Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Monreale (IT): Congresul național misionar al seminariștilor (II)

Așa cum spuneam în articolul anterior, prezentând primele zile ale întâlnirii ce a avut loc la Monreale, Sicilia, în perioada 27-30 aprilie 2017, scopul principal a fost acela de a oferi seminariștilor din Italia un loc și un timp propice în care să pună în comun ideile și experiențele lor legate de activitatea misionară. În acest sens, toate conferințele au fost gândite ca puncte de plecare pentru viitoarele reflecții din cadrul grupurilor.

Astfel, după-amiaza zilei de vineri, 28 aprilie 2017, a fost marcată de o altă conferință susținută de profesorul Fulvio Ferrario, decan al Facultății Valdeze din Roma. Prezentarea acestuia a avut ca și punct central figura ilustrului teolog ecumenic protestant, Dietrich Bonhoeffer, mai exact, concepția acestuia cu privire la relațiile ecumenice dintre Biserică și celelalte comunități ecleziale. Plecând de la teza de doctorat a lui Bonheffer, profesorul Fulvio a dezvoltat ideea de "suferință pentru unitate", durerea pentru celălalt, interesul pentru celălalt.

După această prezentare, participanții s-au împărțit din nou pe grupe, continuând discuțiile începute în cursul dimineții. S-a încercat, plecând de la temele propuse spre discuție de către moderatorii acestui congres și de la diferitele cugetări ale participanților pe marginea acestor teme, să se întocmească în fiecare grupă o idee centrală, unitară, cu un caracter concret. Aceste idei, mai apoi, adunate și puse cap la cap, urmau să fie încadrate într-un raport și prezentate Conferinței Episcopilor din Italia, care va ține cont și de aceste propuneri în momentul redactării documentului privitor la evanghelizare și unitatea creștinilor.

După cină, participanții au fost prezenți în catedrala din Monreale pentru rugăciunea dedicată unității creștinilor, la care au fost de față, pe lângă episcopul de Monreale, și reprezentantul comunității evanghelice luterane din Sicilia, cel al comunității adventiste de la nivel local, păstorul comunității ortodoxe române din această zonă și alții.

În cadrul dimineții zilei de sâmbătă, atenția celor prezenți la congres s-a îndreptat spre câțiva reprezentați ai diferitelor comunități ecleziale din această parte a Italiei (Sicilia) - participanții de la rugăciunea pentru unitate din seara precedentă - care, luând fiecare cuvântul, au evidențiat acei pași, pornind de la acțiuni concrete, care s-au realizat de-a lungul timpului în materie de ecumenism. Firul roșu al acestui moment l-a reprezentat afirmația că "în fața lui Dumnezeu toți suntem una, așa cum este el una în diversitatea persoanelor Sfintei Treimi; la fel, diversitatea confesiunilor prezente pe fața pământului poate fi reconciliată". Diversitatea trebuie văzută ca o bogăție a vieții noastre. Concluzia acestui moment a reprezentat-o următorul îndemn: "Cultivați relațiile de prietenie cu ceilalți membri ai comunităților ecleziale care trăiesc printre voi! Aceste relații sunt cele care clădesc unitatea și fac din noi oameni maturi, capabili de un dialog sănătos și constructiv în drumul ecumenismului".

După acest moment, a avut loc o ultimă întâlnire a grupurilor deja stabilite cu scopul de a redacta concluziile finale ale discuțiilor avute; aceste concluzii au fost prezentate în fața tuturor participanților și a moderatorilor, care, după ce le-au analizat, au întocmit raportul destinat Conferinței Episcopilor din Italia.

După-amiaza acestei zile a fost destinată vizitării diferitelor obiective reprezentative, culturale și religioase din orașul Monreale și din împrejurimi: primul obiectiv a fost biserica de rit oriental ce aparține comunității albaneze din localitatea Piano dei Albanesi, un mic orășel ce a fost oferit de episcopul locului refugiaților albanezi ajunși aici în urma războiului turco-albanez; a urmat vizita organizată la muzeele catedralei din Monreale și la alte câteva lăcașuri de cult din apropiere. Seara s-a încheiat cu o prezentare amănunțită a catedralei din localitate, o prezentare ce a durat două ore și în cadrul căreia rectorul catedralei i-a ajutat pe cei prezenți să înțeleagă însemnătatea arhitecturii, imaginilor și simbolurilor. Surpriza finală a fost posibilitatea de a vizita impunătorul palat episcopal.

În ultima zi a congresului național misionar al seminariștilor, după micul dejun, toți cei care au luat parte la această întâlnire au pornit spre orașul Palermo, unde au participat la sfânta Liturghie celebrată în Capela Palatină. După salutările de rigoare, fiecare s-a îndreptat spre casă, mulțumind tuturor participanților și organizatorilor pentru aceste zile frumoase petrecute împreună.

"Viața misionară nu este un «a face», ci un «a fi» transformat de o dragoste care iradiază apoi asupra întregii vieți, înțelegând alegerea făcută", spunea fericitul Paole Manna. În acest mod se poate sintetiza această întâlnire a seminariștilor; fiecare este chemat să cultive o viziune evanghelică ce conduce la întâlnirea cu toți oamenii de pe fața pământului.

Laurențiu Turbuc și Răzvan Mădălin Iacob

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-30 aprilie: Monreale (IT): Congresul național misionar al seminariștilor (II)

* * *

Monreale (IT): Congresul național misionar al seminariștilor (I)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat