Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Martorii lui Iehova: în pericol prezența lor în toată Rusia

Ministerul de Justiție a prezentat la 15 martie 2017 la Curtea Supremă o cauză pentru a fi declarată "asociație extremistă" centrul administrativ al Martorilor lui Iehova. Dacă această cauză va avea succes, activitatea religioasă a Martorilor lui Iehova va fi interzisă în toată Rusia și proprietatea centrului administrativ va fi confiscată de stat. Comunităților Martorilor lui Iehova le va interzis să se adune și cei care vor încălca această decizie vor fi urmăriți penal ca fiind dedicați "activităților extremiste".

Problemele sunt de mai mulți ani. Martorii lui Iehova au fost mereu priviți cu suspiciune: întâlnirile lor au îndurat raiduri ale poliției; publicațiile lor au fost sechestrate; a fost interzis să se meargă din ușă în ușă. Legile anti-terorism, foarte generice, au etichetat cel puțin 90 de publicații ale Martorilor lui Iehova ca "extremiste" pentru că au evaluări "negative" față de celelalte religii și pentru că îi determină pe membrii să nu facă serviciul militar.

Cauza va fi urmărită de judecătorul Nikolai Romanenkov. "Odată ce vor examina cazul - a afirmat un secretar de la Curte - judecătorul va stabili când va începe audierea și dacă va fi cu ușile închise. Toate informațiile vor fi publicate pe situl web al Curții".

La 27 februarie, Ministerul de Justiție a terminat o inspecție a structurii și a activităților centrului administrativ al Martorilor lui Iehova. La sfârșitul inspecției, Svetlana Borisova, Galina Filatova și Izmaylova, funcționari de la departamentul pentru organizațiile religioase din Ministerul de Justiție, au întocmit un raport de 32 de pagini despre condiția actuală a grupului religios. Raportul conclude că în pofida avertismentelor Procuraturii Federației Ruse, "subdiviziunile structurale ale centrului administrativ sunt angajate în activități extremiste, care încalcă drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului și dăunează persoanelor, ordinii publice și siguranței naționale". Conform raportului, centrul administrativ al Martorilor lui Iehova este responsabil pentru că a furnizat informații "imprecise" despre importarea a numeroase texte de literatură "extremistă" venite în Rusia în 2014 cu toate că au fost declarate ilegale.

Curtea Supremă a inserat 95 de texte religioase ale Martorilor lui Iehova în lista națională a materialelor extremiste. Mulți dintre membrii au fost amendați și urmăriți pentru posesia acestor texte. Conform Forum 18, din 2007 au fost un total de 39 de avertismente și indicații oficiale cu privire la "inadmisibilitatea activităților extremiste" în 29 de regiuni ale țării. În martie 2016, și centrul administrativ al Martorilor lui Iehova din Sankt Petersburg a primit avertismentul oficial.

Martorii lui Iehova nu sunt unicul grup lovit. Curtea Supremă a susținut cauzele pentru dizolvarea Conferinței centrale a Bisericii metodiste unite ruse (ianuarie 2016) și a Congresului islamic unit rus (aprilie 2016). Însă dizolvarea acestor societăți n-a fost motivată de acuze de "extremism", ci numai pentru că nu au trimis rapoarte anuale autorităților și pentru informațiile "imprecise" în registrele federale de taxe. În Rusia există deja 58 de organizații interzise, printre ele sunt și șapte comunități ale Martorilor lui Iehova la Taganrog, Samara, Abinsk, Stariy Oskol, Belgorod, Elista și Oryol.

În țară, Martorii lui Iehova au cel puțin 172.000 de membri. În timpul Comemorării morții lui Isus, evenimentul cel mai important din an, numărul de credincioși crește până la circa 300.000. În prezent în Rusia există 397 de organizații înregistrate; peste 2.500 de organizații nu sunt aprobate de guvern.

(După AsiaNews, 18 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat