Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Provincia franciscană în sărbătoare

La Institutul Teologic Franciscan din Roman, în ziua de 20 martie 2017, Provincia "Sfântul Iosif, soțul preasfintei fecioare Maria", a sărbătorit solemnitatea sfântului Iosif, patronul Provinciei noastre franciscane. Sfânta Liturghie a fost celebrată de fr. Teofil Petrișor, ministru provincial, în prezența a numeroși frați-preoți concelebranți. La această Liturghie pe lângă profesori, studenți, elevi, persoane consacrate și mulți credincioși am avut deosebita bucurie de a-i avea în mijlocul nostru pe frații novici de la Prăjești.

Sfânta Liturghie a fost animată de către frații de la Institut. La începutul omiliei părintele Virgil Blaj (secretar provincial), a amintit de enciclica Redemptoris Custos, a sfântului Ioan Paul al II-lea. Potrivit acestei enciclice, nimeni, cu excepția sfintei Fecioare Maria, nu a participat într-un mod atât de aproape la misterul Întrupării și Răscumpărării de către Fiul lui Dumnezeu venit în lume, cum a participat sfântul Iosif. Acesta a participat ca soț al preasfintei Fecioare Maria și tată purtător de grijă a lui Isus. De asemenea, sfântul Iosif s-a îngrijit atât de bine, i-a ocrotit, i-a protejat, într-un mod excepțional și exemplar pe mama Fiului lui Dumnezeu. Calitățile umane pe care sfântul Iosif le-a avut nu au fost suficiente fără credința sa. Noi ce fel de credință avem? Noi cum credem? Motivul principal pentru care îi celebrăm pe sfinții este să le urmăm exemplu.

Părintele Virgil Blaj a schițat portretul sfântului Iosif pornind de la Scrisoarea către Evrei, care face un elogiu al oamenilor de credință, deși nu amintește nimic de sfântul Iosif. Așadar, prezentând faptele lor de credință ca fiind drepte, și sfântul Iosif este reprezentat, prin urmare, ca fiind un bărbat drept. Scrisoarea către Evrei specifică faptul că cel drept trăiește din credință. Un astfel de exemplu este și sfântul Iosif care s-a îngrijit de Fiul lui Dumnezeu.

În ultima parte a omiliei a fost reliefat faptul că cei chemați de Dumnezeu au arătat disponibilitate, iar acest lucru presupune o detașare de lume. "Iosif, Fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria!" O altă însușire este ascultarea, iar Iosif a trăit în ascultarea credinței, pentru că a ascultat de Îngerul Domnului. Ascultarea este necesară pentru împlinirea noastră ca oameni în fața lui Dumnezeu. Credința implică și așteptarea potrivit Sfintei Scripturi. Dumnezeu își îndeplinește promisiunile la timpul și momentul său, nu atunci când dorim sau așteptăm noi. Sfântul Iosif ne învață că prin discreție lăsăm loc lui Dumnezeu în viața noastră. Un ultim aspect este slujirea care este o condiție esențială pentru a intra în împărăția cerurilor. Un îndemn a fost adresat tuturor acela de a trăi din credință, urmând exemplul sfântului Iosif, de a trăi în ascultare și slujire.

La sfârșitul sfintei Liturghii părintele provincial Teofil Petrișor a ținut în primul rând să mulțumească tuturor fraților pentru implicare, trăirea în fraternitate și pentru slujirea în cadrul Provinciei Franciscane. Un alt cuvânt de mulțumire a fost adresat tuturor credincioșilor prezenți la această sărbătoare.

Fr. Marius Andrei Martișca

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de facebook a Institutului Teologic Franciscan din Roman: https://www.facebook.com/institutulfranciscan.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat