Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În ascultarea tinerilor

La Barcelona cardinalul Baldisseri vorbește despre următorul sinod

Cu următorul sinod al episcopilor toată Biserica intră la școala tinerilor, pentru "a învăța" de la ei, fiind atentă "la persoanele concrete, care nu sunt atomi repetați cărora se cere supunere", așa cum "pastorația nu este o simplă aplicare a regulamentelor sau practicilor reci și birocratice, ci este ascultare, dialog, confruntare, proiect, verificare și relansare". Asta a subliniat cardinalul Lorenzo Baldisseri intervenind la un simpozion desfășurat la Barcelona de la 28 la 31 martie 2017, la inițiativa Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

"Mergea împreună cu ei (Lc 24,15). A-i însoți pe tineri ca să răspundă liber la chemarea lui Cristos" a fost tema lucrărilor, la care secretarul general al Sinodului Episcopilor a intervenit în ultima zi. După ce a evidențiat că perspectiva generală a adunării din 2018 este îndeosebi vocațională, cardinalul a amintit de necesitatea de a ieși "din cercul autoreferențialității narcisiste și mortificante a acelui «cine sunt eu?», care este o trăsătură dominantă a culturii globalizate moderne", pentru a cere "Bisericii însăși și fiecărui tânăr să intre în ritmul întrebării mai pertinente și decisive: «pentru cine sunt eu?»".

Pentru a răspunde la aceste întrebări, secretariatul general a redactat și publicat documentul pregătitor, "care este primul moment important al parcursului" sinodal: "Misiunea acestui text scurt și incisiv - a explicat Baldisseri - este să interpeleze Biserica universală în diferitele sale componente".

În afară de asta, la sfârșitul documentului pregătitor este un chestionar, a cărei completare reprezintă a doua etapă a itinerarului sinodal, "care se realizează în aceste luni și va dura până la sfârșitul lui octombrie". Nu este vorba, a avertizat cardinalul, de "o pură formalitate", pentru că "pe baza răspunsurilor care vor veni, secretariatul sinodului va lucra pentru a avea - probabil în prima jumătate a anului 2018 - instrumentul de lucru care va fi oferit părinților sinodali ca bază a discuției și a confruntării care se va ține" în octombrie anul viitor.

Mutând apoi atenția asupra Europei, raportorul a amintit de "criza demografică existentă în bătrânul continent" și de "provocarea migrațiilor", care "interpelează mai mult ca oricând capacitatea noastră de primire a vieții, de dialog și de integrare. A reda încredere și speranță tinerilor - a comentat el - înseamnă a reîncepe să visăm împreună cu ei, pornind de la buna amintire a Europei". Și pentru că, a adăugat el făcând referință la greutățile noilor generații europene, "protestul, indignarea, refuzul sunt semnale puternice ale unei conștiințe tinere atente și sensibile". Însă fără a subevalua, a avertizat el, apariția "unei tentații crescânde de a parcurge drumurile terorismului și fundamentalismului și de matrice religioasă, care găsește în mulți tineri europeni un teren fertil", dat fiind că "fără o perspectivă și un sens, viața, proprie sau a altuia, pierde orice valoare".

În sfârșit, secretarul general a reafirmat că "a trăi o experiență sinodală" înseamnă "a merge împreună pe același drum" ca totalitate a Bisericii: "Papa, episcopi, preoți, consacrați și consacrate, laici și laice, tineri. Cu curajul de a se pune în discuție, dorința de a verifica propriile convingeri și voința de a relansa propriile practici". În acest sens, cardinalul a indicat patru priorități. Prima este ca "sinodul să fie realmente un sinod" și ca "toți să se simtă interpelați, să poată manifesta convingerile lor, să fie fericiți să împărtășească experiențele și să propună soluții". A doua este ca "să existe o autentică ascultare a lumii tinerilor! De prea multe ori în Biserică se vorbește despre tineri în maniera în care Iob la un moment dat vorbea despre Dumnezeu, adică «din cele auzite»". A treia prioritate este o referință la Biserică pentru ca să se pună "sincer în discuție în acțiunea sa pastorală cu tinerii, verificând ceea ce merge și ceea ce nu merge, căutând drumuri noi". Și a patra este o încurajare "de a visa, de a profeți și de a risca, în lumina Duhului, cărări noi".

În substanță, a încheiat cardinalul, "în parcursul care se desfășoară nu există nimic predeterminat sau «deja decis», ci totul depinde de ceea ce va reieși din munca din Conferințele episcopale și din chestionarul online". Adică acela adresat direct tinerilor cu scopul de a favoriza participarea lor, care - a asigurat el - urmează să fie pusă online de secretariatul general (www.sinodogiovani2018.va).

(După L'Osservatore Romano, 2 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Barcelona: Simpozion european dedicat tinerilor


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat