Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Înmormântarea cardinalului Attilio Nicora

Moartea cardinalului

În seara zilei de sâmbătă, 22 aprilie 2017, a murit într-o clinică din Roma, la vârsta de optzeci de ani, cardinalul Attilio Nicora, legat pontifical pentru bazilicile "Sfântul Francisc" și "Sfânta Maria a Îngerilor" din Assisi, președinte emerit al Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) și președinte emerit al Autorității de Informare Financiară (AIF) a Sfântului Scaun. Era născut la 16 martie 1937 la Varese, în Arhidieceza de Milano, și a devenit preot la 27 iunie 1964. Ales la vârsta de 40 de ani pentru Biserica titulară de Fornos Minor la 16 aprilie 1977 și numit episcop auxiliar de Milano, a primit hirotonirea episcopală la 28 mai. La 30 iunie 1992, sfântul Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Verona, slujire pe care a exercitat-o până la 18 septembrie 1997. Promovat arhiepiscop, a fost numit președinte al APSA la 1 octombrie 2002: funcție menținută până la 7 iulie 2011. Papa Wojtyła l-a creat și publicat cardinal în consistoriul din 21 octombrie 2003, încredințându-i diaconia "San Filippo Neri in Eurosia", ridicată "pro hac vice" la titlu prezbiteral la 12 iunie 2014. La 19 ianuarie 2011 cu instituirea AIF, a fost numit primul său președinte, lăsând apoi funcția la 30 ianuarie 2014. De la 21 februarie 2006 era legat pontifical pentru bazilicile "Sfântul Francisc" și "Sfânta Maria a Îngerilor" din Assisi.

Jurist renumit, protagonist al revizuirii concordatului dintre Italia și Sfântul Scaun - așa încât a fost considerat "inventatorul lui opt la mie" - și expert în chestiuni financiare, cardinalul Attilio Nicora a pus în slujba Bisericii o vastă experiență formată în prima linie în domeniul social. Și ca președinte al Caritas italiană.

Cardinal din 2003, a fost președinte al Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic din 1992 până în 2011 și apoi până în 2014 prim președinte al Autorității de Informare Financiară, instituție competentă a Sfântului Scaun și a Statului Cetății Vaticanului pentru lupta împotriva mitei și a finanțării terorismului. După studiile liceale, a îmbrățișat studiile de jurisprudență în universitatea catolică "Preasfânta Inimă" absolvind în 1959. Intrat în seminarul mare al arhidiecezei ambroziene, a fost hirotonit preot la 27 iunie 1964 și a luat licența în teologie, în toamna aceluiași an, la Facultatea de Teologie din Milano.

Trimis la Roma de arhiepiscopul Giovanni Colombo pentru a perfecționa studiile canoniste, a fost student la Seminarul Pontifical Lombard și al Universității Pontificale Gregoriana, unde a obținut doctoratul în drept canonic. Întorcându-se la Milano, a predat această materie și drept public ecleziastic în seminarul mare, unde a devenit rector în 1970.

Numit de Paul al VI-lea, la 16 aprilie 1977, episcop auxiliar de Milano, a fost hirotonit de cardinalul Colombo, care i-a încredințat pastorația socială și apostolatul laicilor. Devenit arhiepiscop de Milano cardinalul Carlo Maria Martini, monseniorul Nicora a fost ales ca pro-vicar general, ocupându-se și de raporturile cu instituțiile locale și regionale.

În februarie 1984 a devenit co-președinte pentru partea ecleziastică a comisiei de litigiu italiano-vaticană care se ocupa să pregătească, în cadrul revizuirii Concordatului Lateran, reforma disciplinei referitoare la bunurile și entitățile ecleziastice. Concluziile obținute au fost adoptate la nivel de pact cu protocolul dintre Republica Italiană și Sfântul Scaun, semnat la Roma la 15 noiembrie 1984 și intrat în vigoare la 3 iunie 1985. În acest context a fost realizată reforma acelui 8 la mie, care permite cetățenilor italieni să destineze Bisericii catolice o cotă din impozitele pe venituri.

Pentru a urmări îndeaproape faza de realizare a noului plan concordat, la 11 februarie 1987, monseniorul Nicora a fost pus la dispoziția președinției Conferinței Episcopale Italiene (CEI), la Roma, cu denumirea de însărcinat cu problemele referitoare la realizarea acordurilor din 1984.

Numit președinte al comitetului CEI pentru problemele entităților și bunurilor ecleziastice, a fost până în 1995 co-președinte al Comisiei de Litigiu Italia -Sfântul Scaun pentru punerea în practică a noului concordat. Din 1990 până în 1992 a ocupat și funcția de președinte al comisiei episcopale pentru slujirea carității și de președinte al Caritas italiene.

La 20 iunie 1992, Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Verona, unde a desfășurat slujirea sa continuând, în același timp, să colaboreze cu CEI și cu Sfântul Scaun în tratarea chestiunilor juridice de natură concordatară.

La 18 septembrie 1997, renunțând la conducerea pastorală a Veronei, s-a întors la Roma reluând în întregime îngrijirea chestiunilor juridice canonice și concordatare la CEI, în rolul de delegat al președinției, și asumând reprezentarea episcopilor italieni la comisia episcopatelor din Comunitatea Europeană, unde în 2000 a fost numit vicepreședinte.

La 1 octombrie 2002, Papa Wojtyła l-a chemat în Curia Romană în calitate de președinte al APSA, funcție pe care a desfășurat-o până la 7 iulie 2011. Și anul următor, în consistoriul din 21 octombrie, sfântul Pontif l-a creat și l-a publicat cardinal, încredințându-i diaconia "San Filippo Neri in Eurosia", ridicată pro hac vice la titlu prezbiteral la 12 iunie 2014.

Papa Benedict al XVI-lea, când cu motu proprio din 30 decembrie 2010 a înființat Autoritatea de Informare Financiară (AIF), l-a chemat să o prezideze pe cardinalul Nicora, care a rămas în această funcție până la 30 ianuarie 2014. În afară de asta, din 2007 până în februarie 2013, a fost membru al comisiei de cardinali de supraveghere a Institutului pentru Operele de Religiune (IOR).

Protagonist al mai multor adunări sinodale în Vatican, era și cardinal legat pentru bazilicile "Sfântul Francisc" și "Sfânta Maria a Îngerilor" din Assisi. Și în numele Pontifului, în 2006 a celebrat înmormântarea monseniorului Pasquale Macchi, fost secretar al fericitului Paul al VI-lea.

A fost membru al Congregației pentru Episcopi și al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, și încă era membru al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice, al APSA, al Comisiei Pontificale pentru Statul Cetatea Vaticanului și al Consiliului de Cardinali și de Episcopi instituit la Secțiunea pentru Raporturile cu Statele din Secretariatul de Stat. Printre activitățile sale era și aceea de consultant ecleziastic central al Uniunii Juriștilor Catolici Italieni, în cadrul CEI.

O slujire generoasă adusă Bisericii

De cardinal Angelo Sodano

Dragi confrați cardinali, stimate autorități, rude și prieteni ai regretatului cardinal Attilio Nicora!

"Fericiți cei care mor în Domnul!". Este fericirea evanghelică proclamată astăzi în această bazilică, la celebrarea euharistică pentru iubitul și neuitatul nostru confrate, regretatul cardinal Attilio Nicora.

Sunt cuvintele pe care liturgia de astăzi ni le-a amintit în prima lectură de la această sfântă Liturghie, luându-le din Cartea Apocalipsului. Sunt cuvintele pe care apostolul Ioan ne spune că le-a auzit din cer. Era un glas care-i spunea: "Fericiți cei care mor în Domnul. Da, fericiți - spune Duhul - căci se vor odihni de truda lor, căci faptele lor îi urmează" (Ap 14,13).

Sunt cuvinte care ne întăresc în această oră de durere. Dragul nostru cardinal Nicora ne-a părăsit pe neașteptate la vârsta de optzeci de ani, după o viață consacrată slujirii sfintei Biserici, mai întâi ca preot la Milano, apoi ca episcop la Verona și în sfârșit aici la Roma cardinal, unde a desfășurat o lungă și generoasă slujire a Scaunului Apostolic. Numele său va trăi mereu ca binecuvântare în mijlocul nostru!

Astăzi ne-au adunat aici pentru această celebrare euharistică pentru el. Este o celebrare care are și un aspect deosebit, pentru că are loc în climatul pascal al acestui timp liturgic. Tocmai pentru asta în cântarea la Evanghelie a răsunat și astăzi printre noi cântarea bucuroasă Aleluia pascală. De fapt, Biserica a amintit mereu în cursul istoriei sale acest aspect bucuros al credinței noastre. Sfântul Ieronim deja scria într-o scrisoare a sa că la Ierusalim se cânta mereu Aleluia la sfânta Liturghie, și cu ocazia înmormântării creștinilor.

Această viziune de speranță ne este oferită astăzi și nouă de cele două lecturi din această celebrare euharistică și îndeosebi de Evanghelia pe care tocmai am proclamat-o. Acolo sfântul Ioan ne-a amintit cuvintele pe care Isus le-a spus apostolilor săi în celebrul discurs de la ultima cină: "Să nu se tulbure inima voastră! Credeți în Dumnezeu și credeți în mine!... Voi veni din nou și vă voi lua la mine, pentru ca să fiți și voi acolo unde sunt eu" (In 14,1-3).

Aceasta este viziunea de speranță care trebuie să ne însoțească mereu, și în ora încercării și în momentele mai dificile din viața noastră. Este o atitudine care ne mântuiește, pentru a folosi cuvintele adresate de sfântul Paul romanilor în celebra scrisoare: Spe salvi facti sumus, "în speranță am fost mântuiți" (Rom 8,24).

În această privință mai avem prezentă acea enciclică pe care în 2007 ne-a dat-o Papa Benedict și care avea tocmai acest titlu: Spe salvi!

Frații mei, cu această viziune mângâietoare să ne adunăm astăzi în jurul altarului, pentru a încredința în mâinile milostive ale Tatălui care este în ceruri pe iubitul nostru confrate Attilio. Aici am venit și pentru a-i mulțumi Domnului pentru că ni l-a dat. Cu aceste sentimente, astăzi ne vom lua rămas bun de la acest frate al nostru, în timp ce Sfântul Părinte Francisc va binecuvânta sicriul său și corul va cânta cunoscutul imn din liturgie: "Îngerii să te conducă în paradis și să te însoțească în cetatea sfântă a Ierusalimului... să ai odihnă veșnică"! Aceasta să fie astăzi rugăciunea noastră comună!

(După L'Osservatore Romano, 24-25 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat