Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ceea ce ne unește

Vesperele anglicane celebrate pentru prima dată în bazilica "Sfântul Petru"

Un moment istoric. Așa au definit arhiepiscopul Arthur Roche, secretar al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, și arhiepiscopul David Moxon, director al Centrului anglican din Roma, au definit celebrarea vesperelor după Book of Common Prayer al Bisericii din Anglia, care pentru prima dată a avut loc, luni, 13 martie 2017, în bazilica vaticană.

La altarul catedrei, în locul unde sfântul Grigore cel Mare, apostolus anglicanorum a fost consacrat episcop, s-a desfășurat rugăciunea de seară prezidată de arhiepiscopul Moxon cu însoțirea corului Merton College din Oxford. Este semnificativă alegerea datei, legată de vechea comemorare liturgică a sfântului Grigore (12 martie), dar și de a patra aniversare a alegerii papei Francisc. Semn elocvent, cel al rugăciunii comune, al drumului ecumenic care angajează catolici și anglicani și care a înregistrat recent o altă etapă istorică prin vizita pontifului la comunitatea anglicană din Roma în biserica All Saints.

"Iubirea lui Dumnezeu - a spus arhiepiscopul Roche în omilie - și dorința noastră de a-l adora sunt ceea ce ne unește ca și creștini, anglicani și catolici, întorcându-ne asupra pașilor noștri și îndreptând privirile noastre noi asupra unui teren de provocare ecumenică și de speranță". Cu puțin înainte, în timpul invocațiilor, reverendul Marcus Walker, vice-director al Centrului anglican, a amintit rugăciunea lui Isus la ultima cină: "Fă ca să fie una". Și amintind "în pocăință și umilință, că a eșuat în îndeplinirea poruncii sale", l-a invocat pe Duhul Sfânt să "ne facă apți să experimentăm suferința cauzată de diviziune, să vedem păcatul nostru și să sperăm dincolo de orice speranță". Un gând special a fost dedicat papei Francisc la aniversarea alegerii: "aducem mulțumiri - s-a făcut rugăciunea - pentru modul în care el paște turma care i-a fost încredințată, atrage creștinii din atâtea tradiții și le amintește tuturor, încă o dată, strigătul Evangheliei care ne cheamă să-i slujim pe cei săraci".

Figura sfântului Grigore cel Mare, pontiful care i-a încredințat sfântului Augustin de Canterbury evanghelizarea Britaniei, a însoțit acest moment intens de rugăciune comună. I-a reparcurs biografia arhiepiscopul Roche care, în omilie, a subliniat două aspecte care trebuie recuperate ca moștenire prețioasă pentru cel care "merge împreună în căutarea unei unități mai mari". Înainte de toate titlul pe care papa Grigore l-a ales pentru succesorul lui Petru, servus servorum Dei: "Călătoria noastră, mersul nostru împreună în acest pelerinaj în căutarea ecumenică a unității - a spus el - ne invită să devenim slujitori unii altora recunoscându-ne în cuvintele Domnului: «Tot așa și voi, când faceți toate cele care vă sunt poruncite, spuneți: Suntem servitori inutili» (Lc 17,10)".

Și a adăugat: "Iubirea noastră reciprocă trebuie să fie mereu umilă și neobosită", pentru că "la sfârșit harul lui Dumnezeu e cel care realizează ceea ce noi vrem să realizăm" și "Isus Cristos e cel pe care-l proclamăm și nu pe noi înșine".

În al doilea rând, a spus prelatul, este nevoie ca toți creștinii să se inspire din "zelul misionar" care a fost caracteristica sfântului Grigore. "Nu trebuie să uităm niciodată, așa cum a afirmat recent Papa Francisc, că Biserica s-a născut în ieșire. A fost închisă în cenaclu și apoi a venit afară. Și trebuie să rămână în lumea externă. Nu trebuie să se închide din nou". De aceea catolicii și anglicanii trebuie "să se încurajeze unii pe alții și să se susțină" în această misiune.

"Sub marele vitraliu al Duhului Sfânt - a încheiat secretarul Congregației pentru Cultul Divin amintind de iconografia care-l reprezintă pe Mângâietorul care îi șoptește la ureche sfântului Grigore - să ne rugăm pentru ca asemenea sfântului Grigore, și noi să fim deschiși la șoaptele Duhului, în așa fel încât să avem curajul și credința de a continua să ne rugăm și să lucrăm pentru a depăși barierele care rămân, pentru a dărâma zidurile de despărțire și diviziune", pentru ca "inimaginabilul, sau ceea ce acum pare așa de dificil, să poată fi făcut posibil în Cristos Isus".

Și la încheierea vesperelor, în timp ce toți celebranții mergeau în procesiune spre mormântul sfântului Grigore, corul a cântat imnul care se termina cu cuvintele: "O Biserică. O credință. Un Domn".

(După L'Osservatore Romano, 15 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat