Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Wojtyła și Pinochet, adevărul despre acea fotografie rod al unei înșelătorii

De Luis Badilla

În urmă cu treizeci de ani, la 1 aprilie 1987, sfântul Ioan Paul al II-lea, imediat după sosirea la aeroportul internațional din Santiago de Cile, la ceremonia de bun-venit, cu fermitate și claritate pentru cel care voia să înțeleagă - și printre cei prezenți era dictatorul general Augusto Pinochet cu generalii săi - a rostit aceste cuvinte: "Ca mesager al lui Cristos, purtător de cuvânt al mesajului său în slujba omului, împreună cu toți păstorii Bisericii, proclam demnitatea inalienabilă a persoanei umane create de Dumnezeu după chipul și asemănarea sa și destinată pentru mântuirea veșnică. Însuflețit de acest spirit, exclusiv religios și pastoral, doresc să celebrez cu voi misterul pascal al lui Isus Cristos, pentru a-l insera mai profund în viața și în istoria patriei voastre atât de iubite. Vom medita în comun învățăturile Domnului, ne vom ruga uniți și în mod comunitar vom încerca să facem în așa fel încât mesajul Răscumpărătorului divin să pătrundă în viețile noastre și în structurile societății, pentru a le transforma după planul lui Dumnezeu, convertind inimile și construind o țară reconciliată".

În aceeași zi în colina San Cristóbal, la picioarele unui uriaș monument dedicat Fecioarei Maria, Papa Wojtyła a adăugat: "Din acest loc la picioarele Mariei, care a fost peste jumătate de secol un far de speranță, salut și binecuvântez pe toți locuitorii țării, de la Arica la Cabo de Hornos până în Insula Paștelui - dar în mod deosebit pe toți cei care suferă în trup și în spirit; bărbații, femeile și copiii din populațiile marginalizate; comunitățile indigene; muncitorii și conducătorii, cei care au îndurat consecințele violenței; tinerii, bolnavii, bătrânii. Găsesc un loc în inima mea de păstor și toți chilienii care din atâtea părți ale lumii privesc cu nostalgie la țara îndepărtată. Ca preot și păstor, mă gândesc cu iubire la toți cei care, cedând în fața forțelor răului, l-au ofensat pe Dumnezeu și pe frații lor: în numele Domnului Isus îi invit la convertire pentru ca să aibă pacea".

O pregătire negociată îndelung

Limbaj măsurat, îndelung studiat și elaborat, cu discursuri văzute și revăzute de mai multe ori și ținute sub control până în ultimul moment. Vizita Papei în Chile în aprilie 1987, unde dictatura militară a lui Pinochet guverna cu mână de fier fără să aibă grijă de respectarea vreunui drept de 14 ani, era printre cele mai dificile făcute până în acel moment (32 de la începutul pontificatului). Pontiful, diplomația vaticană, Biserica din Chile, opinia publică internă și internațională, politica din afara granițelor continentului, toți, erau conștienți de delicatețea misiunii. Presa din jumătate de glob nu numai că era prezentă cu sute de trimiși, ci urmărea pelerinajul minut cu minut. Pentru a trăi un asemenea moment a trebuit să se aștepte până în 1998, anul vizitei lui Ioan Paul al II-lea în Cuba.

Chestiunea principală, aproape unică s-ar spune, era una singură: papa și dictatorul, îndeosebi viclenia și disperarea lui Pinochet, care nu era convins în interiorul său de "bunătatea" vizitei papei pentru regimul său oribil. Generalul se temea de papa și se temea de reacția poporului, în afară de asta se temea - și în asta a fost clarvăzător - de consecințele destabilizatoare pentru regimul său, deși treptate și nu imediate, care puteau proveni din prezența lui Karol Wojtyła. A făcut orice pentru a evita ca papa să-i întâlnească pe toți exponenții opoziției, așa cum s-a întâmplat la 3 aprilie 1987. A încercat până la capăt să evite un discurs al lui Ioan Paul al II-lea adresat conducătorilor opozițiilor. A folosit orice mijloc: diplomația care nu face zgomot, amenințarea, tonul dur și energic, insinuând represalii împotriva Bisericii din Chile cu care raporturile erau foarte rele de mulți ani, îndeosebi cu cardinalul Raul Silva Henríquez, de acum arhiepiscop emerit de Santiago, "cel mai ferm, coerent și evanghelic opozant" al său.

Și Biserica locală și Vaticanul se temeau de Pinochet, de insolența, nemernicia și duplicitatea sa. Putem scrie asta și pentru că l-am cunoscut personal pe general și cu care am vorbit de mai multe ori, chiar cu puține zile înainte de puciul pe care l-a condus cu cruzime chiar dacă până cu un minut înainte spunea că este "un militar care respectă Constituția". Cu Pinochet și cu ai săi pregătirea vizitei a fost lungă și delicată și pentru că pretențiile sale, identice cu acelea ale lui Imelda Marcos, soția dictatorului din Filipine (țară vizitată de papa Wojtyła în 1981), erau nerușinate: să-l însoțească pe pontif în toate evenimentele principale ale programului de șase zile în cinci orașe. Responsabilii pregătirii călătoriei l-au informat în mai multe rânduri pe Pinochet că protocolul pontifical prevedea numai trei întâlniri: sosirea, plecarea și vizita de curtoazie la casa guvernului (La Moneda), însă acest lucru nu i-a plăcut niciodată până acolo încât s-a simțit "marginalizat și maltratat" (din partea vaticană). După mai mulți ani a continuat să relateze cu amărăciune acest eveniment arătând cu degetul împotriva unui "entourage al polonezului" neprecizat mai bine (cuvinte textuale spuse unui ambasador al său).

Fotografia foarte cunoscută

La 2 aprilie 1987, la 9 dimineața era prevăzută, pregătită și organizată cu precizie milimetrică din partea părintelui Roberto Tucci și a colaboratorilor săi vizita de curtoazie a sfântului Ioan Paul al II-lea la palatul prezidențial, La Moneda. Întâlnirea privată trebuia să dureze 10 minute și apoi erau prevăzute alte câteva minute pentru salutarea rudelor mai apropiate. După aceea papa trebuia să meargă imediat la "La Bandera", probabil cel mai sărac cartier din periferia capitalei chiliene de atunci, vizită pe care Karol Wojtyła o considera foarte importantă și pe care voia să o desfășoare cu calm și seninătate.

În schimb dictatura a creat și pregătit un lucru foarte diferit de ceea ce fusese concordat și încercat de mai multe ori. În timpul primelor ore ale dimineții au fost transportate în piața din fața palatului prezidențial aproape 7-8 mii de persoane, susținători ai guvernului ("Vreau să-l văd pe Papa", se spune jurnaliștilor). Apoi, cele 20-25 de minute cât trebuia să dureze toată vizita au devenit peste 45 grație întârzierilor și surprizelor create pentru a face să crească miile de glasuri care veneau din piață ("Juan Pablo Segundo te quiere tot el mundo"... [Ioan Paul al II-lea, te iubește toată lumea]). La un moment dat, rod al "manevrei studiate", la sfârșitul colocviului cu dictatorul, Papa a fost scos pe o ușă neprevăzută în acorduri, cu propunerea clară de a-l pune în fața unei mari perdele negre, moment în care Pinochet s-a adresat Papei astfel: "Sanctitate, afară oamenii vor să vă salute și să vă vadă. Așteaptă o binecuvântare a dumneavoastră". În aceeași clipă, niște militari au dat perdeaua la o parte și au deschis fereastra balconului central al palatului prezidențial care dădea spre piața aflată în sărbătoare. Ioan Paul al II-lea a rămas amuțit, simțindu-se trădat și constrâns să se conformeze manevrelor lui Pinochet care după aceea, prin colaboratorii săi, a transmis o minciună rușinoasă: că Papa Ioan Paul al II-lea i-ar fi dat împărtășania, minciună uriașă care, repetată fără control, încă este promovată ca "autentică".

Iată relatarea unui protagonist al acestei istorii, cardinalul Roberto Tucci, responsabil al organizării vizitei: "Apoi cum să uit fața lui Wojtyła când și-a dat seama de lovitura pe care i-a jucat-o Pinochet în timpul călătoriei în Chile în 1987? L-a făcut să apară împreună cu el la balconul palatului prezidențial, împotriva voinței sale. Ne-a luat pe toți în râs. Noi cei din suită am fost conduși într-un salon în așteptarea colocviului privat. Conform celor stabilite - pe care le-am concordat din dispoziția precisă a Papei - Ioan Paul al II-lea și președintele nu trebuiau să apară pentru a saluta mulțimea. Wojtyła era foarte critic față de dictatorul chilian și nu voia să apară alături de el. Eu pândeam mereu ușa care lega salonul, unde eram noi cei din suită, cu camera în care erau Papa și Pinochet. Însă cu o manevră studiată i-au scos pe altă ușă. Au trecut prin fața unei mari perdele negre închise - ne-a povestit după aceea Papa furios - și Pinochet l-a oprit acolo pe Ioan Paul al II-lea, ca și cum trebuia să-i arate ceva. Perdeaua a fost dată la o parte dintr-o dată și Pontiful s-a aflat în fața balconului deschis spre piața plină de oameni. N-a putut să se retragă, dar îmi amintesc că atunci când și-a luat rămas-bun de la Pinochet l-a înghețat cu privirea. Alfonsín, în Argentina, a fost mai respectuos și n-a pretins deloc să apară alături de el. În schimb în Africa regi, dictatori și guvernanți corupți îl trăgeau din toate părțile pentru a profita de imaginea lui. El știa asta, dar era un cont de plătit pentru a-i întâlni pe oameni. Era îndurerat de asta, dar suporta. Apoi cu noi se descărca. Și când vorbea, nu precupețea denunțările" (L'Osservatore Romano, 23 decembrie 2009).

Pinochet, la 6 aprilie 1987, și-a luat rămas-bun de la Papa Ioan Paul al II-lea, umflat de mulțumire. Considera că a "învins". Numai după mai mulți ani și-a dat seama de două lucruri: că Sfântul Părinte în câteva clipe, în palatul guvernului, înțelesese până la capăt cine era el cu adevărat și apoi, că Papa pe care el se lăuda că l-a înșelat semănase sfârșitul său.

(După Vatican Insider, 1 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat