Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică? O școală de sinodalitate. Mons. Sigismondi "debutează" la Adunarea națională

De Gianni Borsa

"Papa Francisc mi-a spus: dumneavoastră sunteți la debut!". Zâmbește Mons. Gualtiero Sigismondi, episcop de Foligno și de puține săptămâni asistent ecleziastic general al Acțiunii Catolice Italiene. Pe birou are cărțile publicate de editura Ave și notițele scrise în timpul intervenției pontifului, la 27 aprilie 2017, în Aula Sinodală din Vatican, la adunarea FIAC (Forumul Internațional al Acțiunii Catolice). "M-a uimit entuziasmul cu care papa ne-a vorbit - destăinuiește el la agenția SIR - Era în ajunul călătoriei sale în Egipt, cine știe ce preocupări avea Sfântul Părinte. Și totuși cu noi a fost așa de cordial...".

Excelență, să pornim chiar de la discursul lui Bergoglio la FIAC. Ce idei v-a transmis?

A fost o intervenție într-adevăr bogată, articulată. Aș sublinia patru expresii, în mod deosebit, care declină acea "sfântă extrovertire" cu care i-a incitat pe laicii din AC. Înainte de toate papa a invitat să "se ajungă la periferiile gândirii" umane: este o adnotare care se adaugă la invitațiile sale de a parcurge periferiile existențiale, de a fi "Biserică în ieșire". Mi se pare și o subliniere referitoare la îngrijirea așa-zișilor "îndepărtați". În al doilea rând a amintit de o rugăciune care "privește la misiune". Este vorba de a ține urechea întinsă la inima lui Dumnezeu fără a neglija să stăm în ascultarea timpului nostru: mi s-a părut o recitire a "alegerii religioase", atât de îndrăgită de AC. Al treilea: papa ne-a spus că asociația nu trebuie să fie un satelit al parohiei, care rămâne în orbită, care se învârte în jur, dezlipită... Trebuie în schimb să fie mereu inserată în viața comunității parohiale și diecezane.

Și a patra expresie care v-a uimit?

Papa a spus că AC nu este o "vamă". Asta mi-a amintit o expresie a părintelui Primo Mazzolari: Biserica, spunea parohul de Bozzolo, nu are "granițe de apărat sau teritorii de ocupat, ci numai o maternitate de extins". Așadar, o asociație deschisă, eventual capabilă să facă zveltă vreo suprastructură care riscă să îngreuneze acțiunea misionară. Atenția prioritare trebuie rezervată în schimb vieții spirituale, care permite să fim fideli față de Evanghelie, curajoși, niciodată clericalizați.

Laici în Biserică și în lume. O temă asupra căreia papa revine de multe ori. Ce părere aveți?

Am reflectat mult în această perioadă, de la numirea mea în AC, la "alegerea religioasă" și m-am oprit asupra cuvintelor din evanghelie: "Fiți sare a pământului și lumină a lumii". Aici mi se pare că se află profilul și rolul laicatului. Sarea se topește, nu se vede, dar dacă lipsește, mâncarea își pierde gustul. Așa este pentru candelă: nu trebuie ascunsă ci trebuie pusă sus pentru ca să poată face lumină. În această privință simt o puternică sintonie cu papa Benedict care-i chema pe laici să trăiască credința nu ca o haină de îmbrăcat în privat. Și, la fel, Paul al VI-lea invita să fie prezenți ca laici în Biserică și ca niște creștini în lume, deci cu o vocație primară la familie, la muncă, la societate (să ne gândim la Evangelii nuntiandi, de mai multe ori amintită de Francisc). Același papă Bergoglio insistă asupra faptului că laicii creștinii nu trebuie să se oprească în sacristii. Iată, mie îmi place să spun că laicatul trebuie să iasă din umbra clopotniței pentru a merge să sune soneriile de la case. Nu mai este timp - așa adăuga cu o altă imagine - de o pastorație de ploaie, ci mai degrabă de o pastorație "de picătură". Eu vin din lumea agricolă și știu bine că irigația de odinioară, de ploaie, era mai puțin productivă, irosea energii vitale cu rezultate scăzute. Așadar trebuie avută o atenție la fiecare persoană, la exigențele fratelui, la viața sa. Și, la fel, la lumea care ne înconjoară.

Un semnal pentru AC ca să se dedice în realitatea de fiecare zi?

Papa în această privință a fost clar. La adunarea FIAC a exprimat dorința ca Acțiunea Catolică să fie prezentă în lumea politică, antreprenorială, profesională "pentru a sluji mai bine" Evanghelia. A citat și închisorile, spitalele, străzile, fabricile. Dar nu întâmplător a vorbit, in primis despre politică, în sensul cetății, al societății. A spus textual: "Vreau o AC printre oameni, în parohie, în dieceză, în țară, în cartier, în familie, în studiu și la locul de muncă, în locurile proprii ale vieții". Un mesaj puternic!

Adunarea care se desfășoară la Domus Pacis din Roma, până la 1 mai, este prima dumneavoastră Adunare națională ca asistent general, în timpul căreia AC îl va întâlni din nou pe papa în piața "Sfântul Petru", duminică, 30 aprilie. Cum ați primit numirea ca asistent al AC?

I-am exprimat papei imensă recunoștință pentru acest dar. Între altele a fost primită cererea mea de a putea rămâne episcop de Foligno. Eu nu reușesc să-mi imaginez un episcop fără dieceză. Și asta o învăț chiar de la laici, care se angajează în AC menținând rolul lor în familie, la locul de muncă, în voluntariat. De altfel, Acțiunea Catolică m-a învățat atâtea lucruri.

De exemplu?

AC ne amintește nouă preoților că nu suntem în centru, pentru că în centru este Domnul. În afară de asta, AC este o mare școală de sinodalitate, care cere discernământ comunitar, participare responsabilă și spirit misionar. Ea arată, comunităților noastră, că "regula de aur" nu este majoritatea, ci convergența. Apoi, din discursul papei m-a uimit referința sa la AC drept loc de întâlnire pentru mișcări. AC este oglinda parohiei și a ministerialității sale, mișcările întrupează diferite carisme. Mi se pare o invitație de a merge înainte împreună.

Imediat ce ați aflat despre numirea în AC dumneavoastră ați mers la Casa "Sfântul Ieronim", la Spello, situată în Dieceza de Foligno. Astăzi este cunoscută ca "plămânul spiritual al AC". Acolo a trăit atâția ani și acolo este înmormântat Carlo Carreto, crescut în AC...

Când Carretto era în plinătatea "strălucirii" sale, eu eram încă tânăr. Dar m-am născut în acele părți, textele sale au fost prețioase pentru formarea mea și simt o referință puternică față de Casa "Sfântul Ieronim". Carretto învăța acolo acel "ora et labora", care este o altă formulă pentru a spune alegerea religioasă. Cu vizita la Spello am voit să reafirm alegerea de a rămâne episcop de Foligno în pofida noii angajări la Roma. În afară de asta, cu vizita la "Sfântul Ieronim" am voit să confirm că îngrijirea vieții interioare rămâne în centrul slujirii mele de preot și de episcop. Ca și Carretto, trebuie să scrutăm lumea așa cum încercăm să scrutăm Scripturile.

(După agenția SIR, 28 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat