Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Pregătiri pentru momentul culminant al Anului Jubiliar "Sfântul Ladislau"

Episcopia Romano-Catolică de Oradea sărbătorește în anul 2017 împlinirea a 825 de ani de la canonizarea fondatorului ei, sfântul rege Ladislau, eveniment ce a avut loc la 27 iunie 1192 în catedrala medievală ale cărei rămășițe le putem vedea în prezent în Cetatea Oradea. Evenimentul canonizării s-a celebrat cu acordul papei Celestin al III-le și în prezența trimisului acestuia la Oradea. Pentru a marca această aniversare, anul 2017 a fost proclamat în Dieceza de Oradea Anul Jubiliar "Sfântul Ladislau", fiind programate o serie de manifestări cu caracter pastoral și cultural, prin care se dorește promovarea personalității și a valorilor reprezentate de sfântul rege.

Momentul culminant al manifestărilor anului jubiliar îl reprezintă pelerinajul diecezan la catedrala din Oradea, care de această dată va reuni pelerini sosiți din țările unde este prezent cultul sfântului rege. Evenimentul va avea loc duminică, 14 mai 2017, în catedrala din Oradea, când, la ora 11.00, va fi celebrată sfânta Liturghie solemnă, prezidată de Eminența Sa cardinal Erdő Péter, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta. Sfânta Liturghie va putea fi urmărită pe panourile uriașe montate în fața catedralei episcopale și de acei pelerini care nu vor încăpea în lăcașul de cult.

Printre cei invitați la această celebrare este ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic la București, alături de mai mulți ierarhi catolici și oficialități civile din România și Ungaria.

Pentru ora 12.30 este prevăzută procesiunea cu relicva sfântului Ladislau păstrată la Győr în Ungaria, adusă special pentru această ocazie, împreună cu cea din Oradea, către Cetate, locul de odinioară a catedralei ctitorite de către sfântul rege, respectiv locul unde mormântului acestuia.

Organizatorii estimează prezența mai multor mii de pelerini.

Informații suplimentare și alte detalii organizatorice sunt publicate pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea (www.varad.org/ro), în secțiunea "Annus Jubiliaris Ladislai Sancti 1192/2017" (www.varad.org/ro/ladislaus2017).

Preluare www.varad.org/ro


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat