Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Egipt, "nu există preocupare pentru siguranță"

De Iacopo Scaramuzzi

Vaticanul nu nutrește preocupare pentru siguranța călătoriei pe care papa o va face vineri și sâmbătă, 28 și 29 aprilie 2017, în Egipt, după recentele atentate împotriva comunității locale copte. Asta a spus directorul sălii de presă vaticane, Greg Burke, subliniind că este triplu scopul călătoriei în țara cu largă majoritate musulmană sunnită: pastoral, pentru catolicii egipteni, ecumenic, pentru copții ortodocși, și interreligios, pentru conferința despre pace la care Francisc va interveni în ateneul musulman Al-Azhar. Papa va fi primit de președintele Abd al-Fattah al-Sisi. Când este posibil, Sfântul Scaun intervine "cu maximă discreție" în privința asasinării lui Giulio Regeni, a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, precizând că oricum este vorba despre "o chestiune între două state", Egipt și Italia.

Călătoria, a spus Burke, "are trei motive: există o dimensiune pastorală, vizita la comunitatea catolică locală mică, dimensiunea ecumenică, pentru întâlnirea cu creștinii din celelalte confesiuni și îndeosebi copții, și dimensiunea interreligioasă a dialogului cu musulmanii". Este "important ca Papa să facă această călătorie, fie pentru că este un moment dificil pentru lumea creștină fie pentru dialogul interreligios", a remarcat el.

"Noi nu suntem preocupați, ei vor ca lucrurile să meargă bine", a rezumat în cursul unui briefing Burke răspunzând la întrebările jurnaliștilor în privința măsurilor de securitate care vor fi prestabilite la Cairo. Personalul vatican care se ocupă de siguranță, a precizat el, nu va fi mai mare decât în celelalte călătorii papale și măsurile prevăzute sunt "cele din celelalte călătorii". "Trăim într-o lume în care siguranța este de acum un element care face parte din viața zilnică", a subliniat directorul sălii de presă a Sfântului Scaun, citând recentele atentate "în Anglia, Franța, Statele Unite", dar "mergem înainte cu seninătate" și, chiar și după dublul atentat împotriva copților din Duminica Floriilor "papa - a amintit Burke - a spus că vrea să meargă înainte și ca semn de apropiere" de comunitățile lovite de violență. Oricum, Francisc "va merge în mașină normală, închisă dar nu blindată: papa a voit așa", a spus Burke.

Jorge Mario Bergoglio pleacă vineri 28 aprilie la ora 10.45 de la aeroportul roman Fiumicino și ajunge la Cairo la ora 14.00, unde, după o rapidă primire oficială, merge la palatul prezidențial la Heliopolis și are o întâlnire privată cu Al-Sisi. Imediat după aceea, merge la Al-Azhar, unde întâlnește în privat pe marele imam Ahmad al-Tayyib, pe care anul trecut l-a primit în Vatican, și apoi împreună cu el merge în aula unde se ține o conferință de pace internațională - fiind prezent și patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu - unde, pe la ora 16.00, rostește primul său discurs public pe pământ egiptean. Francisc vorbește după marele imam, "nu deschide, nici nu închide conferința", a precizat Burke amintind că evenimentul a fost organizat de aceeași Al-Azhar și nu de Sfântul Scaun. Tot în sediul prestigiosului ateneu sunnit, Papa întâlnește după aceea, pe la 16.40, autoritățile, diplomații și reprezentanții lumii culturale și academice egiptene, cărora le adresează un discurs. În sfârșit - al treilea și ultimul discurs al zilei - merge puțin după ora 17.00 în vizită de curtoazie la Preafericirea Sa papa Tawadros al II-lea, conducător al copților ortodocși. În nunțiatură, unde va înnopta, este prevăzut ca papa să întâlnească un grup de copii de la școala comboniană, înainte de cină, și un grup de tineri pelerini la Cairo pentru vizita sa, după cină.

Ziua următoare, sâmbătă 29 aprilie, papa începe ziua prezidând liturghia la ora 10.00 la stadionul aeronauticii militare. În zilele trecute, monseniorul Emmanuel Bishay, episcop de Luxor și președinte al Comitetului de organizare a vizitei lui Francisc în Egipt, a explicat la agenția SIR că "de la o sală acoperită de lângă stadionul din Cairo s-a trecut la stadionul aeronauticii militare", mai încăpător și mai sigur decât ipoteza originară. "Nu cred că n-a fost decis nimic până în urmă cu câteva zile, călătoria a fost organizată în timpuri scurte", a răspuns Burke celui care îi cerea confirmarea faptului că a existat o schimbare a programului. La sosirea sa, pentru a-i saluta pe credincioși, Francisc va face un tur într-un golf car. Prânz cu cei 15 episcopi din conferința episcopală egipteană ("Adunarea ierarhiei catolice", definiția exactă), condusă de patriarhul Ibrahim Isaac Sidrak. În sfârșit, la ora 15.15, Pontiful întâlnește peste o mie de preoți, călugări și călugărițe, seminariști, cărora le adresează al cincilea și ultimul său discurs. Plecarea de la Cairo este prevăzută la ora 17.00, sosirea la aeroportul Ciampino la ora 20.30. În cursul călătoriei papa va vorbi în italiană, cu traducere simultană sau pe marile ecrane, în funcție de evenimente. Cu el, în afară de cardinalii Pietro Parolin, secretar de stat, Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, Jean-Louis Tauran, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, și de monseniorul Angelo Becciu, substitut de la Secretariatul de Stat, va fi prezent unul dintre secretarii personali ai papei, Yoannis Lahzi Gaid, copt egiptean de limbă maternă arabă. Călătoria, a prezentat Sala de Presă vaticană, va fi transmisă de televiziunea egipteană.

Greg Burke n-a anticipat dacă papa va trata, în cursul călătoriei sale, tema controversată a respectării drepturilor umane în Egipt. "Nu anticipez ce va spune papa", a spus el. Îndeosebi celui care-l întreba dacă Francisc va menționa cu Al-Sisi, la putere din 2013, uciderea la începutul anului 2016 a studentului italian Giulio Regeni, angajat să studieze mișcarea sindicală care se opune regimului, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a precizat că "este în mod fundamental o chestiune între două state", Italia și Egipt, și că "papa, ca noi toți care trăim în Italia, este conștient de caz, cu siguranță s-a rugat pentru el și este părtaș la durerea familiei". În general, "în asemenea situații" Sfântul Scaun "când poate vine în întâmpinarea cererilor pentru motive umanitare, dar lucrează cu discreția maximă pentru respectarea tuturor părților: asta s-a întâmplat de atâtea ori, în mod liniștit și eficace".

Cât privește întrebarea cu privire la criticile care se pot aduce papei pentru această călătorie, din "dreapta" pentru că Francisc ar oferi spatele pentru cel care-i persecută pe creștini, din "stânga" pentru că ar accepta să fie primit de un regim autoritar, "nu-i vom face fericiți pe toți", a tăiat-o scurt Burke, "așa cum se întâmplă mereu în călătoriile papei", dar "să vedem ceea ce va avea papa de spus".

De altfel, în ziua dinaintea călătoriei în Egipt, o familie din Betleem îl va învăța pe papa Francisc să facă semnul crucii în arabă. "Astfel papa va fi mai pregătit pentru vizita sa", afirmă copiii Antonio și Lea care cu părinții lor Vincenzo și Carol Bellomo, reprezentanți ai Țării Sfinte, care, afirmă o notă, vor participa la al II-lea Congres Internațional despre Acțiunea Catolică ce va avea loc în Aula Sinodului în Vatican, joi 27 aprilie, prin inițiativa Forumului Internațional al Acțiunii Catolice și a Acțiunii Catolice Italiene în colaborare cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață.

(După Vatican Insider, 24 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat