Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Prima Sfântă Împărtășanie

Duminică, 30 aprilie 2017, 90 de copii din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău au primit pentru prima dată sfânta Euharistie.

Într-o atmosferă de sărbătoare, sfânta Liturghie a început la ora 10.30, cei 90 de copii venind în procesiune împreună cu preoții și cateheții lor.

Hăinuțele albe au arătat curăția sufletească pe care au dobândit-o o dată cu sacramentul Spovezii. Dorința copiilor de a-l primi pe Isus s-a văzut și din participarea de la sfânta Liturghie: ei au cântat din toată inima și s-au rugat alături de părinții și rudele lor.

Părintele decan Isidor Dâscă a prezidat sfânta Liturghie împreună cu părintele Paul Căliman și cu părintele Leonard Farcaș, preoții care s-au ocupat de pregătirea copiilor. După salutul de început al părintelui Isidor, o mamă, un naș de botez și un copil au luat cuvântul cerând de la părintele paroh și decan celebrarea sfintei Liturghii și primirea primei sfintei Împărtășanii ca o încununarea a pregătirii copiilor, a educației religioase primită de la părinți și a nașilor care le-au fost alături încă de la Botez.

În cadrul predicii, părintele Isidor le-a arătat copiilor că și viața sufletească este la fel de importantă ca viața trupească și cea intelectuală și i-a responsabilizat pe părinți pentru a continua această creștere în credință a copiilor prin apropierea de sfintele sacramente și prin exemplul personal.

În momentul reînnoirii făgăduințelor de la Botez, toți copiii, având lumânările aprinse, semn al credinței primite la Botez care a fost păstrată vie, au mărturisit din toată inima credința în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt și și-au exprimat dorința de a crede în prezența reală a lui Isus în sfânta Euharistie, a participa la sfânta Liturghie cu evlavie în mod frecvent și a-l primi ca pe o adevărată hrană sufletească.

Înainte de momentul solemn al primirii sfintei Împărtășanii, fiecare copil a venit în față și, cu mâna pe Sfânta Scriptură și pe cruce, și-a exprimat lepădarea de Satana și oferirea cu totul lui Cristos.

La sfârșitul acestei sărbători solemne, trei copii și-au exprimat mulțumirea în numele tuturor: în primul rând față de Isus pe care l-au primit în inimile lor imaculate, apoi față de părintele decan care l-a oferit pe Cristos celebrând jertfa sfintei Liturghii, preoților, profesoarelor de religie și surorilor care i-au introdus în tainele credinței și, nu în ultimul rând, părinților care și-au văzut încununat efortul de a-l face cunoscut pe Dumnezeu și bucuria ca și copii lor să-l primească pe Cristos cel mort și înviat pe care îl mărturisesc în credință.

Frumusețea și inocența care s-au citit pe chipurile pline de zâmbete ale copiilor sunt o consecință a frumuseții interioare dobândită prin primirea cu entuziasm și emoție a sfintelor sacramente.

Pr. Paul Căliman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 aprilie: Bacău: Prima Sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat