Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ep. Petru Pleșca - 40 de ani de la moarte

Se împlinesc, la 19 martie 2017, 40 de ani de la moartea episcopului Petru Pleșca. Era solemnitatea Sfântul Iosif din anul 1977. Episcopul era așteptat la Seminar pentru a celebra hramul. Nu a mai ajuns.

Conform martorilor care mai sunt în viață (pr. Alois Bișoc și sr. Maria Solomon), în dimineața acelei zile, pregătindu-se să ajungă la Seminar, i s-a făcut rău și s-a așezat pe canapeaua din holul din fața camerei sale de la episcopie. A primit sfintele sacramente probabil de la pr. Alfons Donea și a venit și medicul. Nu s-a mai putut face nimic, suferise un atac de cord și a închis ochii pentru acest pământ.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus în clădirea episcopiei. Seminariștii, rând pe rând, au făcut de gardă, schimbându-se la două ore. Printre ei s-a aflat și cel care mai târziu avea să devină PS Aurel Percă. La slujba din fața catedralei a predicat pr. Mihai Rotaru. După dorința sa, a fost înmormântat în biserica actuală din Oituz, unde a fost paroh aproape 30 de ani. Celebrarea a fost prezidată de pr. Andrei Gherguț, iar predica a fost ținută de pr. Petru Mareș. Au participat numeroși preoți și credincioși.

În Matricola de înmormântări a Parohiei Oituz (vol. IX, p. 12), la rubrica "Observații" este notat: "Ceremonia funebră a Preasfințitului Petru Pleșca a avut loc la Iași în fața catedralei diecezane, după care în seara zilei de 23 martie a fost adus la Oituz, unde a fost mult timp paroh și ordinarius al diecezei. Credincioșii s-au rugat toată noaptea la catafalcul lui, iar în dimineața următoare s-a celebrat sfânta Liturghie de pr. Andrei Gherguț, în prezența a 84 preoți catolici și trei preoți ortodocși, după care a fost purtat în procesiune în jurul bisericii parohiale de către tinerii din Oituz, îmbrăcați în costume naționale și depus lângă altarul Maicii Domnului, așa cum și-a dorit el în timpul vieții". Pe crucea din marmură de la mormânt este scris: "Aici odihnește / în Domnul / Episcopul / Petru Pleșca / 1905-1977 / Fac ut ardeat cor meum / Să se odihnească / în pace".

S-a născut la 5 februarie 1905 la Fântânele Vechi, județul Iași. A studiat în seminariile din Iași și București, după care a fost trimis să-și continue formarea teologică în Colegiul "Bringole-Salle" din Genova (Italia), unde a fost hirotonit preot la 30 mai 1931. Întors în țară, la 12 iulie 1931 a celebrat prima Liturghie în satul natal, a fost numit paroh de Bârgăuani, iar apoi paroh de Grozești. Între 1942 și 1946 i-a fost încredințată conducerea Seminarului din Iași, într-o perioadă foarte grea datorată războiului și refugiului la Beiuș. A scris articole în revista "Lumina creștinului" și în Almanahul "Presa Bună" dinainte de 1948.

În 1946 a revenit la Grozești, iar după arestarea celor doi ordinarii substituti - preoții Gheorghe Peț și Wilhelm Clofanda -, la 11 martie 1951, a preluat conducerea Diecezei de Iași în calitate de ordinarius substitutus, la 27 aprilie 1951 fiind recunoscut și de Ministrul Cultelor. În 1965, în ultimul an al lucrărilor Conciliului Vatican II, autoritățile comuniste i-au permis să plece la Roma pentru a asista la Conciliu în calitate de expert. Papa Paul al VI-lea a dispus să fie consacrat, în Capela Sixtină, la 16 decembrie 1965, ca episcop titular de Voli in partibus, pentru facilitarea hirotonirii absolvenților Institutului Teologic din Iași, care până la acea dată trebuiau să se deplaseze pentru hirotonire la Alba-Iulia, întrucât episcopul Marton Aron era singurul în "libertate".

A condus dieceza într-o perioadă grea de regim comunist. În cei 26 de ani de păstorire a diecezei, episcopul Petru Pleșca a reușit să ofere seminariștilor perseverenți în vocație posibilitatea de a-și continua formarea preoțească la Institutul Teologic din Alba-Iulia (1952-1956), a redobândit clădirea Seminarului din Iași, la 3 octombrie 1956 (în timpul păstoririi lui au fost în Seminar 177 de studenți dintre care 102 au ajuns preoți), a sfințit 60 de preoți în mai multe serii (1966, 1968, 1971, 1975; încă mai sunt în viață 36 de preoți care au fost hirotoniți de Preasfinția Sa), a obținut burse de studiu pentru preoți (începând cu 1973), a deschis 29 de parohii noi (în 1948 erau 40, în 1977 erau 69), a binecuvântat construirea unor biserici (printre acestea: Tămășeni, Nicolae Bălcescu, Mărgineni, Șcheia, Adjudeni), a adus rămășițele pământești ale ep. Mihai Robu de la Beiuș, depunându-le în catedrala din Iași; chiar dacă nu i s-a permis în număr suficient, s-a îngrijit ca în dieceză să fie calendarul de perete, catehismul, cărți de rugăciuni, texte necesare introducerii reformei liturgice etc. Fără să știe sigur că este decedat, a cerut eliberarea din închisoare a ep. Anton Durcovici la 12 ianuarie 1954 și 7 iulie 1955.

"În pofida necazurilor și a umbrelor inerente împrejurărilor grele de păstorire - nota pr. Anton Despinescu într-un articol din 2005 -, episcopul Pleșca era optimist, încrezător în Dumnezeu și în ocrotirea deosebită a Maicii Sfinte".

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat