Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Die Zeit: Preocupat din cauza populismelor, sunt rele

Un interviu despre toate domeniile, de la următoarele călătorii la manifestele care-l criticau în dialectul roman, de la evenimentul cu Ordinul de Malta la criza de vocații: papa Francisc a vorbit despre acestea cu săptămânalul german "Die Zeit". Reportaj de Sergio Centofanti:

A idealiza persoanele este formă de agresiune

"Nu mă simt un om excepțional" - afirmă papa răspunzând la întrebarea dacă se simte strivit de așteptările pe care mulți le au cu privire la el - "sunt un păcătos", "un om care face ceea ce poate", "obișnuit". Simt că "nu-mi dau dreptate cu așteptările", "exagerează". "Să nu se uite - precizează el - că idealizarea unei persoane este o formă subtilă de agresiune" și "când mă idealizează mă simt agresat".

Înțeleg dacă nu-i place cuiva cum acționez

Jurnalistul îl întreabă dacă îi fac rău atacurile care vin din Vatican. "Nu", răspunde Francisc: "Din momentul în care am fost ales papă n-am pierdut pacea. Înțeleg că unora nu le place modul meu de a acționa, dar îl justific, există atâtea moduri de a gândi, este legitim și este și uman, este o bogăție".

Dialectul roman al manifestelor și simțul umorismului

Și pe manifestele în dialectul roman care-l acuzau că nu este milostiv, spune că dialectul roman folosit "era foarte frumos": însă - subliniază el - "nu l-a scris unul de pe stradă", ci o persoană cultă. Reușește să rând și de acest lucru, spune jurnalistul: și papa răspunde că da, amintind că în fiecare zi se roagă cu rugăciunea sfântului Thomas Morus pentru a cere simțul umorului. Și Domnul îi "dă suficient simț al umorului".

Ordinul de Malta

Cu privire la evenimentul Ordinului de Malta explică faptul că existau probleme pe care cardinalul Burke "probabil că n-a fost capabil să le gestioneze, pentru că el nu era unicul protagonist". Pentru aceasta a numit un delegat capabil să aranjeze lucrurile, o persoană "cu o carismă pe care n-o are cardinalul Burke". Însă cardinalul - afirmă el - rămâne tot patron al Ordinului.

Criza de vocații, problemă mare

Cu privire la criza de vocații, papa afirmă că "este o problemă mare" și "gravă". Acolo unde nu sunt preoți lipsește Euharistia și "o Biserică fără Euharistie nu are forță: Biserica face Euharistia dar Euharistia face Biserica". Dacă lipsesc vocațiile sacerdotale - spune el - este pentru că lipsește rugăciunea. Există și problema natalității scăzute. În afară de asta este importantă munca împreună cu tinerii, dar nu trebuie căzut în prozelitism: de fapt este importantă și o selecție, pentru că dacă nu este o adevărată vocație apoi va suferi poporul. Oricum - adaugă el - "celibatul opțional", adică lăsat la libera alegere, "nu este soluția". În timp ce chestiunea despre "viri probati" este o posibilitate, dar trebuie precizate după aceea îndatoririle pe care le pot asuma pentru "comunitățile izolate".

Criza este pentru a crește în credință

La întrebarea despre momentele sale de dificultate, Francisc a reafirmat că a avut "momente întunecate" și chiar "momente goale", pe care nu le înțelegea: "chiar situații urâte" din vina sa, de păcat, care l-au făcut să se supere pe Dumnezeu. "Eu mă supăr... și acum m-am obișnuit", afirmă el răzând. Însă Domnul - a adăugat el - "îi iubește mai mult pe păcătoși". Și apoi "criza este pentru a crește în credință. Nu se poate crește fără criză". "Criza este parte din viață și o credință care nu intră în criză pentru a crește, de obicei rămâne infantilă". Și Petru "a avut o criză urâtă", l-a renegat pe Isus... "și l-au făcut papă!". Jurnalistul întreabă: și cum ne întoarcem la credință? "Credința - răspunde el - este un dar: ți se dă. O cer și El răspunde. Mai devreme sau mai târziu, eh? Dar uneori, tu trebuie să aștepți, într-o criză".

A nu avea teamă de adevăr, fricile închid porțile

Cu privire la cercetarea teologică, vorbește despre metoda istorico-critică și că nu-i este frică de adevărul istoric: "Fricile închid porțile. În schimb, libertatea deschide porțile".

Omul este o bunătate rănită, dar răutatea ucide

Omul este bun sau rău prin natură? "Omul este imagine a lui Dumnezeu" - afirmă Francisc - "este bun" dar "a fost ispitit și s-a rănit: este o bunătate rănită", așadar "este slab". "Răutatea este un alt lucru, mai urât". De exemplu, "Adam n-a fost rău: a fost slab, a fost ispitit de diavol. În schimb, prima răutate este cea a fiului, a lui Cain": a ucis nu din slăbiciune ci "din gelozie, din invidie, din voința de putere... este răutatea războaielor. Este răutatea pe care o găsim astăzi în oamenii care ucid: îl ucid pe celălalt", răutatea celui care fabrică armele.

Îmi face rău Biserica ce nu este fidelă

Se vorbește despre mafioți care își fac cruce înainte de a ucide: "Este o boală religioasă" - afirmă papa - care îl supără. Dar se supără mai mult - spune el - când Biserica "nu dă o mărturie de fidelitate față de Evanghelie: acel lucru îmi face rău".

Preocupat pentru populismele din Europa

La întrebarea despre populismele de astăzi răspunde că este preocupat, cel puțin pentru cele care se văd în Europa: în spate - subliniază el - este mereu "un mesianism: mereu. Precum și o justificare", aceea de a ocroti identitatea unui popor. În schimb, marii politicieni de după război în bătrânul continent "au imaginat unitatea europeană", "un lucru nu populist" ci "o fraternitate a întregii Europe, de la Atlantic la Urali. Și aceștia sunt marii lideri - marii lideri - care sunt capabili de a duce înainte binele țării fără a fi ei în centru. Fără a fi mesia: populismul este rău și la sfârșit se termină rău, așa cum ne arată secolul trecut și aici îl citează pe Hitler.

Al treilea război mondial pe bucăți

Papa vorbește din nou despre "al treilea război mondial pe bucăți": este suficient să ne gândim la Africa, la Ucraina, la Asia, la drama din Irak, "la sărmanii oameni care sunt alungați". Este un război care "se face cu armele moderne și există o întreagă structură de fabricatori de arme care ajută asta".

Următoarele călătorii internaționale

În sfârșit, următoarele călătorii: va merge în India, Bangladesh, Columbia, Fatima, în studiu este Egiptul. Ar vrea să meargă în Sudanul de Sud, dar nu crede că se poate face. Erau în program cele două Congo, dar cu Kabila nu crede că poate să meargă. Nici în Rusia nu poate să meargă, pentru că ar trebui să meargă și în Ucraina.

(După Radio Vatican, 9 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat