Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Bartolomeu va fi în Egipt împreună cu papa

De Andrea Tornielli

Patriarhul ecumenic de Constantinopol va fi la Cairo la 28 și 29 aprilie 2017, la invitația marelui imam al moscheii din Al Azhar, Cheikh Ahmed Mohamed el-Tayyib, în aceleași zile ale vizitei papei Francisc. O prezență semnificativă, care unește creștinii și mărturia lor de unitate ca semn pentru pacea în lume, în acest moment dificil, când suflă vânturi de război. Papa de la Roma, patriarhul de Constantinopol vor fi așa de aproape de papa Bisericii copte Tawadros, a cărui comunitate creștină a fost lovită și rănită mortal de atentatele fundamentaliștilor.

Bartolomeu I a fost invitat de el-Tayyib să participe la Conferința Internațională despre Pace, în timpul căreia sunt prevăzute intervențiile lui Francisc și a marelui imam. Despre posibilitatea călătoriei în Egipt vorbise însuși patriarhul ortodox la încheierea Liturgiei Divine de Paște, așa cum afirmă Alberto Negri în Sole 24Ore din 16 aprilie. Bartolomeu a comunicat o scrisoare scrisă la mână de către pontif, în care Francisc îi mulțumea pentru prietenia sa urându-și să-l revadă cât mai curând. Apoi patriarhul a adăugat: "Ocazia ar putea să fie foarte aproape: am fost invitat și eu de Universitatea din Al Azhar la Cairo și la 28 aprilie aș putea să fiu cu papa Francisc cu aceeași ocazie".

Surse apropiate de patriarhia ecumenică de Constantinopol confirmă la Vatican Insider că decizia de a accepta invitația a fost luată și că Bartolomeu va fi la Cairo. Prietenia dintre episcopii de Roma și de Constantinopol, succesori ai apostolilor și fraților Petru și Andrei, a fost mereu foarte cordială. Francisc și Bartolomeu au mers împreună în Țara Sfântă, în mai 2014, și s-au rugat împreună în bazilica Sfântului Mormânt. Papa a voit ca patriarhul să fie alături de el după câteva zile, în grădinile vaticane, în timpul rugăciunii pentru pacea în regiune. În noiembrie, Francisc a vizitat Turcia și a participat la sărbătoarea liturgică pentru comemorarea sfântului Andrei în biserica patriarhală din Fanar. În urmă cu un an, în aprilie 2016, Bartolomeu l-a invitat pe Francisc pentru o vizită fulger în insula greacă Lesbos, unde se află un mare lagăr de refugiați: a fost vorba despre prima călătorie în întregime "ecumenică" a unui papă, pentru că Francisc a rămas tot timpul alături de patriarhul de Constantinopol și de arhiepiscopul de Atena Hyeronimos, fără celebrări sau întâlniri deosebite pentru comunitatea catolică.

Prezența în același timp a papei și a patriarhului ortodox, la întâlnirea din marea universitate sunnită, la puține zile de la atentatele care au însângerat Paștele copților din Egipt este așadar un semn elocvent de unitate și de apropiere între creștinii de diferite confesiuni, după cum exprimă și voința de a dialoga împreună cu acei musulmani care refuză violența și justificarea terorismului și a măcelurilor în numele religiei.

(După Vatican Insider, 19 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat