceva minunat, pentru că am vorbit cu oameni prin privirea lor și prin zâmbetul lor. Este un modul cel mai frumos de a vorbi, al iubirii. Întorcându-mă în Italia, am purtat în sufletul meu toate zâmbetele, toate privirile, pe care persoanele mi-au dăruit cu bunătate. Pentru mine România a fost o experiență frumoasă, dar sunt sigur că a schimbat ceva în viața mea, pentru că m-a făcut să doresc mai mult să trăiesc viața în simplitate. Mulțumesc, România!!

Fratele Augustin: "Familia noastră este contemplativă și activă în același timp, pentru că încercăm prin modul nostru de a trăi, prin rugăciune și prin aceste «Cinci Pietre» să transmitem lumii, persoanelor pe care le întâlnim pe stradă, mai ales acelora care au nevoie de iubire, de înțelegere, îmbrățișare".

Fratele Alessandru: "Pace vouă! Mă numesc fra Alessandru și aș vrea ca să împart cu voi experiența zilelor pe care le-am petrecut în România. Este a treia experiență pe care o fac în România, și totuși ceea ce mi-a atins sufletul a fost modul cu care m-au primit oameni și aceia care te văd prima oară. Mai ales de a împărți cu noi ceea ce aveau cu bucurie, mai ales entuziasmul și seriozitatea cu care stăteau la Liturghie. Iubirea ne-a unit pe toți chiar dacă vorbeam limbi diferite, iubirea a fost aceea care ne-a unit din primul moment. Am plecat de acolo cu o dorință mare în suflet, acela de mă întoarce în România de a petrece alte momente de sărbătoare, împărtășite, de credință cu toți oamenii din sat. De aceea vă salut și ne vedem cu bine la anul! Dumnezeu să vă binecuvânteze!"

Fratele Augustin: "Sloganul nostru este «Iubire fără măsură». Prin acest slogan (moto) vrem ca noi să transmitem celor pe care îi întâlnim pe stradă în misiunile noastre, să le arătăm lor această iubire a lui Dumnezeu, iubire între noi, că este posibil. De multe ori ne întrebam cum putem să iubim pe dușmanii noștri? Dacă într-adevăr iubim pe Dumnezeu, vom putea iubi și pe cei care sunt în jurul nostru, cei care ne fac rău. De aceea noi cu acest slogan vrem să arătăm că este posibilă iubirea, iubind pe Dumnezeu, de a iubi și pe cei care sunt în jurul nostru".

Sora Maria Stella: "Pace vouă! Mă numesc Maria Stella. De câteva zile ne-am întors din România cu inima plină de bucurie pentru experiența pe care am trăi acolo. Multe amintiri cu siguranță o să port în suflet dar ceea ce va rămâne viu, va fi aceea legat de comuniunea, împărtășirea și fraternitatea pe care le-am petrecut cu toate persoanele pe care le-am întâlnit. Un moment foarte frumos de sărbătoare a fost concertul pe care l-am făcut la Ciucani. Mai ales văzând prezenta și altor persoane consacrate, tineri, familii, rude ale lui Augustin. Erau și câteva surori care au făcut un lung drum de la Piatra Neamț pentru a fi prezenți la acest moment de bucurie, mai erau și câțiva novici de la Frații Conventuali. Văzând că mi-a plăcut mult bucuria voastră de a lauda pe Domnul, simplitatea voastră și credința pe care o aveți, așteptăm în Italia multe vocații din România".

Fratele Augustin: "După această experiență pe care am făcut-o cu frații, surorile și laicii care au fost cu mine, Domnul a pus o dorință puternică în suflet, a schimbat ceva în sufletul lor, a atins o parte din ei. Această dorință care este? Aceea de a urma pe Isus cu mai multă simplitate și în mai multă sărăcie, pentru că, văzând simplitatea și sărăcia satului unde locuiesc, au spus și ei în suflet: «Doamne, vreau să te urmez cu mai multă simplitate și sărăcie!» De aceea vreau să vă adresăm o urare din partea familiei mele călugărești. Ca fiecare dintre voi să fie experiența iubirii lui Dumnezeu și să simțiți mereu pe Domnul aproape! Cereți de la Domnul și veți obține acest dar minunat! Shalom!"

*

Impresii ale unora dintre laicii italieni:

"Pace vouă. A scrie senzațiile trăite în România riscăm ca să cădem în retorică. Oricum încerc să vă spun. Senzația mai evidentă este simplitatea vieți lor. Simplitate nu făcută de lipsuri de bunuri de mult consum, simplitate de fiecare zi, grea, dar în mod demn. Disponibilitatea lor către oaspeți făcută cu mici gesturi și cu inima în mână. Și apoi bucuria care se vedea în privirea lor, mai ales copii erau plin de această bucurie. Erau așa cum Domnul voia. Bucurie și multă participare din partea tuturor la sfânta Liturghie, la concert și la sărbătoarea primiției de duminică. Sunt sentimente pe care nu o să pun deoparte repede sau să le arhivez" (Carmine și Dora).

"Călătoria în România a fost o experiență minunată și în același timp foarte semnificativă. Bucuria și disponibilitatea, simplitatea sunt lucruri care disting pe bărbații și femeile din acel loc. Dar mai ales învățătura pe care am purtat-o cu mine este aceea că am văzut cu ochii mei că este posibil a trăi în viața asta fără multe lucruri materiale. Pentru că zâmbetele, bucuria, îmbrățișările, priviri fără a vorbi cu ei, au pus în sufletul meu dorința de a trăi viața dăruind iubire și alungând răul. Mulțumesc fraților și surorilor, pentru fericirea pe care mi-ați dăruit-o, și ori de câte ori mă voi gândi la acele zile, sufletul meu se va bucura". (Monica)

"Pace! Eu și soția mea suntem întorși de puțin timp din România unde am făcut o experiență de neuitat. Am plecat de aici cu dorința de a descoperi și de a împărtăși credința care ne face ca toți să fim o familie. Așa a fost și ne-am legat imediat unii de alții. Ne-am găsit într-un ambient diferit de al nostru și repede am rămas uimiți de primirea pe care am avut-o de la ei. A fost foarte emoționant de a participa la prima sfânta Liturghie a lui Augustin, începută cu o călduroasă procesiune la care au participat toți din sat și care ne-a condus până la biserică cu cântece și bucurie. În timpul sfintei Liturghii și în timpul sărbătorii era o mare bucurie în fiecare persoană pentru acest tânăr care a dăruit viața lui Isus, punându-se cu totul în mâinile lui. În acele momente am avut și ocazia de a cunoaște mulți prieteni romani. Am văzut, cu toate că aveau dificultăți, ei au continuat să se încredințeze Domnului în fiecare zi. Și acesta este foarte frumos! Cu cât suntem mai săraci cu atât mai mult putem să dăruim mai mult altora! În aceste zile în România am experimentat cum comunitatea credincioșilor din Ciucani este într-adevăr un loc unde se trăiește iubirea între oameni ca frați în Domnul" (Mimmo și Paola).

"Neașteptat! Nu credeam că o să văd un sat așa primitor, persoane afectuoase, încercam să comunicăm cu persoanele, câteodată reușeam să ne înțelegem. Familia fratelui Augustin este minunată! Am primit îmbrățișarea tatălui lui Augustin care mă făcut să înțeleg cât de mult țin la noi! Tot ce am petrecut acolo, concertul, procesiunea cu lumea și Sfânta Liturghie, au fost momente plăcute și de neuitat" (Elsa).

*

Pr. Augustin Tamaș s-a născut la 22 ianuarie 1987, la Ciucani. A absolvit Școala Generală de 8 clase la Ciucani, Seminariul "Fericitul Ieremia" din Onești în 2005, Facultatea de teologie "Antonianum" din Roma în anul 2015, studii postuniversitare despre teologia vieții consacrate la "Clatetianum", cu bacalaureat în teologie. A fost sfințit preot la 4 ianuarie 2017, în catedrala "Madonna del Popolo" din Monreale, (Sicilia, Italia), de către ep. Michele Pennisi. Activează în Conventul "Sfântul Anton de Padova", Famiglia Mariana Cinque Pietre, din Vitorchiano din 5 ianuarie 2017.

Rugăciunea, Euharistia, Biblia, Spovada și postul sunt cele cinci "pietre" care stau la temelia congregației "Familia Mariană Cinci Pietre". Congregația este activă și în mediul online prin site-ul www.cinquepietre.org, pagina de facebook www.facebook.com/cinquepietre.gio și canalul de Youtube.

"Suntem o familie mixtă de frați și surori. Încercăm să trăim ca o familie, în iubirea Domnului, ajutându-ne să creștem cât mai mult în iubirea față de Domnul. Suntem activi și contemplativi în aceeași măsură. Facem și misiuni și contemplație când suntem acasă, mai ales adorație euharistică", sunt cuvintele cu care pr. Augustin își descrie congregația. Referindu-se la acest concert, fratele a precizat anterior evenimentului: "Este un moment nou care nu s-a făcut niciodată în sat la mine. Vom cânta în italiană, dar va fi un comentariu în limba română înainte de fiecare cântec".

Ovidiu Bișog

* * *

Ciucani: Primiția pr. Augustin Tamaș (montaj video)


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat