Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Carpi: Întâlnirea cu populațiile lovite de cutremur

Piața Domului, Mirandola, 2 aprilie 2017

Iubiți frați și surori,

În acest oraș al vostru, care poartă încă vizibile semnele unei încercări atât de dure, doresc să vă îmbrățișez pe voi și pe locuitorii din celelalte localități lovite de cutremurul din mai 2012. Deja veneratul meu predecesor, Benedict al XVI-lea, la puține săptămâni după eveniment a venit în acest teritoriu ca să aducă solidaritatea și încurajarea sa personală și a întregii comunități ecleziale. Astăzi eu sunt printre voi pentru a vă întări afectul întregii Biserici și pentru a mărturisi fiecăruia apropierea mea și încurajarea mea pentru drumul care mai trebuie parcurs în reconstruire. Adresez un salut cordial păstorului acestei dieceze, monseniorul Francesco Cavina, parohului și celorlalți preoți, primarului și celorlalte autorități. Reînnoiesc aprecierea față de Protecția Civilă, față de voluntari și față de cei care au fost angajați, la diferite niveluri, în activitățile de refacere a structurilor și de reluare a vieții comunitare.

Știu bine cât a compromis cutremurul patrimoniul uman și cultural al acestui ținut al vostru. Mă gândesc la greutățile pe care le-ați îndurat: rănile aduse caselor, activităților productive, bisericilor și celorlalte monumente, încărcate de istorie și de artă și simboluri ale spiritualității și civilizației unui întreg popor. Dar mă gândesc mai ales la rănile interioare: suferința celor care i-au pierdut pe cei dragi ai lor și a acelora care au văzut pierdute jertfele unei vieți întregi. În zilele care au urmat după cutremur, mare admirație a trezit în toți mărturia de demnitate și de întreprindere pe care ați demonstrat-o. V-ați străduit să înfruntați cu spirit evanghelic situația precară provocată de cutremur, recunoscând și acceptând în evenimentele dureroase prezența misterioasă a unui Tată care este mereu iubitor chiar și în cele mai dure încercări. Rănile au fost vindecate, e adevărat, sunt vindecat. Însă rămân și vor rămâne pentru toată viața cicatricele. Și privind aceste cicatrice, voi aveți curajul de a crește și de a face să crească fiii voștri în acea demnitate, în acea tărie, în acel spirit de speranță, în acel curaj pe care voi l-ați avut în momentul rănilor.

Urarea mea este ca să nu dispară niciodată forța sufletească, speranța și capacitățile de hărnicie care vă remarcă. Să rămână trainic intenția voastră de a nu ceda descurajării în fața dificultăților care încă mai rămân. De fapt, s-a făcut mult în opera de reconstruire, dar este deosebit de importantă o angajare hotărâtă pentru a recupera și centrele istorice: ele sunt locurile amintirii istorice și sunt spații indispensabile ale vieții sociale și ecleziale. Sunt sigur că nu va lipsi bunăvoința, din partea tuturor actorilor implicați, pentru ca să fie asigurată realizarea rapidă a acestor lucrări necesare, pentru binele comun.

În fața domului vostru, loc simbol al credinței voastre și al tradiției acestui teritoriu și grav dăunat de cutremur, înalț împreună cu voi către Domnul o rugăciune ferventă pentru victimele cutremurului, pentru rudele lor și pentru cei care încă mai trăiesc în situații precare. Domnul să-i facă pe fiecare să simtă sprijinul Său! Am voit să las, pe altarul din dom, un buchet de flori în amintirea celor care ne-au părăsit la cutremur.

Iubiți frați și surori, peste două săptămâni vom celebra Paștele Învierii. Forța Domnului înviat să susțină angajarea voastră în completarea reconstruirii și să însuflețească speranța voastră. Fecioara Maria și sfinții voștri ocrotitori să dobândească de la Domnul forță pentru persoanele care încă sunt încercate; să dobândească lumină și forță minților și inimilor pentru ca să se poată realiza în curând ceea ce este în așteptările tuturor. Vă mulțumesc: vă mulțumesc pentru exemplul pe care l-ați dat întregii omeniri, exemplul de curaj, de a merge înainte, de demnitate. Vă împart din inimă vouă celor adunați aici și întregii populații binecuvântarea mea.

[Binecuvântarea]

Și, vă rog, vă cer să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat