Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Zi de reculegere pentru cercetași

Sâmbătă, 11 martie 2017, tineri din Pildești, Hălăucești și Sagna au participat la o zi de reculegere organizată de CL "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești în incinta casei din Hălăucești a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi.

Ziua a început cu o rugăciune în capelă în care toți ne-am îndreptat gândurile spre Isus pentru a avea o zi benefică sufletului nostru. Postul Mare reprezintă un timp unic pentru sufletul nostru în care reflectăm calea pe care Isus a pătimit ca să moară pentru noi.

După rugăciune, a urmat un joc de cunoaștere prin care ne-am împrietenit, am fost veseli și am aflat despre fiecare câte ceva. Pr. Pavel Mărtinaș, vicar la Pildești și responsabil cu cercetașii catolici din Moldova, a ținut prima meditație; tema aleasă de acesta a fost una surprinzătoare, și anume, singurătatea. Am aflat ce este singurătatea din punct de vedere social și spiritual. Părintele ne-a prezentat o pildă despre o bătrânică. Deși avea toate condițiile, plătea un tânăr să-i aducă în fiecare zi un ulcior cu apă. Însă, ea, de fapt, dorea să vadă pe cineva, dorea să știe că în fiecare zi vine cineva la ea și nu este singură.

Am vorbit despre problemele singurătății, care, de cele mai multe ori, apar când ne rătăcim de relația cu Dumnezeu. "Oamenii sunt singuri, deoarece ei construiesc ziduri, în loc de poduri", spune papa Francisc.

Am avut parte de un timp personal, în care am reflectat toți asupra singurătății noastre. Nu este normal să te simți singur, deoarece Isus a fost, este și o să fie întotdeauna disponibil pentru noi. Iar când ne simțim singuri, în primul rând, trebuie să ne îndreptăm ochii sufletului spre Isus și să-i cerem ajutorul, să-i cerem îndrumare în rătăcirea noastră. Singurătatea față de prieteni și de celelalte lucruri începe după ce ne-am îndepărtat de Dumnezeu. Aceasta este dăunătoare în cantități mari, atunci când ne izolăm, când refuzăm orice sprijin și când ne pierdem în lucruri toxice sufletului nostru. Însă, singurătatea poate fi și benefică, atunci când ne alocăm un timp pentru noi, când ne desprindem de cele cotidiene și ne lăsăm sufletul să răsufle. Noi putem fi alături de persoanele singure și neajutorate prin rugăciune și fapte, însă, cel mai mare ajutor pe care îl poate primi o astfel de persoană este din interiorul său.

Singurătatea poate fi un lucru rău atunci când ne duce la pierzare, la consumarea drogurilor, țigărilor, alcoolului; și ne duce la idea că a fi singuratic este un lucru mai bun.

Ziua a continuat cu un dialog pe grupuri în care ne-am exprimat părerile, pe baza unor întrebări. După care, am pus în comun toate ideile.

În tot acest timp, i-am avut la dispoziție pentru colocvii pe pr. Pavel, pe pr. Bernardin OFMConv. și pe sora Silvia.

Am făcut Îngerul Domnului în capelă înainte de masa și apoi a avut un timp de destindere în care am făcut un pic de mișcare și ne-am unit în calitate de grup.

Înainte de această zi, am avut ca temă să ne confecționăm o cruce, crucea poverilor noastre. Le-am pus pe toate pe o masă, iar fiecare a luat una, fără să știe crucea cui o deține și am mers în biserica parohială unde am parcurs Calea sfintei cruci.

Alături de noi au fost sora Silvia și sora Francisca, în vârstă de 87 de ani. Aceasta ne-a povestit calea pe care a parcurs-o ea până să vină în slujba lui Dumnezeu și obstacolele pe care le-a înfruntat ca un adevărat luptător.

Ne-am pregătit de sfânta Liturghie la care am participat cu trup și suflet la aceasta. I-am oferit lui Isus pâinea și vinul, simbol al trupului și sângelui său; crucile noastre, simbolul poverilor noastre pământești; eșarfa, simbolul spiritului nostru cercetășesc ce ne-a adus împreună în această zi; și chitara - simbol al alinării și al veseliei.

În cadrul sfintei Liturghii, a avut loc a doua meditație, la predică, în care am reflectat despre cum ne putem împrospăta relația noastră cu Isus, iar mai apoi cu cei din jurul nostru.

A urmat bilanțul zilei în care am ajuns la concluzia că toți oamenii au avut în viață un moment în care s-au simțit singuri, în special tinerii, care sunt ținta singurătății.

Trăind în armonie, atât în familie, cu prietenii și mai ales cu Isus, niciodată nu o să ne simțim singuri. Isus a dus povara crucii singur și nu s-a plâns o clipă. A îndurat cuiele ce i-au străpuns trupul, a îndurat moartea sa pentru noi din iubire.

Ema Bulai,
lider cercetași-Pildești

*

"Aceasta zi de reculegere ne-a arătat o nouă cale de a fi aproape de Dumnezeu... Singurătatea este un dar. Îl numim dar deoarece în momentele de singurătate ne descoperim pe noi înșine. Fiecare persoana are nevoie de un timp cu el, un timp de singurătate. Pot spune ca aceasta zi de reculegere ne-a făcut să ne gândim la ceea ce simțea Isus când era răstignit ("Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?" - Mt 27,49), iar acum suntem pregătiți pentru Învierea Domnului" (Beatrice Emanuela Mihălcuț)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 martie: Hălăucești: Zi de reculegere pentru cercetași


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat