Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un ajutor și un punct de plecare

Egiptul îl așteaptă pe pontif

De Ibrahim Isaac Sedrak

patriarh de Alexandria al copților

Cu mare bucurie ne pregătim să trăim această întâlnire, izvor de har și de nouă vigoare pentru Biserică și pentru tot poporul egiptean. Îi mulțumim Domnului pentru vizita papei care atât de mult oglindește cu mărturia sa și grija sa paternă imaginea Bunului Păstor. Grija sa se extinde la orice om și la orice realitate și pentru aceasta întregul popor egiptean este în fierbere și trăiește aceste momente de pregătire cu mari așteptări și viu interes. Suntem siguri că trecerea Sfântului Părinte prin țara noastră va aduce roade de pace pentru tot poporul egiptean, precum și sprijinul și încurajarea pentru creștinii din această țară.

Totuși nu putem nega că ultimele fapte teroriste au influențat asupra stării sufletești a persoanelor. Oamenii sunt preocupați datorită valului de violență care se întâmplă punctual înainte sau în timpul festivităților creștine și, împreună cu organizatorii vizitei, trăiește teama și neliniștea ca totul să decurgă bine. Dar suntem încrezători, ne pregătim nu numai logistic ci și cu o rugăciune intensă și neîncetată către Domnul pentru ca să conducă și să ocrotească pașii iubitului nostru pontif.

Și din punct de vedere politic și economic sperăm ca această călătorie să lase o urmă. Urarea noastră este ca să poată întări relațiile dintre Vatican și guvernul nostru, să mărească atenția autorităților față de creștini ca parte integrantă și participantă la viața socială și politică a țării, ei fiind cetățeni cu toate drepturile chemați să lucreze umăr la umăr cu persoane de alte confesiuni religioase. În afară de asta ne așteptăm la o relansare economică, a cărei sursă primară este turismul. Cum era de așteptat în aceste ocazii, atenția mass-media a fost ridicată și trebuie să spunem că toți lucrează pentru ca totul să decurgă foarte bine.

Societatea egipteană este profundă impregnată de factorul religios. Circa 90% din populație este constituită din musulmani, 8-10% din creștini, în majoritate apartenenți la Biserica coptă ortodoxă, cu o prezență minoritară a altor Biserici, catolică (coptă-catolică, greco-melchită, maronită, siriană, caldee, armeană și latină), greco-ortodoxă și protestantă. Cât privește Biserica catolică, deși numărul credincioșilor nu este ridicat - circa 250.000 - trebuie spus că influența sa în viața socială se face foarte simțită. Asta mai ales prin activități în domeniul educației (peste 170 de școli sunt catolice), în cel sanitar (cu spitale, centre de primire, clinici) și în cel social cu promovarea persoanei umane.

Papa Francisc îl va întâlni, în afară de credincioșii catolici în timpul liturghiei, și pe marele imam Al Tayyib de la Al-Azhar și pe papa ortodox Tawadros al II-lea. Aceste întâlniri vor fi de mare semnificație într-un moment istoric în care Egiptul (ca și toată lumea) este așa de dur încercată. Va fi un ajutor și un punct de plecare pentru noi toți ca să fim tot mai bine martori credibili ai învierii lui Cristos. De fapt, pentru a face asta este indispensabil un drum pentru a realiza unitatea dintre creștini pe de o parte și, pe de altă parte, pentru a ne întâlni cu frații din celelalte religii într-un dialog real și rodnic pentru construirea societății civile. În mod paradoxal, tocmai încercările și dificultățile din timpul nostru sunt un stimulent de a acționa în această direcție care este misiunea Bisericii.

Suntem siguri că exprimăm sentimentele tuturor egiptenilor care doresc să construiască pacea și cooperează pentru o lume mai dreaptă, când adresăm pontifului cel mai călduros bun-venit al nostru. Îi mulțumim din inimă pentru că a răspuns cu mare grijă la invitația Sinodului nostru cu ocazia vizitei ad limina la Roma, în februarie. Nici măcar evenimentele urâte din ultimele zile nu l-au împiedicat să continue misiunea sa în slujba omului și a păcii. Video-mesajul plin de paternitate și de prietenie față de poporul egiptean a mărit dorința întâlnirii. Așadar este pentru noi o onoare foarte mare să-l primim pe omul păcii, să ascultăm cuvântul său și să pornim la drum împreună cu el urmându-i exemplul și mărturia.

(După L'Osservatore Romano, 28 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat