Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc, 4 ani. Card. Hummes: "Orice reformă trezește rezistențe"

De Andrés Beltramo Álvarez

Unii vorbesc despre el ca despre unul dintre "marii alegători" ai papei argentinian. El este mai modest și nu vrea să-și atribuie niciun merit. Cu atât mai puțin se gândea că o simplă frază rostită ca prieten ar avea un așa impact în Jorge Mario Bergoglio. În acea zi de 13 martie 2013, cardinalul brazilian Claudio Hummes a fost primul care l-a îmbrățișat pe papa tocmai ales și i-a șoptit la ureche: "Să nu uiți de săraci!". Puține cuvinte care totuși l-au lovit pe pontif până acolo încât să aleagă numele Sărăcuțului din Assisi, Francisc.

Hummes, franciscan, fost arhiepiscop de S?o Paulo și prefect emerit al Congregației pentru Cler, într-un interviu dat la Vatican Insider trasează un bilanț al celor patru ani de pontificat al lui Bergoglio, în timpul cărora Biserica a trăit și trăiește o "puternică zguduire" în pofida unor rezistențe. Care, totuși, conform cardinalului, sunt "normale" pentru că "orice reformă trezește rezistențe".

Ce bilanț al acestor patru ani ați face?

Excelent. Este vorba despre un pontificat extraordinar. Papa Francisc a determinat Biserica să se deschidă, să iasă, mai ales spre periferie și spre săraci, cerând să fim solidari cu el și să-l însoțim. Face asta mereu cu mare angajare. Probabil că aceasta este trăsătura cea mai evidentă a acestor patru ani. Precum și chestiunea păcii, o altă provocare concretă. Papa se află mereu acolo unde există conflicte, se află acolo, merge personal sau convoacă puterile publice și autoritățile implicate pentru a le incita să demareze procese de pace, de dialog, de deschidere.

Ce v-a impresionat mai mult din pontificatul lui Jorge Mario Bergoglio?

Îmi amintesc că la puțin timp după alegerea sa, când exista temerea amenințării unei intervenții militare în Siria din partea Statelor Unite, Sfântul Părinte a convocat o Veghe pentru pace. A rămas circa șase ore în rugăciune, cu oamenii, în Piața "Sfântul Petru". La sfârșit n-a fost niciun război. Înseamnă că și Barack Obama a înțeles... Rugăciunea către Dumnezeu are o forță enormă și a mișcat și inima fostului președinte al Statelor Unite care a reflectat îndelung asupra gestului Papei înainte de a mișca armata. Apoi papa i-a convocat în Vatican pe președinții Israelului și Palestinei ca să se roage pentru pace. Și au venit! A fost și în Cuba pentru a construi o punte cu SUA, a desfășurat o mare muncă pentru pace. S-a interesat și de creație, de crizele climatice, ecologice cu enciclica Laudato si'. Și aceasta este o activitate foarte puternică ce face referință la alegerea numelui: Francisc, sfântul săracilor, al păcii și al creației, așa cum a explicat jurnaliștilor imediat după ce a fost ales. Iată, aceste trei teme - săracii, pacea, creația - sunt cele fundamentale ale slujirii sale.

După părea dumneavoastră, care a fost impactul papei argentinian înăuntrul Bisericii?

Chestiunea milostivirii a zdruncinat Biserica, a încurajat-o să parieze mai puțin pe lege și mai mult pe iubire, mai puțin pe structuri și mai mult pe viață, pentru a face binele, a fi aproape de oameni, a-i consola. Pentru că numai milostivirea mântuiește și nu legea, să ne amintim de asta. Este un climat nou pentru Biserică, în sensul că ne întoarcem profund la Evanghelie. Și în sensul că se face un pelerinaj în istorie pentru a include persoanele și a nu exclude pe nimeni.

Și dialogul a reprezentat un capitol important în misiunea papei...

Unul dintre lucrurile mai importante pentru papa Francisc este să meargă cu toți: ca prieteni și ca frați, nu ca adversari, respectând fiecare propriile diferențe, dar unindu-se acolo unde este posibil să se unească, mereu în favoarea binelui, a mântuirii omenirii. Asta înseamnă a lumina istoria: papa vrea să dialogheze cu celelalte religii, cu celelalte Biserici creștine, cu toate persoanele de bunăvoință.

La 13 martie 2013, când Bergoglio a fost ales papă, dumneavoastră ați fost primul cardinal care l-a îmbrățișat rostind vestita frază: "Nu uita de săraci!". De ce ați spus asta?

Nu pregătisem nimic, în momentul în care l-am îmbrățișat mi-a venit în minte această frază în mod spontan: "Nu uita de săraci!". Era în inima mea, dar nu pusesem în practică asta. Cu atât mai puțin puteam să-mi imaginez că putea să aibă acest efect așa de mare în noul papă, în gândirea sa. El însuși mi-a spus că a ales numele de Francisc pentru asta... Evident că Duhul Sfânt a fost cel care a vorbit prin intermediul gurii mele.

În afară de lucrurile pozitive prezentate, au reieșit în acești patru ani unele rezistențe. Era previzibil că vor exista critici așa de puternice la adresa acestei reforme a Bisericii?

Toate reformele trezesc rezistențe. Există persoane care stau comode, cărora le este frică să piardă ceva, sau probabil a căror viziune este diferită. Însă diversitatea în Biserică nu este un rău, pentru că ea însăși este o unitate în diversitate: de culturi, de gândiri, de forme de a înțelege viața. Răul este când diversitățile devin diviziuni, contrapoziții, conflicte. Acest lucru nu se poate accepta, diviziunea distruge Biserica!

Aceste rezistențe, pentru dumneavoastră, sunt un fenomen temporal sau au rădăcini mai profunde?

Eu sunt foarte optimist. Cred că toate acestea sunt parte a drumului: mergem, mergem înainte, și Papa face asta cu mare seninătate. Toți avem nevoie de sprijin pentru a merge. La sfârșit Dumnezeu, cu harul său, ne luminează. Și reformele prin rădăcini.

Oare papa nu este înțeles până în profunzime de criticii săi? De exemplu, exortația Amoris laetitia, după părerea dumneavoastră, a fost înțeleasă greșit?

N-aș vrea să intru mult în privința chestiunii, este deja frenetic contextul. Eu sprijin pe deplin exortația apostolică. Nu se poate uita că au fost făcute două Sinoade pentru a da valoare învățăturii papei.

Cum este văzut papa din sudul lumii?

Proveniența sa latinoamericană și nu din zona europeană este cu siguranță o bogăție. Biserica a ieșit dintr-un cerc istoric. De fapt, timp de secole Biserica s-a "înculturat" în Europa și această înculturare a fost un mare succes. Acum, faptul că papa nu face parte din acest "cerc" dă Bisericii o respirație mai amplă și o nouă universalitate. Nu că înainte nu era universală, dar acum este mai bogată, mai multiformă. Biserica nu poate înceta să se încultureze în alte popoare. Faptul că papa vine "din afară" dă Bisericii noi deschideri, noi posibilități.

(După Vatican Insider, 13 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat