Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Egipt în aprilie, o călătorie ecumenică și interreligioasă

De Salvatore Cernuzio

Înainte de Fatima, înainte de Columbia, de India și de Bangladesh, va fi Egiptul etapa care va inaugura seria de călătorii internaționale ale papei Francisc din 2017. Pontiful va merge acolo la 28 și 29 aprilie 2017, așa cum s-a confirmat astăzi de directorul Sălii de Presă a Vaticanului, Greg Burke, care într-o notă anunță: "Primind invitația președintelui Republicii, a episcopilor din Biserica catolică, a Sanctității Sale papa Tawadros al II-lea și a marelui imam al Moscheii Al Azhar, șeicul Ahmed Mohamed el-Tayyib, Sanctitatea Sa papa Francisc va face o călătorie apostolică în Republica Arabă din Egipt de la 28 la 29 aprilie 2017, vizitând orașul Cairo. Programul călătoriei va fi publicat în curând".

Este vorba despre a șaptesprezecea călătorie apostolică internațională a papei argentinian, a patra într-o țară majoritar musulmană după cele din Iordania și din Turcia (2014) și din Azerbaidjan (2016). Mai ales este vorba despre o etapă crucială în dialogul cu islamul sunnit, pentru care universitatea Al-Azhar - cu care Sfântul Scaun a reluat raporturile din februarie 2016, după cinci ani de "îngheț" - este una dintre cele mai prestigioase și autoritare reprezentante.

Călătoria în Egipt fusese anticipată de vaticanista Stefania Falasca în cotidianul Avvenire, care dezvăluia că la 6 februarie patriarhul Ibrahim Isaac Sedrak și episcopii aflați în vizita ad limina a Bisericii patriarhale de Alexandria a copților a prezentat în scris o invitație formală pontifului. Apoi însuși Bergoglio a făcut aluzie la călătorie într-un interviu acordat ziarului german Die Zeit în urmă cu zece zile circa. În ultimele săptămâni s-au pronunțat diferite voci care indicau în ultimele zile din mai, deci cu puțin înainte de începutul lui Ramadan și puțin după vizita pontifului în Portugalia, datele călătoriei papale. Însă Sala de Presă a Vaticanului a dezmințit repede declarând că această călătorie încă era "în studiu" și că n-au fost încă definite nici datele nici programul.

Un gest de prudență în spatele căruia cu siguranță se ascund motive de siguranță, luând în considerare că teritoriul egiptean a fost în ultimele săptămâni scenariul unui puternic val de violență jihadistă care i-a luat în vizor pe creștinii din regiunea mai apropiată de granițele cu fâșia Gaza. De fapt nu se uită măcelul răsunător din 11 decembrie de la Cairo, precum și omuciderile din nordul Sinaiului și concentrarea forțelor armatei în urmă cu câteva zile împotriva grupurilor teroriste.

De fapt, pare exclus deocamdată că Bergoglio poate să meargă în zonele de la Sinai, cum a făcut în schimb Ioan Paul al II-lea în vizita sa istorică din 2000; vizita va rămâne circumscrisă deci la Cairo, a remarcat purtătorul de cuvânt Burke. Subliniind particularitatea celor patru invitații primite de papa din partea președintelui Al-Sisi, a Bisericii catolice locale, a Bisericii copte și a lui Al-Azhar (toate întâlnirile vor avea loc în cele două zile de călătorie), el a subliniat "cele trei elemente fundamentale" ale vizitei: "pastoral, ecumenic și desigur interreligios" prin întâlnirea de la Al-Azhar.

Chiar în Ateneu s-a pregătit terenul pentru venirea papei, cu vizita din 22 și 23 februarie a cardinalului Jean Louis Tauran, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, care a luat parte la un Simpozion despre extremisme. Cu acea ocazie a fost semnată și o declarație comună pentru a reafirma angajarea comună în lupta împotriva fanatismelor și violențelor în numele religiei. Și acesta din urmă a fost un alt pas înainte în raporturile reciproce după reluarea culminată la 23 mai 2016 cu întâlnirea în Vatican dintre papa Francisc și marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib.

În schimb, n-au fost niciodată întrerupte raporturile cu Biserica coptă-ortodoxă de Alexandria, Biserica creștină cea mai mare din Orientul Mijlociu, și cu cel mai mare reprezentant al său, papa Tawadros al II-lea, din totdeauna inserat de Bergoglio în lista "fraților" săi. De fapt Francisc n-a ezitat să-l contacteze pe patriarh după atentatul din decembrie pentru "a manifesta cele mai sincere sentimente de apropiere și de condoleanțe Bisericii copte și tuturor creștinilor din Egipt", și "pentru a ne susține cu cuvintele sa de iubire și de credință", cum a revelat însuși Tawadros. Care, într-un interviu la agenția SIR, declara: "Papa Francisc este un om însuflețit de duhul divin. Am întâlnit pe Sanctitatea Sa la 10 mai 2013 în Cetatea Vaticanului și în acea zi am simțit că el este fratele meu binecuvântat care ne susține cu rugăciunea, cu experiența spirituală și cu învățăturile scrise din care viața noastră poate scoate mare binefacere".

În același interviu patriarhul copt exprima și "dorința vie ca Sanctitatea Sa să vină ca să viziteze Egiptul nostru". O dorință care acum devine realitate.

(După Vatican Insider, 18 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat