Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Inzaurraga (FIAC), "Misiunea este angajarea noastră. Evangelii gaudium, «magna charta» a noastră"

De Giovanna Pasqualin Traversa

În patru zile papa Francisc va întâlni de două ori poporul din Acțiunea Catolică. Se desfășoară joi, 27 aprilie 2017, în Vatican, Cel de-al II-lea Congres al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), la care va interveni și pontiful. Vineri, 28 aprilie, adunarea electivă a organismului și deschiderea celei de-a XVI-a Adunări naționale a Acțiunii Catolice Italiene (28 aprilie - 1 mai) care va culmina la 30 aprilie 2017 cu o sărbătoare în Piața "Sfântul Petru", iarăși cu papa. În ajunul dublei întâlniri l-am întâlnit pe Emilio Inzaurraga, coordonator al secretariatului FIAC.

"Acțiunea Catolică este o experiență vie care vrea să fie în slujba tuturor, în Biserică și în societate, cu o privire specială asupra celor mai marginalizați, cei care sunt considerați rebuturi. Pentru noi misiunea nu este o angajare între altele: este angajarea cu a majusculă". Într-un interviu acordat agenției SIR, argentinianul Emilio Inzaurraga, coordonator al secretariatului Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) care la 27 aprilie promovează al II-lea Congres internațional în Aula Sinodului din Vatican la care va interveni și papa Francisc, sintetizează liniile operative și misiunea asociației laicale înrădăcinate prin diferite realități naționale în toată lumea.

"«Magna charta» a noastră este Evangelii gaudium", afirmă la început Inzaurraga pe care l-am întâlnit la Domus Mariae la Roma, în ajunul congresului internațional care are ca temă "Acțiunea catolică este misiune cu toți și pentru toți" și este promovat în colaborare cu Dicasterul pentru laici, familie și viață. O "Biserică în ieșire" cere Pontiful în exortația apostolică Evangelii gaudium, și "AC en salida" (AC în ieșire) este răspunsul asociației. Relansând angajarea pentru formarea unui "laicat matur, coresponsabil, angajat apostolic în toate domeniile societății", asigură coordonatorul FIAC, organism născut în 1987 și compus astăzi din 28 de țări membre și din circa 40 de țări observatoare din cele cinci continente și coordonat de un secretariat cu cinci membri condus, întocmai, de Inzaurraga.

Această rețea internațională, răspândită în mod capilar mai ales în America de Sud, Africa, Europa de est, are diferite țări caracterizate de o Biserică încă vie, dar cu conotații puternic clericale și un laicat "slab". "Da - confirmă Inzaurraga - Misiunea Acțiunii Catolice este să ajute laicul să «asume» vocația care îi este proprie în cadrul Bisericii și al societății. O temă centrală a ecleziologiei moderne este că toți suntem discipoli misionari, toți suntem responsabili ai misiunii. Totuși prea mult clericalism frânează exprimarea și dinamismul vocației laicale. Nu întâmplător sunt mai ales două pericolele față de care Papa Francisc îi avertizează pe laici: mondenitatea, adică riscul de a se mimetiza în lume, și clericalismul care împiedică creșterea laicatului. Propunerea AC este așadar aceea de a forma un laicat matur și angajat în toate domeniile societății: familie, școală, muncă, economie, politică, timp liber". Papa, continuă Inzaurraga, ne propune modelul unei Biserici "popor sfânt al lui Dumnezeu, mamă cu inima deschisă, spital de campanie". De aici angajarea Acțiunii catolice ca "spațiu de formare pornind de la nivelul parohial și diecezan; ba mai mult, ca spațiu de motivare și de vindecare pentru a face să se maturizeze credința și slujirea față de toți frații, în special aceia care suferă, și a-i ajuta să recupereze demnitatea lor". Și credința este cea care ne invită "să ieșim din noi înșine pentru a merge între oameni cu o privire specială asupra celor mai marginalizați, rebutații societății".

Pentru Inzaurraga, angajarea "este misiunea în cotidian" conjugată cu "promovarea umană la 360 de grade", ceea ce papa Francisc în discursul său adresat participanților la Întâlnirea Mondială a Mișcărilor Populare, în octombrie 2014 în Vatican, a sintetizat în trei "t": "tierra, techo y trabajo" (pământ, acoperiș și loc de muncă). Aceasta este provocarea pentru AC de astăzi în orizontul crizei de migranți și refugiați, al războaielor și violențelor care însângerează lumea, al nedreptăților și al sărăciei. "În Argentina - explică el - Acțiunea Catolică lucrează pentru primire. Până acum au fost primite 40 de familii de refugiați sirieni. În Burundi, în fața violenței zilnice, asociația construiește parcursuri de formare pentru a semăna, mai ales în tinerii care vor fi viitorul țării, semințe de dreptate și de pace".

La 27 aprilie, în ajunul plecării sale în Egipt, papa Francisc va interveni în Aula Sinodului la Congresul FIAC și o familie din Betleem îl va învăța semnul crucii în arabă. "Astfel papa va fi mai pregătit pentru vizita sa" afirmă copiii Antonio și Lea, care cu părinții lor Vincenzo și Carol Bellomo, reprezentanți ai Țării Sfinte, participă la Congres. Familia Bellomo, împreună cu câțiva laici din Acțiunea Catolică din Lampedusa și din Republica Centrafricană - anticipă Inzaurraga - "va da o scurtă mărturie înainte de discursul Sfântului Părinte". "În ajunul călătoriei sale delicate și complexe - adaugă el - îi vom exprima afectul nostru filial și-i vom confirma angajarea de a asuma drept călăuză cele trei mari documente ale pontificatului său: nu numai Evangelii gaudium, ci și Laudato si' și Amoris laetitia".

După Congresul internațional (peste 300 de participanți din 52 de țări ale lumii) va urma vineri, 28 aprilie, a VII-a Adunare electivă chemată să aleagă componenții noului secretariat FIAC compus astăzi din Argentina, Burundi, Italia, România, Spania. Vineri după-amiază se va deschide a XVI-a Adunare națională a Acțiunii Catolice Italiene (28 aprilie - 1 mai) care va culmina la 30 aprilie cu o sărbătoare în Piața "Sfântul Petru" cu papa, care va da început celebrărilor celor 150 de ani de la fondarea AC.

(După agenția SIR, 26 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat