Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Liturghie pentru Tawadros al II-lea, patriarh de Alexandria copților

La puține ore de la călătoria în Egipt, papa Francisc a oferit "pentru fratele meu Tawadros al II-lea, patriarh de Alexandria copților", Liturghia celebrată în capela din "Casa Sfânta Marta", marți dimineața, 25 aprilie 2017. "Astăzi este sfântul Marcu evanghelistul, fondatorul Bisericii din Alexandria", a spus pontiful, cerând și "harul ca Domnul să binecuvânteze cele două Biserici ale noastre cu belșugul Duhului Sfânt".

Și tocmai cuvintele lui Marcu "la sfârșitul Evangheliei" (16,15-20), propuse de liturgia de astăzi, au fost firul conducător al meditației papei: "Mergeți în toată lumea și predicați Evanghelia la toată făptura". În acest mandat, a explicat Francisc, "este misiunea pe care Isus o dă discipolilor: misiunea de a vesti Evanghelia, de a proclama Evanghelia". Și "primul lucru pe care îl cere Isus este să meargă, nu să rămână în Ierusalim: «Mergeți în toată lumea și predicați Evanghelia la toată făptura»". Este o invitație de "a ieși, a merge".

De altfel, a afirmat papa, "Evanghelia este proclamată mereu pe drum: niciodată așezați, mereu pe drum, mereu". Așadar, a ieși pentru a merge "unde Isus nu este cunoscut sau unde Isus este persecutat sau unde Isus este desfigurat, pentru a proclama adevărata Evanghelie". Și "cum am auzit în cântul de la aleluia", "noi îl vestim pe Cristos răstignit, puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu". Tocmai "acesta este Cristos pe care Isus ne trimite să-l vestim".

Astfel creștinii sunt chemați "să iasă pentru a vesti, și chiar în această ieșire merge viața, se joacă viața predicatorului: nu este în siguranță, nu există asigurării de viață pentru predicatori". Așa încât "dacă un predicator caută o asigurare de viață, nu este un adevărat predicator al Evangheliei: nu iese, rămâne, sigur".

"Mai întâi: mergeți, ieșiți", a insistat pontiful. Pentru că "Evanghelia, vestirea lui Isus Cristos, se face în ieșire, mereu; pe drum, mereu". Și "fie pe drum fizic fie pe drum spiritual fie pe drum al suferinței: să ne gândim la vestirea Evangheliei pe care o fac atâția bolnavi - atâția bolnavi! - care oferă durerile pentru Biserică, pentru creștini". Sunt persoane care "mereu ies din ele însele".

Dar "cum este stilul acestei vestiri?" este chestiunea propusă de Francisc. "Sfântul Petru, care a fost tocmai învățătorul lui Marcu, este atât de clar în descrierea acestui stil: cum se vestește Evanghelia?". Iată răspunsul său, repropus în prima lectură (1Pt 5,5-14): "Preaiubiților, îmbrăcați-vă toți în umilință unii față de alții". Da, a explicat Papa, "Evanghelia trebuie vestită în umilință, pentru că Fiul lui Dumnezeu s-a umilit, s-a nimicit: stilul lui Dumnezeu este acesta, nu există alt stil". Și "vestirea Evangheliei nu este un carnaval, o sărbătoare care este un lucru foarte frumos, însă asta nu este vestirea Evangheliei". Este nevoie de "umilință: Evanghelia nu poate să fie vestită cu puterea umană, nu poate să fie vestită cu spiritul de a ne cățăra sau de a merge sus, nu! Asta nu este Evanghelia!".

"Umilință" înainte de toate, așa cum recomandă cu putere Petru în prima sa scrisoare: "Îmbrăcați-vă toți în umilință unii față de alții". Și imediat explică motivul acestui stil: "Dumnezeu se împotrivește celor mândri, însă celor smeriți le dă har". Și "pentru a vesti Evanghelia este nevoie de harul lui Dumnezeu, și pentru a primi acest har este necesară umilința: stilul vestirii este această propunere". Și Petru adaugă și aceste cuvinte: "Umiliți-vă sub mâna puternică a lui Dumnezeu... Încredințați-i lui toată îngrijorarea voastră".

Umilința este necesară, a afirmat Pontiful, "tocmai pentru că noi ducem înainte o veste de umilire, de gloria ci prin umilire". Și "vestirea Evangheliei îndură ispita: ispita puterii, ispita mândriei, ispita mondenităților, a atâtor mondenități care există și care ne fac să predicăm sau să recităm". Da, a explicat el, "pentru că nu este predică o Evanghelie înecată, fără forță, o Evanghelie fără Cristos răstignit și înviat". Tocmai "pentru aceasta Petru spune să veghem: «Dușmanul vostru, diavolul, ca un leu care rage, dă târcoale căutând pe cine să înghită! Împotriviți-vă lui, tari în credință, știind că și frații voștri răspândiți în lume îndură aceleași suferințe»".

"Vestirea Evangheliei, dacă este adevărată, îndură ispita" a remarcat Francisc. "Dacă un creștin care spune că vestește Evanghelia, cu cuvântul sau cu mărturia, niciodată nu este ispitit", poate să stea "liniștit" că diavolul nu se îngrijorează "și când diavolul nu se îngrijorează este pentru că nu-i creăm probleme, pentru că predicăm un lucru care nu folosește". Iată pentru ce "în adevărata predică există mereu ceva ispită precum și ceva persecuție".

Așadar, a relansat papa, "stil de umilință, drum - pentru că se merge în afară - drum de ispită, dar speranța" nu trebuie să dispară niciodată. De fapt scrie Petru: "Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat la gloria sa veșnică în Cristos Isus, după ce veți fi suferit puțin, el însuși vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere, vă va face neclintiți". Și, a adăugat papa, "tocmai Domnul va fi cel care ne va lua din nou, ne va da forța, pentru că asta e ceea ce a promis Isus atunci când i-a trimis pe apostoli". Așa cum prezintă Marcu în textul evanghelic de astăzi: "Iar ei, plecând, au predicat pretutindeni, în timp ce Domnul lucra cu ei și le întărea cuvântul prin semnele care-i însoțeau". Da, a afirmat Francisc, "Domnul ne va întări, ne va da puterea de pentru a merge înainte, pentru că el acționează cu noi dacă noi suntem fideli față de vestirea Evangheliei, dacă noi ieșim din noi înșine pentru a-l predica pe Cristos răstignit, scandal și nebunie, și dacă noi facem asta cu un stil de umilință, de adevărată umilință".

"Fie ca Domnul - a dorit papa - să ne dea acest har, ca botezați, toți, să pornim pe drumul evanghelizării cu umilință, cu încredere în el însuși, vestind adevărata Evanghelie: «Cuvântul a venit în trup»". Și "aceasta este o nebunie, este un scandal". Așadar, a evangheliza "având conștiința că Domnul este alături de noi, acționează cu noi și confirmă munca noastră".

(După L'Osservatore Romano, 26 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat