Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Pastorația Biblică: Sugestii pentru Duminica Bibliei

În scrisoarea apostolică, Misericordia et misera, Sfântul Părinte papa Francisc și-a exprimat dorința ca fiecare comunitate creștină să-și arate dragostea și prețuirea față de Cuvântul lui Dumnezeu prin dedicarea unei duminici din timpul liturgic în mod special Bibliei. PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, printr-o scrisoare pastorală adresată întregii dieceze, a stabilit ca în fiecare an să se dedice Bibliei Duminica a IV-a din timpul Postului Mare.

Așadar, vom celebra anul acesta, la 26 martie 2017, în Duminica Laetare, pentru prima oară Duminica Bibliei.

Episcopul deleagă Oficiului pentru Pastorația Biblică misiunea de a ajuta fiecare comunitate de credință din dieceză să celebreze cu demnitate și cu convingere de credință această inițiativă pastorală pentru a sensibiliza poporul creștin să se apropie de Biblie, să o iubească, să o citească, să o mediteze și să încerce să o trăiască în viața de fiecare zi.

Oficiul pentru Pastorația Biblică dorește prin această scrisoare să concretizeze această inițiativă.

Așadar, pentru o frumoasă și rodnică celebrare a Duminicii Bibliei, comunitățile Diecezei de Iași pot pune în practică următoarele inițiative pastorale:

  • o mică procesiune cu evangheliarul (sau cu lecționarul) prin biserică, însoțindu-l cu lumânări aprinse și tămâie în timpul cântării "Laus tibi Christe", pentru a scoate în evidență sacralitatea Bibliei. Pot fi implicați lectori sau persoane consacrate.

  • scoaterea în evidență în acea duminică a amvonului prin împodobirea lui.

  • în momentul proclamării Evangheliei, lumânările care au fost folosite la procesiune vor putea fi ținute la dreapta și la stânga amvonului.

  • pe situl oficiului (www.opbiasi.wordpress.com) veți putea găsi materiale pastorale pe categorii de vârstă:

    • predici de sensibilizare biblică pentru copii, tineri și adulți,

    • cateheze și modele de lectio divina pentru aceleași trei categorii de credincioși. Sigur, catehezele și momentele de lectio divina pot fi făcute și în zilele premergătoare duminicii Bibliei.

      Preoții sunt rugați ca la predica din Duminica Bibliei să încurajeze credincioșii să citească Biblia, să o mediteze și să o iubească.

  • Întrucât a apărut Bibia "fără note", care va fi prezentată oficial de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași, la Liturghia solemnă pontificală chiar în acea Duminică a Bibliei, preoții din dieceză sunt rugați să facă prezentarea ei în parohia în care activează.

    • Informații referitoare la această ediție a Bibliei vor putea fi găsite tot pe situl oficiului. Ar fi util ca prezentarea ei să fie făcută și material, adică să fie arătată concret credincioșilor.

    • Tot pe situl oficiului se vor putea găsi multe materiale tipice pentru pastorația biblică, precum și informații din dieceză referitoare la diferitele inițiative de pastorație biblică.

    • Este prezentată și componența oficiului. Membrii acestuia și-au oferit disponibilitatea de a da informații și răspunsuri celor interesați de chestiuni referitoare la Biblie.

  • Se va putea face, în duminica respectivă, un moment de adorație sau vecernie, folosind eventual materialele de pe site sau creând altele. Important este ca respectivul moment de rugăciune să fie orientat spre sensibilizarea credincioșilor la citirea Bibliei și la rugăciunea biblică.

  • În dorința de a transmite credincioșilor venerația noastră față de Cartea Sfintei Scripturi, așa cum a fost ea tipărită de-a lungul timpului, ar fi util să încercăm împreună să adunăm de la credincioși ediții vechi ale Bibliei pentru a face un fel de muzeu diecezan al Bibliei, care să ne ajute să remarcăm cum a fost tipărită Biblia în limba română. V-am ruga tare mult ca în Duminica Bibliei să anunțați la sfânta Liturghie: Cine are cărți vechi, în special părți din Biblie sau Biblii vechi și vrea să le doneze pentru acest muzeu, să le aducă la parohia Sfinției Voastre. Apoi, v-am ruga să ne anunțați ca să vedem cum să intrăm în posesia lor. Poate fi și această inițiativă un mod de a venera Cuvântul lui Dumnezeu.

Știm, pe de altă parte, că în multe comunități (parohiale sau călugărești) au loc deja tot felul de activități cu tentă biblică. Am dori să vă rugăm să semnalați Oficiului pentru Pastorația Biblică dacă în comunitatea dvs. au loc - chiar și numai sporadic - astfel de inițiative biblice: meditații biblice, rugăciuni biblice, lectio divina, campusuri pentru copii sau tineri inspirate din episoade biblice, lectură biblică, întâlniri pe teme biblice etc. Am vrea să adunăm aceste informații, să le încurajăm, să le ajutăm, dacă e necesar: într-un cuvânt să le facem cunoscute, dând astfel și altora motive și modele de activități biblice.

Mulțumindu-vă pentru disponibilitatea și implicarea în celebrarea acestei prime Duminici a Bibliei, după indicația Sfântului Părinte papa și hotărârea PS Petru Gherghel, rămânem la dispoziția Sfințiilor Voastre pentru orice alt detaliu sau pentru orice tip de suport menit să ajute la frumusețea acestei Duminici a Bibliei sau/și a pastorației biblice. Ne încredințăm Mariei, mama Cuvântului Întrupat și o rugăm să ne mijlocească harul bucuriei întâlnirii cu Isus, Cuvântul veșnic al Tatălui, anunțat în Vechiul Testament și proclamat de Noul Testament.

Fă-ne, Doamne, să trăim după Cuvântul tău! (cfr. Ps 119,28)

Cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, episcop de Iași

Pr. Eduard Patrașcu
Oficiul pentru Pastorația Biblică

* * *

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală cu privire la Duminica Bibliei în Dieceza de Iași

A apărut Biblia fără note


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat