Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Congresul internațional al Acțiunii Catolice va fi la Vatican

"Acțiunea Catolică este misiune cu toți și pentru toți". Sub această temă, Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) și Acțiunea Catolică Italiană, în colaborare cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, vor organiza, în Aula Sinodului de la Vatican, Congresul Internațional al Acțiunii Catolice și Adunarea generală FIAC, în 27 și 28 aprilie 2017. Din Dieceza de Iași vor participa: Preasfințitul Petru Gherghel și pr. Cornel Cadar, ca invitați, pr. Felix Roca, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice din România, Anca Frona, președinte al Acțiunii Catolice din România, Adriana Ianuș, vicepreședinte pentru sectorul tineri al Acțiunii Catolice din România, și Cristina Mare, președinte al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași.

Congresul se va deschide la 27 aprilie cu o sfântă Liturghie în bazilica "Sfântul Petru", prezidată de Em. sa card. Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului. La congres va fi prezent și Sfântul Părinte, care se va adresa Acțiunii Catolice din lumea întreagă.

În a treia sesiune a lucrărilor, din prima zi, Oana Tuduce, reprezentanta Acțiunii Catolice din România, va susține conferința "Evanghelizatori cu Duhul. Pedagogia Acțiunii Catolice, școală de unitate".

Începând de vineri, 28 aprilie, Forumul Internațional al Acțiunii Catolice se va reuni, la "Casa Tra Noi", la Roma, per a VII-a Adunare electivă FIAC, chemată să aleagă să aleagă membrii noului Secretariat.

În ultima zi, duminică, 30 aprilie, în program este sărbătorirea celor 150 de ani ai Acțiunii Catolice din Italia, în Piața "Sfântul Petru", eveniment la care va participa și papa Francisc, care va susține o intervenție, urmată de recitarea rugăciunii "Regina coeli". Celebrările pentru cei 150 de ani ai Acțiunii Catolice din Italia vor continua cu alte inițiative și întâlniri inclusiv pe parcursul anului 2018.

Programul congresului Acțiunii Catolice 2017 și alte detalii sunt disponibile pe site-ul dedicat al acestui eveniment: congress2017.catholicactionforum.org

Congresul anterior a fost în anul 2004, între 31 august și 5 septembrie, la Roma-Loreto, cu tema "Duc in altum, Acțiune Catolică. Să ai curajul viitorului", la care a fost prezentă și o delegație din România.

*

Logoul congresului din 2017 a fost desenat cu obiectivul de a da mărturie, cu linii simple și culori care reprezintă fiecare dintre continente, despre o Acțiune Catolică prezentă în lume și "în ieșire" misionară, al cărui centru este întotdeauna Isus, reprezentat în cruce și asumând programul pastoral pe care papa Francisc l-a trasat în exortația apostolică Evangelii gaudium, evidențiat în mișcarea săgeții care se îndreaptă în afară în prima tușă și în deschiderea liniilor în ansamblul lor.

Aceste linii trasează lumea urmând meridianele și paralele. Verdele reprezintă Africa, roșul America, albastrul Oceania, galbenul Asia și albul Europa. În fiecare din continente AC este prezentă cu expresii diverse, cu acest nume sau cu alt nume, însă constituită de cele patru note caracteristice luate toate împreună după definiția Conciliului Vatican II (AA, 20).

Completează logoul tema congresului: "Acțiunea Catolică este misiune cu toți și pentru toți", cu referire la paragraful 273 din Evangelii gaudium, pentru că vrem să fim misiune în inima poporului, oferind toată dinamica vieții noastre asociative rodnice în Biserică, mister de comuniune misionară, și în societate.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat