Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Sfințirea capelei mortuare "Milostivirea Divină"

Duminică, 2 aprilie 2017, a fost sfințită de către episcopul diecezei noastre, Excelența Sa Petru Gherghel, noua capelă mortuară (prima, de altfel) din Parohia Rădăuți. Nevoia unui astfel de spațiu s-a născut din necesitatea pe care o au familiile catolice pentru a-și putea lua un rămas bun creștinesc de la cei dragi decedați.

PS Petru Gherghel și-a început salutul adresat credincioșilor repetând cele spuse de Isus: "Eu sunt învierea și viața. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în mine în veci nu va muri."

Continuându-și salutul, Excelența Sa a spus:

"Azi trăim un moment cu totul particular, un moment de iubire, un moment pe care-l întâlnim atunci când îl întâlnim pe Cristos, cel care se jertfește pentru noi. Este fructul credinței noastre în învierea morților și al dragostei pe care noi, cei din această comunitate, o avem față de cei plecați dintre cei vii."

Capela a fost amenajată într-o veche sală de cateheză aflată în spatele bisericii. Această clădire, ridicată înainte de Primul Război Mondial, a avut de a lungul vremii mai multe destinații. Până în anul 1932 a fost Cămin Parohial pentru Tineret. În spiritul de conservare al germanității, parohul din acea vreme, pr. Karl Schüttler, a înființat în această clădire, în anul 1933, o grădiniță de copii, accesibilă tuturor copiilor germani.

După plecarea germanilor (1940) și instalarea regimului comunist (1945), clădirea grădiniței a fost rechiziționată de stat și transformată în casă de locuit pentru mai multe familii rămase fără locuințe din cauza războiului.

În anul 1986, pr. dr. Eduard Ferenț (atunci paroh la Rădăuți), după moartea ultimului chiriaș (Stadler, un ceasornicar), a redobândit-o, transformând-o într-o sală de cateheză, prin modificarea completă a interiorului. Era unica parohie din Bucovina care dispunea de un astfel de mijloc de cateheză. A funcționat cu această destinație până în anul 2001. După anul 2001 a fost un fel de magazie.

În anul 2016 pr. Aurel Iștoc, actualul paroh, îi dă o altă destinație: cea de capelă mortuară. Lucrările au demarat toamna anului trecut și au fost finalizate în această primăvară.

Pentru ceremonia de sfințire a fost aleasă duminica a cincea din Postul Mare, întrucât tema lecturilor din această duminică (învierea lui Lazăr) este o fericită coincidență cu evenimentul trăit de comunitatea noastră în această zi.

În cuvântul de învățătură, rostit în cadrul sfintei Liturghii care a urmat ceremoniei de sfințire, pr. Irinel Iosub, paroh de Siret, spunea:

"Dacă nașterea unui om produce bucurie, iar viața alimentează speranța, moartea îi apleacă capul omului pentru a-i aduce aminte că este trecător prin lume, îi închide ochii pentru a-l face să reflecteze la sensul vieții pe acest pământ și-l îngenunchează cu pulberea pământului pentru a-l face să nu uite din ce a fost făcut".

Deseori în fața morții ne-am întrebat de ce acest sfârșit? De unde acești fiori înspăimântători pe care ni-i dă moartea? Nimeni nu a găsit un răspuns la această enigmă. Din contră, negăsindu-l, oamenii încearcă să elimine din conștiință acest gând al morții. Dar făcând aceasta, oamenii neagă însăși sensul pe care îl are moartea. Părintele Irinel Iosub spunea:

"Eliminând sensul morții, elimină, indirect, sensul vieții. De la acest fapt pornesc atâtea tragedii de care auzim în fiecare clipă. Dacă totul se termină cu moartea, ce sens mai are viața? Dacă totul se termină la cimitir, ce sens mai au toate sacrificiile pe care le facem pentru copii? Singurul răspuns îl găsim la Isus, care în întreaga sa viață a plâns de trei ori. Și de fiecare dată în fața morții. Prima dată a plâns deasupra Ierusalimului care urma să fie distrus. A doua oară a plâns la moartea lui Lazăr. A treia oară a plâns în fața propriei sale morți în grădina Ghetsimani. În toate aceste trei cazuri Isus vedea moartea ca o mare ruptură a planului Divin. Dumnezeu nu a creat moartea. El nu iubește moartea, aceasta fiind o consecință a păcatului strămoșesc. Moartea, ca tragedie, cum o vedem astăzi, este consecința păcatului, iar Isus, prin învierea sa, ne-a arătat o altă față a morții: ca poartă de trecere spre împărăția cerească".

La finalul sfintei Liturghii, pr. Aurel Iștoc a mulțumit public tuturor acelora care au susținut financiar toate cheltuielile și tuturor celor implicați în acest proiect. A mulțumit preoților din decanat care au participat la această celebrare și, în mod special, episcopului Petru Gherghel pentru prezența sa în mijlocul comunității noastre. Excelența Sa este profund legat de această comunitate, întrucât, la începutul activității sale de preot, a lucrat și în această parohie.

Ioan Șmid

* * *

Înregistrarea video a celebrării:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Rădăuți: Sfințirea capelei mortuare "Milostivirea Divină"


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat