Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: O "oboseală" care "învigorează". A 3-a duminică din Postul Mare

Domnul ajunge în Samaria, "obosit de drum". Se oprește la fântâna lui lacob. E atât de neobișnuit să citim că Isus care vestește fără întrerupere venirea împărăției prin cuvinte și fapte, care vindecă neobosit mulțimile ce se îngrămădesc în jurul lui, care domină forțele răului, care renunță la somn pentru a se retrage în rugăciune, acum este obosit!

Ce "călătorie" l-a epuizat atât de tare? Evanghelistul Ioan ne vorbește înainte de episodul sosirii la fântână de o polemică între Isus și farisei. Sau poate "oboseala" este rezultatul neînțelegerii și refuzului de care are parte în misiunea sa... Mai mult decât picioarele sale, inima și sufletul său simt oboseala.

Astfel că se oprește la fântână unde întâlnește o femeie samariteană. Aceasta merge la fântână la ora cea mai nepotrivită din zi. Isus întâlnește o persoană "diferită", "nepotrivită", cu care n-ar fi trebuit să intre în dialog, în mentalitatea timpului său: o femeie, o străină, o păcătoasă. Dar Isus întră în dialog cu ea: îi cere să-i dea să "bea", pentru ca apoi să trezească în ea dorința pentru ceea ce el însuși are să-i dăruiască.

Dar atunci ce loc are oboseala în această relatare? Poate că evanghelistul vrea să sublinieze că, chiar și pentru învățătorul, întâlnirea cu acea străină, diferită, devine o ocazie pentru a-și reînviora inima obosită. De fapt nu este adevărat că atunci când noi dăruim ceva din profunzimea ființei noastre, rodul este o binecuvântare și pentru noi? Dăruind, dobândim. La fel cu credința, când o dăruim altora, se reînnoiește și credința noastră.

Isus este Fiul lui Dumnezeu, care a asumat natura noastră umană, s-a făcut om ca și noi, a simțit oboseala așa cum o simțim și noi, a luat asupra sa păcatul pe cruce.

Isus devine astfel "templul" întâlnirii cu Dumnezeu care ne dăruiește apa vie a Duhului Sfânt, Duhul iubirii. El dorește să ne întâlnească și pe noi, ca pe femeia samariteană, pentru a ne transforma, pentru a ne "reînviora" viața cu harul său, pentru ca noi, la rândul nostru, să fim izvor de apă vie pentru toți cei "diferiți" de noi pe care îi întâlnim în această lume însetată de adevăr și iubire.

Rugăciune:

Doamne, la fel ca samariteana, suntem în prezența ta cu multe nevoi: de a fi bine primiți, de a fi înțeleși, de a fi iubiți... Dorim să primim de la inima ta străpunsă (mai mult decât obosită!), puterea harului tău pentru a transforma viețile noastre în izvoare pentru oameni. Amin.

Pr. Massimo Tellan

Preluare www.pauline.ro


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat