Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Înființarea rețelei asociațiilor și congregațiilor catolice din Dieceza de Iași care oferă servicii sociale și medicale persoanelor aflate în suferință

La 100 de ani de la aparițiile de la Fatima, Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Sanitară, și Centrul Diecezan Caritas Iași, prin Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu, inițiază propunerea înființării rețelei asociațiilor și congregațiilor catolice din Dieceza de Iași care oferă servicii sociale și medicale persoanelor aflate în suferință. Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 29 aprilie 2017, ora 10.00, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Scopul întâlnirii a fost de a ne cunoaște și a împărtăși din bucuriile, experiențele, provocările, sacrificiile de zi cu zi pentru a veni în sprijinul persoanelor bolnave aflate în diferite situații de suferință. De asemenea, ne dorim să inițiem activități și intenții comune de rugăciune la nivel diecezan pentru sprijinirea implementării activităților destinate bolnavilor.

La această întâlnire au participat: PS Aurel Percă, pr. Eugen Robu - responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, pr. Egidiu Condac - director al Centrului Diecezan Caritas Iași/Confederația Caritas Romania, Antonina Dogariu - coordonator diecezan al Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu", Anca Maftei - director domeniu vârstnici și persoane cu dizabilități din Caritas Iași, reprezentanți ai congregațiilor: "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", "Surorile Providenței", "Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos", "Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus", "Surorile Săracilor «Don Morinello»", "Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitano și Vicenza Gerosa" ("Maria Bambina").

De ce o rețea a asociațiilor și congregațiilor din Dieceza de Iași care oferă servicii persoanelor în suferință?

Pentru că persoanele care activează în aceste structuri au răspuns unei chemări - unei vocații, aceea de a fi aproape de cei în suferință și acest lucru ne unește. Despre aceasta ne vorbește papa Francisc în scrisoarea pentru a 25-a Zi Mondială a Bolnavului: "Această zi constituie o ocazie de atenție specială față de condiția bolnavilor și, mai în general, a celor suferinzi; și în același timp invită persoane care să se străduiască în favoarea lor, începând de la rude, de la lucrătorii sanitari și de la voluntari, pentru a aduce mulțumire pentru vocația primită de la Domnul de a-i însoți pe frații bolnavi".

De asemenea, am considerat important că, dincolo de provocările pe care le avem zi de zi pentru a susține această activitate, avem nevoie de sprijin. Avem nevoie unii de alții.

De ce acum?

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la aparițiile de la Fatima, și pentru noi acest motiv a reprezentat un impuls pentru organizarea acestei întâlniri. Vrem să pornim pe acest drum alături de Sfânta Fecioară. Încă din 2008, primul an când a fost organizat Pelerinajul Bolnavilor de la Cacica, am încercat să ne punem sub mantia ei și împreună cu ea să înțelegem sensul suferinței.

Ce am realizat până acum?

Începând cu anul 2008, Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Sanitară, și Centrul Diecezan Caritas Iași, prin Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu", Oficiul pentru Pelerinaje și Sanctuarul Marian de la Cacica au organizat pelerinajul bolnavilor de la Cacica. Anul acesta va fi organizat în ziua de 12 mai 2017 și a ajuns la a noua ediție.

De asemenea, anul acesta, începând cu 4 mai, a fost propusă o novenă pentru bolnavi. Aceasta precedă pelerinajul bolnavilor și se va încheia la Cacica.

Ce vrem să facem în continuare?

Primul gând pe care l-am avut în momentul în care am inițiat această rețea a fost faptul că noi - cei care lucrăm cu persoanele în suferință la diferite nivele, dar și pentru buna organizare a acestei activități, avem nevoie de rugăciune. De foarte multe ori, deși încercăm să îndeplinim toate standardele legislative pentru a funcționa un anumit serviciu, uităm sau nu dăm așa de mare importanță rugăciunii și comuniunii cu Dumnezeu. Și astfel să spunem și noi ca Isus în grădina Ghetsemani - "Facă-se voia ta, Doamne". Dar a mai fost un gând. Acela că "unde-s doi, puterea creste" sau "acolo unde doi sau trei se aduna în numele meu, acolo sunt și eu prezent în mijlocul lor". Și astfel, împreună, prin rugăciunea comună pe care să o împărtășim cu cei pe care îi asistăm să putem realiza aceste lucrări care să-i sprijine pe cei mai mici, în suferință, în nevoie. Și nu puține au fost ocaziile în care am simțit sprijinul în rugăciune.

Împreună cu participanții la această întâlnire am punctat câteva activități pe care am vrea să le organizăm în următoarea perioadă: înființarea unei rețele tematice regionale cu scopul de a promova interesele asociațiilor membre, de a promova cursuri de formare profesională/continuă și de suport legislativ și administrativ în derularea serviciilor pentru bolnavi, celebrarea unei Liturghii lunare cu intenția de sprijini acțiunile socio-caritative organizate la nivelul diecezei prin rugăciune, organizarea unei zile de reculegere pentru personalul care activează în structuri socio-caritative destinate bolnavilor la nivelul Diecezei de Iași.

Le mulțumim tuturor celor care au răspuns inițiativei noastre și sperăm ca, sub îndrumarea Sfintei Fecioare Maria, să reușim să îndeplinim misiunea pe care am primit-o, de a fi alături de cei în suferință.

"Schimbați lumea prin puterea iubirii!" (Benedict al XVI-lea)

Antonina Dogariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 aprilie: Iași: Înființarea rețelei asociațiilor și congregațiilor catolice din Dieceza de Iași care oferă servicii sociale și medicale persoanelor aflate în suferință


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat